Skip to Content

Pijnbestrijding met de MaMMaTENS, veilig en effectief

Pijnbestrijding met de MaMMaTENS, veilig en effectief

De bevalling; tijdens de zwangerschap heb je enkele maanden om je op dit moment voor te bereiden. Echter, iedere zwangerschap en geboorte is uniek. Je weet dus nooit van tevoren hoe het gaat zijn.

Natuurlijk zijn er dingen die je vooraf kunt regelen zoals de mammatens. Zo heb je natuurlijk de bevallingstas klaarstaan voor als je (al dan niet onverhoopt) in het ziekenhuis gaat bevallen en natuurlijk heb je zo je verwachtingen over hoe de bevalling zal zijn.

Bespreek je wensen met je verloskundige en leg ze eventueel vast in een bevallingsplan. Een belangrijk onderdeel daarbij is pijnbestrijding, want hoe je het ook wendt of keert: bevallen is geen pretje.

Jouw lichaam, jouw wensen

In Nederland mag je zelf een keuze maken tussen bevallen met of zonder pijnbestrijding. Het is jouw eigen keuze en het maakt niet uit wat je kiest.

Natuurlijk is het altijd mogelijk om tijdens de bevalling zelf nog te wijzigen van mening en bijvoorbeeld toch die ruggenprik te laten zetten.

Wel is het verstandig om er rekening mee te houden dat niet alle vormen van pijnbestrijding bij een thuisbevalling mogelijk zijn, bijvoorbeeld omdat de hartslag van de baby dan niet in de gaten gehouden kan worden.

  • De bekendste vorm is natuurlijk de ruggenprik, waarbij met een naald een slangetje in je rug gebracht wordt. Via dit slangetje ontvang je vervolgens tijdens je gehele bevalling verschillende pijnstillers.
  • Een andere optie is lachgas. Dit is een mengsel van stikstof en zuurstof, dat je via een mondneusmasker inademt tijdens je weeën. Je krijgt dus alleen de pijnstilling binnen tijdens de wee, want na de wee haal je het masker van je gezicht.
  • Ook kun je een injectie met pethidine krijgen. Dit is een soort morfine die in je bil of bovenbeen geïnjecteerd wordt. Dit middel werkt binnen ongeveer een half uur en de werking houdt ongeveer twee tot vier uur aan.
  • Als laatste heb je de mogelijkheid een pompje te krijgen, waar eveneens een morfine-achtige stof in zit. Je bepaalt door middel van een knop zelf wanneer en hoeveel pijnstilling je krijgt. Omdat de pomp begrenst is, kun je jezelf niet overdoseren.

Niet elke vorm wordt in elk ziekenhuis aangeboden en elke vorm heeft natuurlijk zo zijn voor- en nadelen, waar de verloskundige je meer over kan vertellen. Samen kunnen jullie dan kijken wat het beste bij je past.

Bevallen met de MaMMaTENS

Wanneer je echter liever geen medicamenteuze pijnstilling wilt, maar toch graag ondersteuning wilt hebben bij de pijn, is de MaMMaTENS wellicht voor jou het overwegen waard.

De MaMMaTENS is een medisch gecertificeerd apparaatje dat werkt door middel van elektrostimulatie. Dit is een techniek die door middel van stroomimpulsen zorgt voor pijnvermindering.

TENS betekent Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie: eenvoudig gezegd worden elektrische impulsen via de huid doorgegeven aan het brein, waardoor er een natuurlijke vorm van pijnstilling op gang wordt gebracht. De gelukshormonen die hierbij vrijkomen, zorgen zelfs voor een aangenaam gevoel.

Het apparaatje is zelf eenvoudig te bedienen en werkt met elektroden die je naast de ruggengraat plakt, onder je bh-bandje. Er moeten minimaal twee vingerbreedtes tussen de elektroden zitten.

Je stelt het apparaat in volgens de bijgevoegde gebruiksaanwijzing en kleine stroomstootjes zorgen ervoor dat pijnsignalen minder goed aan je hersenen worden doorgegeven, maar ook dat je lichaam zelf beter pijndempende stoffen aanmaakt.

Je hoeft niet bang te zijn dat je last krijgt van de stroomstootjes, want deze geven een aangenaam, kriebelend gevoel. Daarbij heb je natuurlijk zelf de controle over hoe sterk je de stroomstootjes wilt ervaren.

Heb je gekozen voor een MaMMaTENS met een boostknop? Dan kun je tijdens een wee deze indrukken, voor een extra impuls die je door de wee helpt.

Tijdens de ontsluitingsfase maak je gebruik van twee elektroden en tijdens de uitdrijvingsfase kun je gebruik maken van vier elektroden.

Voor vrijwel alle bevallingen geschikt

De MaMMaTENS biedt een veilige vorm van pijnbestrijding, maar is ook tijdens bijna elke bevalling bruikbaar. Waar je bij de eerder beschreven varianten altijd in het ziekenhuis moet bevallen, is de MaMMaTENS ook uitstekend te gebruiken tijdens een thuisbevalling.

Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat het niet te combineren is met een waterbevalling, maar verder ben je in principe vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Zeker als je tijdens je ontsluitingsweeën veel wilt bewegen, is dit natuurlijk ideaal.

Maar in het ziekenhuis is het gebruik van de MaMMaTENS ook heel goed mogelijk, zelfs in combinatie met andere vormen van pijnstilling. Wel kan het zijn dat de CTG van de baby verstoord wordt; dan moet je de TENS uitzetten.

Het gevoel van controle, geen chemische middelen in je lichaam en dat van je kindje en de mogelijkheid thuis iets gericht te doen aan pijnbestrijding, zijn allemaal afwegingen die zwangere vrouwen maken wanneer ze kiezen voor de MaMMaTENS. Maar weet je dat ook voor en na de bevalling het apparaatje handig van pas kan komen?

Zo is het in te zetten bij rusteloze benen, rugpijn en misselijkheid en na de bevalling kan het je zelfs helpen weer back in shape te komen!

Alle TENS-apparaten hebben een spierstimulatieprogramma, waarmee je zonder zware fysieke inspanning rustig je spieren kunt opbouwen. Ideaal voor na een bevalling dus, omdat diëten en stevig sporten natuurlijk dan een no-go zijn.

Voor- en nadelen

Mocht je de MaMMaTens overwegen, dan zet ik nog even kort de voor- en nadelen voor je op een rij:

Voordelen:

  • veilig voor moeder en kind
  • geen chemische middelen in je lichaam
  • bewegingsvrijheid
  • geschikt voor zowel thuis- als ziekenhuisbevallingen
  • controle over je pijn

Nadelen:

  • niet geschikt voor een waterbevalling
  • als je CTG van je kindje storing geeft, moet je de TENS uitzetten
  • er zijn enkele contra-indicaties voor het gebruik van de TENS, lees deze voor aanschaf en gebruik

MaMMaTENS Huren of kopen?

Meer weten of enthousiast geworden? Bespreek dan de mogelijkheid om de MaMMaTENS te gebruiken met je verloskundige.

Er zijn een drietal TENS-apparaten, die je niet alleen kunt kopen, maar ook kunt huren. Hiervoor zijn er twee pakketten waarbij je kan kiezen om voor een periode van 6 weken een apparaat te huren of op basis van een dagprijs.

En vraag ook na aan je zorgverzekeraar of deze de MaMMaTENS vergoedt om te gebruiken tijdens de bevalling, want steeds meer verzekeringen hebben de TENS in een pakket opgenomen.

Op de website van de MaMMaTENS vind je een overzicht van zorgverzekeringen hieraan meewerken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met MaMMaTENS.

Omschrijving van de afbeelding

Linda van Aken