Zo af en toe als ik tussendoor even rust houd en even iets anders wil doen vind ik het wel fijn om toch even iets van tv te kijken. Echter op tv is er vaak niet veel overdag. Het nadeel van Netflix is dan dat dit al snel een serie is, en je vaak dan ook de volgende wilt zien. Of dat je meteen een film kijkt van anderhalf uur. Even tien minuten een mamavlog kijken is dan ideaal. De meeste vlogs duren tussen de 10 en 20 minuten. Al vind ik dat soms stiekem ook te lang en hop dan in een half uur langs meerdere vlogs. Toch blijft het zo af en toe leuk om eens te zien wat andere moeders doen. Je hebt trouwens ook nog een verschil tussen mamavloggers en familievloggers; bij familievloggers leveren alle gezinsleden een bijdrage en bij mamavloggers draait het toch vooral om de mama. Even een heerlijk momentje ontspannen voor jezelf.

Wat is het verschil tussen bloggers, vloggers en influencers?

Voordat ik een begin maak met het overzicht van Nederlandse mamavloggers is het goed om even stil te staan bij het verschil tussen bloggers en vloggers. De laatste tijd krijg ik steeds maar vragen of ik als blogger ook video’s maak of alleen schrijf. Voor veel is het verschil tussen bloggers en vloggers niet duidelijk. Voor een deel van de social influencers (om even de overkoepelende term te gebruiken, die ook geldt voor social media). Nu snap ik dat volledig hoor; want veel vloggers hebben ook een blog en een deel van de bloggers hebben ook een vlog.

Wat dan het verschil is; dat zit hem in de eerste letter. De b is nog afkomstig van het woordje weblog; oftewel een log (dagboek) op het web (internet). De v van vlog staat echter voor video; oftewel zij maken een visuele log en delen dit bijvoorbeeld via YouTube. Het ‘echte’ vloggen wil zeggen dat je een dag- of weekoverzicht filmt en deelt, maak je YouTubefilmpjes dan maak je eerder filmpjes specifiek over een thema. Zelf houd ik het puur op het bloggen en zo af en toe een aanvullend (compilatie)filmpje in het verlengde van de blog.

Alboe.nl

Dit is het kanaal van twee dames die al 20 jaar vriendinnen zijn; Kim en Ilonka die ook beide moeder zijn. Ze bloggen en vloggen sinds 2015 en hebben beiden hun eigen thema’s. Zo deelt Kim twee keer per week een vlog van haar leven als bloggende mama (zij is ook de oprichtster van Alboe) en komt er elke zondag een bonusvideo online rondom lifestyle, koken, interieur, fashion etc.

Meer informatie vind je hier.

Annic ten Duis

Annic ten Duis heeft al meer dan 17 jaar ervaring als ondernemer en werkt nu als adviseur en coach voor ondernemers. Daarnaast organiseert ze Masterclasses over ondernemen, is ze in te huren als spreker en natuurlijk YouTuber. Ze is getrouwd met Robert en moeder van dochter Juliëtte Elise Christine. Voorheen runde ze het grootste modenieuws site van Nederland met 2,4 miljoen bezoekers per maand en had ze een eigen real life soap bij RTL ‘De Wonderen Wereld van Annic’. Op het YouTube kanaal deelt ze elke zondag om 06.00 uur een nieuwe video. De ene week een weekvlog en de andere week een baby of business video. Hierdoor krijg je een kijkje in haar persoonlijke én zakelijke leven.

Meer informatie vind je hier.

Billie Rose

Rosanna (30) begon in 2010 haar modeblog genaamd Billie Rose waar ze persoonlijke verhalen, style inspiratie en veel outfits deelde. Sinds 2015 is ze actief op haar YouTube kanaal genaamd Billie Rose waar ze voornamelijk veel weekvlogs post waarin ze haar leven in Amsterdam als moeder van haar kleine boy Eloi Luca samen met haar vriend (fotograaf/videograaf) Milan deelt.

Meer informatie vind je hier.

Daanliesenkids

Dit is het kanaal van Lisanne, zij is getrouwd met Daniël en samen hebben ze drie kinderen, Noraya van 8, Joaz van 6 en Bodi 1 jaar. Ze zijn vanuit Sneek naar Texel verhuisd, waar ze een soort bouwval hebben gekocht. Dat zijn ze nu aan het opknappen en proberen dat zoveel mogelijk zelf te doen. Op het kanaal kan je deze verbouwing volgen, maar wordt er ook gemiddeld twee keer per week een vlog gedeeld.

Meer informatie vind je hier.

De Bellinga’s familievloggers

Dit zijn niet zozeer mamavloggers, maar meer familievloggers. Ooit begonnen ze met een slank-en-fit-kanaal, maar hebben de overstap gemaakt naar het gezinsleven. Ieder lid van het gezin levert een bijdrage aan de dagelijkse vlogs waar ze in 2014 mee begonnen. De kinderen hebben ook een eigen YouTubekanaal. Iedere dag wordt je meegenomen in hun leven. Van het naar school gaan, boodschappen doen tot en met feestjes. Het gezin bestaat uit Fara en Daniël, en hun kinderen Luan (5), Lucilla (2,5) en Luxy. Omdat de kinderen een grote rol spelen in de vlogs, zijn ze vooral heel populair bij andere kinderen.

Meer informatie vind je hier.

De Bento’s

Dit is een familievlogkanaal waarop dagelijks om 7.00 een nieuwe vlog te zien is. Het gezin bestaat uit René en Manon en hun twee dochters Samantha (kleuter) en Emily (peuter). Ze houden van humor en gezelligheid en dat delen ze graag.

Meer informatie vind je hier.

De Huismuts

De bijnaam van Rachel is ook wel de huismuts, vandaar dit kanaal. Zij is onlangs getrouwd en heeft daar een schitterende bruiloftsvideo van gedeeld. Heeft een dochter (2016) en een hond en wonen samen in Amsterdam. Ze deelt twee keer per week een filmpje waarin ze je in een vlog meeneemt in haar leven, ze veel tegen de camera aan kletst alsof je naar een vriendin aan het luisteren bent. Ze is heel erg bezig met interieur en maakt ook graag mooie reizen.

Meer informatie vind je hier.

De Hummeltjes

Het zijn voornamelijk mama’s die vloggen, de drijvende kracht achter deze familievloggers is papa Henry. Hij is de trotse vader van drie geweldige dochters ( Zefanja 7, Abbygail 6 en Deborah 2 ) en zijn vrouw Anna Vera is net bevallen van een jongens tweeling zodat ze samen een 7-persoonsgezin vormen.  Ze doen erg veel leuke dingen samen en genieten erg veel van ons leven. Ze zijn sinds kort begonnen met dagelijkse vlogs en hebben de eerste 100 er op zitten.

Meer informatie vind je hier.

Doutzen Kroes

Ook Doutzen Kroes is aan het vloggen geslagen. In haar filmpjes wil ze graag de kijkers meenemen in haar wereld zowel professioneel als persoonlijk. Ze deelt haar avonturen met een hoog gehalte aan fashion, reizen en feestjes maar ze deelt ook haar meer serieuze kant. In haar vlogs leer je haarzelf en gezin kennen en deelt ze zowel de grappige momenten als de meer prive en kwetsbare momenten.

Meer informatie vind je hier.

Elise Joanne

Elise is de blogger achter de persoonlijke beautyblog Elisejoanne.nl. Naast haar vlog deelt ze iedere zaterdag en dinsdag een video op YouTube. Sinds 2016 is ze de moeder van Fos die je ook regelmatig terug ziet komen in haar filmpjes. Iedere week deelde ze ook een zwangerschapsdagboek.

Meer informatie vind je hier.

Familie Collin

Laura volg ik vooral omdat ik haar zo’n supermama vind; zij heeft een oudere zoon en dochter en is nu zwanger van nummer drie. Zij woont in Limburg en deelt zo af en toe een weekvlog of vlog van een dagje uit. Daarnaast heeft zij heel leuke diy’s. Laura heeft geen heel gelikte filmpjes die strak gemonteerd en opgemaakt zijn, maar gewoon ‘puur natuur’. Zoals het er echt uitziet en weinig commercieel. Daardoor is het ook zo herkenbaar, ook al zijn haar kinderen ouder.

Meer informatie vind je hier.

Familie Wanders

Doortje is 30 jaar, getrouwd en heeft drie kinderen. Thijs (2012) en een tweeling Sara en Sofie (2015). Ze is begonnen als blogger, vandaar haar naam. En voor de fun begonnen met YouTube, maar dat groeide sneller dan de blog en lag meer bij haar waardoor dat nu haar focus is. Ze deelt iedere dag een vlog, met twee keer per week een extra filmpje. Zo heeft ze wekenlang heeft ze iedere week haar boodschappen gedaan omdat mensen daar nieuwsgierig naar waren. Ze werkt parttime als gewichtsconsulente.

Meer informatie vind je hier.

Jamie Li