Bij Mallorca denk je waarschijnlijk al snel aan strand of de hoofdstad Palma de Mallorca. Dit prachtige eiland heeft echter nog veel meer te bieden! Tijdens de voorjaarsvakantie verbleven we in Alcudia aan de oostkust en ontdekten we vanaf daar het eiland. We hebben geluk en prachtig zonnig weer met blauwe luchten, toch merk je wel dat het eigenlijk nog winter is en een deel van de activiteiten nog niet beschikbaar zijn. Zo had het ons erg leuk geleken om een boottocht te maken. Desondanks hebben we ons geen moment hoeven vervelen! En zijn ze zelfs de zee in geweest!

Palma de Mallorca

De hoofdstad van Mallorca is Palma de Mallorca; hier vind je ook het vliegveld. Doordat we al heel vroeg (8.15 uur) hier waren geland hadden we nog de hele dag en besloten we eerst deze stad te ontdekken. Het nadeel van zo vroeg aankomen was wel dat we midden in de nacht waren vertrokken dus de kinderen op een gegeven moment moe werden, en we ze dus een stukje hebben moeten tillen. De stad is half tegen de heuvel opgebouwd zodat je soms ook aan het klimmen bent. In de hoofdstad bezochten we onder andere:

Kathedraal van Mallorca

Bij de kathedraal was net op het moment dat we aankwamen de tweede mis van die ochtend begonnen, dus moesten we even wachten. Met het park en het plein voor de kathedraal vliegt die tijd voorbij. Zo is er een speeltuintje en hebben ze samen met een paar andere kinderen achter de bellen aangerend die gemaakt werden. De kathedraal zelf is echt enorm en vanaf beneden met het water op de voorgrond echt heel indrukwekkend. Toen we naar binnen mochten stond er een enorme rij, waar ik niet echt op zat te wachten maar toen de mis was afgelopen kwam die zo in beweging en was hij ook zo weg. In de kerk keken de kinderen hun ogen uit. Links voor in de kerk is er ook een kleine rondgang van het klooster. Het museum bij de kathedraal hebben we niet bezocht.

Meer informatie vind je hier.

Koninklijk paleis Palau Reial de L’Almundia

Tegenover de kathedraal vind je het koninklijk paleis. Alleen al een bezoek vanwege het uitzicht over de parken en de tuinen is zeer de moeite waard. Zo genoot dochter van het uitzicht en vond zoonlief de cactussen enorm interessant en twijfelde of ze wel echt waren ;-) Je loopt door de verschillende zalen heen met diverse wandtapijten van vroeger. Met de trap naar boven kun je ook naar de Koninklijke vertrekken en de grote ontvangstzaal om een indruk te krijgen van hoe ze vroeger hier leefden. Ook de kapel en het binnenplein zijn te bezoeken. Met de trappen hier begonnen de kinderen ook wel een beetje moe te worden, gelukkig staan er ook wat bankjes (in de schaduw) om even bij te komen..

Meer informatie vind je hier.

Castell de Bellver

Boven de haven vind je een kasteel; dit is ooit gebouwd in de 14e eeuw als fort en biedt een prachtig uitzicht over de stad en een groot deel van de kust. Op zondag is het hier gratis entree al hoef je het voor de kosten van (4 euro pp) ook niet te laten. Bijzonder aan de architectuur is dat dit gebouw helemaal rond is met een rond binnenplein. In het kasteel vind je onder andere een expositie met wat vondsten onder andere uit de Romeinse tijd en plattegronden over de ontwikkeling van de stad door de eeuwen heen. Met de trap kun je ook helemaal naar boven het dak op en heb je dus een 360 graden uitzicht over de omgeving. Alleen al vanwege dit uitzicht is een bezoek aan dit kasteel de moeite waard. Ook als je niet het kasteel in gaat is het uitzicht vanaf hier de moeite waard; en als je graag wandelt kun je vanaf hier de trap met 509 treden naar beneden nemen.

Meer informatie vind je hier.

Banys Arabs

Deze baden zijn de overblijfselen van de 10e eeuwse baden die hier zijn gebouwd in de Arabische tijd toen dit nog de Medina Mayurqa heette. Ze zijn gebouwd op oudere ruïnes. Deze baden, of hamams dienden ook als ontmoetingscentrum. De baden zijn geïntegreerd in de tuinen.

Meer informatie vind je hier.

IJssalon Rivareno Heladeria

De lekkerste ijsjes van Palma de Mallorca vind je volgens de bezoekers van Tripadvisor in deze ijssalon met ‘laboratorio italiano’. En daar zijn ze natuurlijk trots op dus wordt er buiten mee geadverteerd. Heel goedkoop zijn ze niet met 3 euro per bolletje maar lekker zeker wel; vooral de citroen was echt hemels!

Meer informatie vind je hier.

Platja de Palma

Nadat we de huurauto hadden opgehaald wilden de kinderen graag naar het strand, dat hadden ze al vanuit het vliegtuig gezien. Dus stelden we de navigatie daarop in en kwamen we toevallig ook nog eens bij een speeltuintje bij het strand uit. Hier hebben we een stukje over de boulevard gelopen, even gespeeld en natuurlijk ook met zand gespeeld. Konden ze ook even hun energie kwijt na de vlucht.

Andere bezienswaardigheden in Palma de Mallorca zijn:

  • Bastio de Sant Pere; een bastion dat nu een museum voor hedendaagse kunst huisvest. Alleen al een wandeling langs de muren is erg indrukwekkend.
  • Llotja de Palma; een gotisch leegstaand gebouw dat een beetje aandoet als een kerk maar voor de kinderen ook een enorme balzaal is ;-)
  • Placa Major; historisch centraal plein met veel terrasjes en in het midden van het winkelcentrum. Om de hoek vind je bijvoorbeeld de Disney Store.

Alcudia

Waar Palma in het westen de grootste stad is, is Alcudia dat in het oosten. Dit gebied is enorm in trek bij wielrenners; je vindt hier dan ook vele shops waar je een fiets kan huren, er zijn veel sports- en bike bars en overal vind je standaards voor fietsen. Op deze plaats was er al in de Romeinse tijd een nederzetting te vinden waarvan de ruïnes bezocht kunnen worden.

Stadsmuur

Dit maakte echt veel indruk op ons; bij Middeleeuwse stadsmuur had ik iets van een stukje muur verwacht maar het is voor een deel weer in originele staat hersteld zodat je ook een stukje over de muren kan wandelen en verder de ommuring kan volgen. Ook de poort geeft een goed beeld van hoe het er vroeger aan toeging met valluik etc. Wat ik nog het meest indrukwekkende vond was het uitzicht over de baai en de bergen en de andere kant op de daken van het historische stadscentrum. Lekker chaotisch door elkaar met smalle steegjes. Je auto kun je parkeren op een aantal plekken in de hoeken van de verdedigingswallen.

Romeinse stad Pollentia

De Romeinse ruïnes van Pollentia zijn de belangrijkste archeologische vindplaatsen uit de Romeinse tijd op het eiland Mallorca en de enige die tegen betaling bezocht kunnen worden. Je vindt hier de opgravingen van een aantal Romeinse huizen die hier ooit hebben gestaan, her en der vind je ook informatieborden met meer uitleg. Het Romeinse theater is ook zeer de moeite waard. Opmerkelijk is dat de ruïnes bij de stad Alcudia liggen en iets verderop de ‘moderne’ stad Pollenca, de inwoners waren daarheen vertrokken om te schuilen tegen de piraten.

Meer informatie vind je hier.

365 steps of El Calvari

Achter de Plaça Major ligt de uit 365 treden bestaande steile trap die naar de top voert. Boven op de top, naast de kleine romaansgotische kapel El Calvari, heb je niet alleen een uitzicht over de stad, maar ook het weel­derige parklandschap aan de over­zijde van de Torrent Sant Jordi. Je kunt hier niet alleen lopend heen, maar ook met de auto. Over de drooggevallen, vroeger met snelstromend water gevulde bergbeek welft de Romein­se brug uit de Klassieke Oudheid, de enige overgebleven getuige van de Romeinse tijd in deze streek.

Cala Alcudia

Ook de Cala Alcudia is een fijn en lang zandstrand waaraan diverse hotels en resorts liggen. Deze worden echter door een blauw pad gescheiden van het strand, er is geen privégebied. Vanaf het strand vind je twee houten pieren waar je vissers kunt aantreffen. In het midden vind je verscholen onder de bomen ook een speeltuintje voor de kinderen. Het strand ligt beschut in de baai en loopt heel langzaam af en is daarom heel geschikt met kleine kinderen. Naast het strand vind je ook de commerciële haven vanwaar ook boten vertrekken.

Trein; Ferrocarril Sóller naar Palma

Volgens de reviews die ik las zou dit de mooiste treinreis van Europa zijn, die kwam dus zeker ook bij ons op het programma. In tegenstelling tot de meeste toeristen kozen wij ervoor om in te stappen in Soller; omdat we op tijd waren vertrokken konden we kiezen tussen de tunnel of de bergpas die echt geweldige uitzichten oplevert. Bij de stad kun je het beste meteen de bordjes parkeerplaats volgen om te voorkomen dat je door heel smalle straatjes moet rijden. Even was ik bang dat we vanwege de bergpas al een deel van het uitzicht hadden gezien maar niets is minder waar. Het was even wachten, want de trein was tien minuten later. Het voordeel van hier instappen is dat de trein helemaal volgeladen vanuit Palma aan kwam maar wij vervolgens een hele coupé voor ons gezin hadden! Ideaal want dan kun je rustig van de ene kant naar de andere rennen om maar niets te missen van het uitzicht ;-) Ook het buitenbalkon was  mooi. Ook op de terugweg waren er niet veel medepassagiers. De ticketcounter was gesloten dus konden we aan boord kaartjes kopen, die vervolgens met de hand worden geknipt. Het was zeker een indrukwekkende route die zeker de moeite waard is; met name het stuk van Soller tot Bunyola halverwege.

Meer informatie vind je hier.

Port de Sóller & Vuurtoren

Vanuit Sóller kun je ook verder reizen naar de haven Port de Sóller met een tram die onder het station vertrekt. Toen wij terugkwamen stond hier een enorme groep mensen te wachten en aangezien we hier met de huurauto waren gingen we daarmee verder. We stelden de navigatie in op de vuurtoren en reden zo langs de boulevard met palmbomen waar je heerlijk kan slenteren, of op een terrasje zitten of op het strand. Links van de stad vind je de weg die leidt naar de vuurtoren met een paar spannende haarspeldbochten boven het water. Bij de vuurtoren is een kleine parkeerplaats. Hier heb je een prachtig uitzicht op de stad en op de zee.

Jardines de Alfabia

Deze botanische tuin had ik graag willen bezoeken, en schijnt echt heel mooi te zijn. Helaas waren we een week te vroeg daarvoor en waren ze nog gesloten. Deze klassieke tuinen vind je bij de ingang van de tunnel naar Sóller en zijn een erfenis van de Moren. De naam komt van alfabi, ‘pot met olijven’ in het Arabisch. Een trap voert je tussen de hoge palmbomen door naar een overdekt wandelpad. Hier vind je lelievijvers, bamboebosjes en citrusbomen en prachtige plekken om te relaxen, foto’s te maken en mooie doorkijkjes.

Meer informatie vind je hier.

Kartuizerklooster Valdemossa

We twijfelden even of we dit klooster zouden bezoeken, hebben hier goede verhalen over gelezen. Maar we hebben toch besloten om het niet te doen vanwege de tijd. Het zou dan teveel gehaast worden en omrijden en kozen dan liever voor de Torrent de Pareis. Heb je meer tijd dan is dit klooster en het dorpje an sich zeker de moeite waard om te bezoeken!

Het klooster werd begin 14e eeuw gebouwd en diende aanvankelijk als paleis van koning Sancho van Majorca (1276-1324). In 1399 kwam het gebouw in eigendom van de monniken van de kartuizerorde, door de seculariseringswetgeving van 1835 werd het klooster dat jaar geprivatiseerd en konden er appartementen worden gehuurd. In de winter van 1838 op 1839 huurden de Poolse componist Frédéric Chopin en de Franse schrijfster George Sand een cel in het klooster, hun cellen maken nu deel uit van het museum. Ook is de oude apotheek in het klooster bewaard gebleven met 135 Catalaanse keramische potten uit de 17e en 18e eeuw, is er een antieke bibliotheek, is het schip van de kerk nog intact en zijn er nog verschillende andere zalen. Buiten is er een ingerichte tropische tuin.

Meer informatie vind je hier.

Cuevas del Drach; drakengrotten

In het zuiden van Mallorca in de visserstad vind je een tweetal druipsteengrotten waarvan de Grotten van Drach; oftewel de Drakengrotten het bekendste zijn. Hier zijn wij ook geweest, deze grotten liggen in het midden van een botanische tuin en hebben een prachtig uitzicht op de zee. Een paar keer per dag gaat de ‘deur’ open en kun je deelnemen aan de ‘tour’. Bij de ingang worden de kaartjes gescand, daarna daal je af naar de grotten waar je direct de eerste druipstenen ziet. Vervolgens maak je een wandeling door de grotten waar je bij verschillende ‘zalen’ komt met verschillende formaties. We keken onze ogen uit; overal was wat te zien! Halverwege zie je ook het water stromen dat loopt naar het grootste ondergrondse meer van Europa. Hier vind je ook een theateropstelling met bankjes waar je moet gaan zitten en wachten tot iedereen de wandeling van ongeveer tien minuten / kwartier heeft gemaakt. Als iedereen zit begint een miniconcert met live klassieke muziek. Helaas mag je geen foto’s en filmpjes maken, dus dat heb ik ook niet gedaan. Maar dit was echt wel een kippenvelmomentje! Vervolgens mag je kiezen; lopend of met een bootje het meer oversteken. Natuurlijk wilden de kinderen met het bootje ;-) Daarna is de route alweer ten einde en kom je bij de oude ingang weer naar boven.

Meer informatie vind je hier.

Cuevas del Harms

Deze grotten bestaan uit meerdere grotten ieder met een ander thema. Van de ronde grot die half ingestort was is nu een botanische tuin gemaakt, daarnaast heb je de blauwe grot die in het teken staat van de historie van het eiland en de klassieke grotten.

Meer informatie vind je hier.

Cuevas de Artà

De andere grotten hier zijn de Grotten van Artà. Dit zijn ook druipsteengrotten en met een enorme grot groter dan de kathedraal. Deze vind je nog net een stuk oostelijker en beginnen met een enorme trap.

Meer informatie vind je hier.

Torrent de Pareis

Vanaf Soller is het een prachtige weg door de bergen naar Sa Calobre waar je Torrent de Pareis vindt; een Canyon die ook wel de Gateway to Paradise wordt genoemd! Je moet wel een sterk hart hebben want er zitten een paar scherpe bochten in. Vanaf een t-splitsing vind je de weg naar deze plaats waar maar één heen- en terugweg is die echt heel indrukwekkend is met bijvoorbeeld de bergpas Coll dels Reis. Aan het begin van het dorpje vind je een restaurant en een parkeerplaats waar je de auto kan parkeren. Verder rijden is niet toegestaan. Je daalt dan verder af naar het ‘dorpje’ wat vooral bestaat uit een aantal restaurants, strandje en aanlegplaats voor boten. Vanaf hier kun je ook het pad volgen naar de kloof zelf.

Om hier te komen moet je een klein stukje afdalen door de grot die heel spookachtig met groene verlichting wordt verlicht. Na de tweede tunnel word je dan getrakteerd op het indrukwekkende uitzicht op de kloof. Helaas waren we er op het moment dat de zon net over de rand was verdwenen want ik denk dat het dan nog spectaculairder uit ziet. De bodem van de kloof bestaat uit kiezelsteentjes met een klein strandje tussen twee rotsen aan de kust en loopt 5 kilometer door landinwaarts. Je kunt hier ook prachtig wandelen langs het riviertje. De kinderen vonden het hier geweldig om met stenen te spelen en hebben zelfs even met de voeten in het water gezeten. Wel vond ik het vrij snel aflopen qua diepte dus dit mochten ze echt alleen even met de voeten. Vlak bij het pad vind je ook openbare toiletten en douches.

Een stukje terug kun je ook kiezen voor de weg naar Cala Tuent; ook een populair strand.

Serra de Tramuntana met Puig Major

Mallorca is meer dan alleen strand met name de bergen vonden de kinderen, en wijzelf ook erg indrukwekkend. We keken onze ogen uit want na iedere bocht heb je weer een ander prachtig uitzicht. We hebben dan ook een hoop foto’s gemaakt. Langs de weg zijn er ook een aantal parkeerplaatsen aangelegd bij uitzichtspunten zodat je veilig foto’s kan maken zonder het overige verkeer te hinderen.

Mirador del panta de Cuber

In de bergen vind je een stuwmeer de Cuber. Hier kun je ook prachtig wandelen over de dam en langs het meer. Hier wordt het regenwater opgevangen dat in de bergen valt. Ook vind je hier een aantal uitzichtspunten.

Iets lager vind je ook de Gorge Blau; een tweede stuwmeer met langs de rand een aantal parkeerplaatsen en een picknickplaats.

Mirador MA-10

Vlak voordat je door de tunnel gaat van de Puig Major heb je een panorama waarbij je aan de kust de stad Soller ziet maar ook landinwaarts de bergen. Een heel divers panorama dus die zeker de moeite waard is om te stoppen!

Mirador de Ses Barques

Als je vanaf Soller vertrekt is dit het eerste panorama wat je tegenkomt. Het is prachtig aangelegd en biedt een uitzicht op de stad Soller vanaf landinwaarts. Persoonlijk vond ik het echter één van de minder indrukwekkende uitzichtspunten.

Cap de Fermentor & Vuurtoren