Kleine meisjes worden groot, en dan komt er een moment dat ze graag make-up willen dragen. In het begin blijft het nog bij experimenteren, een beetje ontdekken. Als mama nagellak op heeft, of ze ziet een potje staan dan is het al een paar jaar dat zij ook wil. Soms geef ik dan daaraan toe. Moet kunnen toch? Nu ze naar school gaat heeft ze bij vriendinnetjes ook de make-up ontdekt. Tenminste, voor haar is het voorlopig nog hetzelfde als schminken. 

De eerste peuter interesse in make-up

Ondanks dat ik zelf niet veel make-up draag is onze dochter er nu al in geïnteresseerd. Zoals ik al schreef krijgt ze dat mee van vriendinnetjes. Niet dat ze het naar school dragen, maar ze ziet het wel als ze daar thuis speelt en dan wil ze het natuurlijk ook hebben. Daarvoor zag ze me wel al met lippenbalsem en wilde ze ook ‘lippenstift’. Op een gegeven moment heb ik haar een eigen lippenbalsem gegeven, met een smaakje ;-)

Ook vind ik het geen probleem als ze zo af en toe nagellak draagt, vaak lak ik dan de nagels en soms mag ze van mij zelf oefenen. Ze kan het stiekem al best goed. Dan hebben we het over één keer per 3 maanden ofzo ;-) Ik vind het dan ook niet erg als ze dat op heeft naar school, maar dan wel een onopvallend kleurtje of alleen de duimpjes. Zoonlief vindt dat ook erg interessant, dus vaak lak ik bij hem dan ook een nageltje. Als hij ouder is leert hij nog wel dat de meeste mannen geen nagellak dragen. Tot slot heeft ze vorig jaar voor haar vierde verjaardag een kinderparfum gekregen van Frozen. Zo af en toe mag ze die dan op.

Sinds een paar weken heeft ze ook haar eigen kindermake-up. Daar mag ze onder toezicht mee spelen en experimenteren. Een keer was ze ermee gaan spelen ’s ochtends vroeg toen ik nog lag te slapen en alles onder zat, de tafel en grond moesten blijkbaar ook een kleurtje… Daarna heb ik het op mijn kantoortje neergelegd, hoog buiten bereik en achter een slot. Zodat ze er alleen mee kan spelen als ik het haar geef. Wel heeft ze op haar kamer een houten setje zodat ze kan ‘doen alsof’. Voorlopig is dat nog voldoende, al merk ik dat ze steeds vaker ook in mijn eigen stash op zoek gaat. En er mee gaat ‘verven’. Die zit tenslotte niet achter slot en grendel maar staat op mijn slaapkamer.

Vanaf welke leeftijd make-up?

Ik was nieuwsgierig vanaf welke leeftijd andere moeders hun kinderen toestaan om make-up te dragen. Waarbij Barbara al snel opmerkte dat zij het zelf mocht vanaf haar 15de. Dat weet ze nog goed omdat ze samen op pad gingen om make-up te kopen en zij haar leerde hoe of wat. Maar ze niet weet of ze dat zelf ook gaat volhouden. Tijden veranderen tenslotte. Zo kijken ze nu al op jonge leeftijd vaak naar vlogs waarin regelmatig make-up voorbijkomt en willen ze dat natuurlijk ook hebben. Misschien maar goed ook, want ook al heb ik ooit een cursus gevolgd om me de beginselen bij te brengen vrees ik dat ze op dat gebied weinig van mij kan leren. Wat Barbara tegenhoudt is dat make-up echt slechte stoffen kan bevatten, zelf heeft ze een slechte huid. Die combinatie zorgt ervoor dat ze er soms wat strenger in is. Gelukkig zijn er ook al heel veel voor. Bij een feestje waarbij het ‘verplicht’ is mogen ze dan haar eigen make-up gebruiken, onder toezicht.

De algemene consensus lag op de leeftijd dat de kinderen naar de middelbare school gaan. Tenminste, als het gaat om dragen buitenshuis. Daarvoor is het vooral belangrijk dat ze zichzelf leren waarderen zoals ze zijn. Merel maakt zo af en toe een uitzondering voor haar bijna 11-jarige dochter. Bijvoorbeeld naar een feestje. De stash van haar dochter is echter wel uitgebreider dan die van haar zelf. Allemaal gekregen met verjaardagen. Ze heeft echter een voorwaarde; dat ze haar huid goed reinigt en er niet mee naar buiten gaat. Nagellak gebruikt ze wel regelmatig. Haar andere twee dochters willen wel en krijgen zogenaamd poeder met de poederkwast en vinden dat al geweldig.

Waar ligt de grens?

De dochter van Marijke zit in groep zes, zelf volgt zij dezelfde mening als Merel. Speel make-up, bij voorkeur in felle oorlogskleuren was prima, maar alleen voor in huis. Maar merkt dat er al wel een klasgenootje is die regelmatig in vol ornaat naar school komt. Dat vindt ze te ver gaan. Bij de dochter van Merel zit er ook een meisje in de klas die haar benen scheert. Haar nichtje gaat nu bijna naar de brugklas en sneakt zo af en toe naar school met mascara of lipgloss. Zolang het niet teveel wordt kijkt haar zus dan de andere kant op.

Afspraken met je kind

Tegenwoordig hoort make-up er vaak bij en het verbieden kan ervoor zorgen dat ze buiten de boot vallen. Dat wil je natuurlijk ook niet als moeder. Of als je het verbiedt gaan ze het stiekem doen achter je rug om. Daarom denk ik dat het goed is om het bespreekbaar te maken met je kind. Wat mag wel en wat mag niet en vanaf welke leeftijd. Dat een keertje nagellak geen probleem is, mits het niet te wild wordt. Dat lippenbalsem zonder kleur ook geen probleem is. Of een vleugje parfum. Maar alles met mate, en verder vooral binnenshuis. Op uitzonderingen na.

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)