Skip to Content

13 Tips voor bevalling als man meemaken of zelfs flauwvallen

13 Tips voor bevalling als man meemaken of zelfs flauwvallen

De bevalling. Misschien wel het meest indrukwekkendste wat je als moeder ooit zult meemaken. Hoe ziet dat eruit voor de partner; wat kan de man tijdens bevalling doen en helpen?

Wat kan hij allemaal betekenen voor de barende moeder? Je leest het hier. (Waar ik man en vader schrijf, bedoel ik net zo goed vrouw en moeder.)

Bevalcursus

Wanneer een vrouw naar een bevalcursus gaat zit er vaak ook een ‘vaderavond’ tussen. Het moment om aan je vrouw te laten zien dat je je ook betrokken voelt bij de zwangerschap.

Zorg ervoor dat je erbij bent deze avond. Daarbij leer je ook nog eens praktische tips. Win-win!

Bevalplan

Even terug naar het moment dat je nog zwanger was van de kleine. Van te voren heb ik zelf een bevalplan opgesteld. Samen met mijn man heb ik deze doorgenomen.

Hij krijgt de taak mee om mijn wensen te verkondigen op het moment dat ik dat zelf niet meer kan.

Zo staat erin dat ik graag borstvoeding wil geven en eerst huid-op-huid wil genieten van de kleine na de geboorte wanneer de gezondheid dit toestaat. Ik vertrouw op hem, wanneer het mij niet meer lukt om dit te zeggen.

Er gebeurt veel tijdens de bevalling. Het lichaam van de vrouw maakt zich klaar om een groot wonder ter wereld te brengen. Het lukte mij niet altijd om voor mezelf op te komen wanneer ik een heftige wee aan het opvangen was.

Mijn lichaam was wel ergens anders mee bezig dan mij druk te maken om het bevalplan.

Tijdens mijn tweede en derde bevalling moest ik weer in het ziekenhuis bevallen.

Gelukkig was ik al meer ervaren en kon ik zelf overdragen wat mijn wensen waren met betrekking tot de bevalling. Zoals: er zelf achter komen welk geslacht onze baby is, dat ik meegenomen werd in het proces van de bevalling.

Als jij als zwangere tijdens de bevalling alle energie steekt in jezelf is het fijn als hij ook helpt met het ‘bewaken’ van het bevalplan en dit communiceert naar de omstanders.

Vluchttas

Zorgen dat de vluchttas niet vergeten wordt en meegaat, je partner die op het punt staat om te bevallen heeft wel wat anders om aan te denken! Zorg ook dat alles daar in zit; zoals een fototoestel voor de eerste foto’s tijdens de bevalling of daarna als je vrouw dat absoluut niet wil.

Kind opvangen

De verloskundige kan vragen of de partner de baby wil ‘opvangen’. Zo kan hij het gevoel hebben dat hij ook iets heeft bijgedragen aan de daadwerkelijke bevalling.

Mentale hulp

Dit was absoluut een punt waarop ik mijn man wel kon wurgen. Lompe nuchtere vent! Maar op dat moment kon ik er weinig aandacht aan besteden.

(Achteraf gezien heeft hij dit nog heel vaak te horen gekregen!) Het idee dat mijn man er was, is op zichzelf al een fijne gedachte.

Het voelt alsof je het niet alleen hoeft te doen. Je hebt een vertrouwd gezicht naast je, die de kamer niet meer zal verlaten. Samen gaan jullie dit mooie doch pijnlijke avontuur doorstaan.

Echt bemoedigende woorden:

  • Je doet het fantastisch
  • Ik ben trots op je
  • Ga zo door, bikkel
  • Ik heb zoveel respect voor je
  • Ik geloof in je

Hand vasthouden

Terug naar de intense bevalling. Ik vond het fijn om tijdens de weeën iets vast te houden. Het geluk van een ziekenhuisbevalling is het ziekenhuisbed.

Aan de zijkant zitten twee steunen om je aan vast te houden. Maar er is natuurlijk niets leuker om de hand van je man even vast te pakken en hem te laten merken hoe pijn het doet.

Al hoorde ik achteraf van mijn man dat ik hem harder kneep tijdens het hechten dan bij het persen.

Het welbekende washandje

Het begint natuurlijk allemaal bij het welbekende washandje. Als er iets praktisch is bij het ondersteunen van de bevallende vrouw, dan is het dat wel.

De man vliegt rennend door de slaapkamer op zoek naar een washandje. Vervolgens rent hij terug met een nat washandje om deze op het voorhoofd van zijn vrouw te leggen.

De man kijkt tevreden naar het washandje. Het voelt goed om wat te kunnen doen op het moment dat het lijkt alsof je weinig kunt doen aan de pijn van de barende vrouw.

Bemoedigende woorden

“Ik kan het niet meer. Ik stop.” En in mijn gedachten liep ik de kamer al uit. Helaas brachten de weeën mij weer terug naar de werkelijkheid. Zit je eenmaal midden in je bevalling dan is er geen weg meer terug.
Ik herhaalde weer: “Dirk, ik kan het niet meer.”
Waarop mijn man zei: “Aniet, je kan het wel. Je hebt het al twee keer eerder gedaan.”
Ik schreeuw terug: “Hoe vaak ga je dat nog zeggen?!”
Man: “Veertien keer.”
En dan kom ik bij het volgende kopje:

Alle woorden slikken

En daar bedoel ik de niet zo heel vriendelijke woorden mee van de vrouw die aan het bevallen is. Het oergevoel komt los tijdens een bevalling.

Je lijf wordt overgenomen door de hormonen en je bent niet meer jezelf. Waardoor je ook niet altijd meer de controle hebt over de woorden die je zegt.

Partners hebben het maar even te slikken tijdens de bevalling. Het minste wat ze voor ons kunnen doen.

Rust bewaren

Het kan er nogal hectisch aan toe gaan in de bevalkamer. En zeker ook in het hoofd van de barende vrouw.

Het is aan de man de taak om nuchter te blijven en zorgen dat er rust heerst in de kamer. Zo kan je vrouw zich focussen op zichzelf en de baby.

De partner zorgt ervoor dat de vrouw zich niet druk hoeft te maken om het antwoord te geven aan de kraamverzorgende op de vraag: “Waar is de po?” Hij heeft alle antwoorden paraat.

Navelstreng

De grootste klus is geklaard. De kleine ligt op de borst van de moeder. De navelstreng zit nog vast aan de kleine baby. “Wilt u de navelstreng doorknippen, meneer?”

Een moment voor moeders wanneer het eerste loslaten een feit is. Een moment voor vader om voor de eerste keer wat te doen voor zijn kind.

Flauwvallen partner voorkomen

Deze alinea gaat niet over het verhaal: mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Nee dit is een tip welke ik meekreeg van mijn bevalcursusleidster.

Zorg ervoor dat er een mars in je vluchttas zit. Deze is niet om zelf lekker weg te werken. Deze is voor je partner. Sommige partners kunnen flauwvallen tijdens de bevalling, omdat ze zelf niet gegeten hebben. ‘Een suikerboost’ voorkomt dat je partner flauwvalt.

Man tijdens bevalling; hulpeloos toekijken

De bevalling is ook heftig voor de man. Misschien wel heftiger, omdat hij geen idee heeft wat er omgaat in het lichaam van zijn vrouw. Hulpeloos toekijken hoe je vrouw pijn lijdt is moeilijk. Geef die man ook zijn moment om het even te verwerken.

Uiteraard mag jij je hele leven wel verkondigen dat alleen bevallen vrouwen weten wat echt pijn lijden is. Als hij ziek met een griepje op de bank ligt.

Omschrijving van de afbeelding

Anita Schokker
  1. Eren says:

    Hoi,

    Een kleine opmerking: Dat partners eventueel flauwvallen gebeurt door een vasovagale reactie ( het openzetten van de grote vaten in je benen, waardoor je hersenen tijdelijk te weinig zuurstof hebben). Dit kan gebeuren bij verschillende prikkels, zoals angst/pijn en in dit geval een soort angstprikkel bij onmacht van de partner.
    Zorgen dat de partner zit, voorkomt de kans dat dit gebeurd. Als je het voelt aankomen, is het beste om gelijk te gaan liggen en, als het kan, je benen in de lucht te doen.

    Groetjes!

    Eren

Comments are closed.