Er zijn van die plekken die in alle seizoenen en weersomstandigheden magisch zijn, Madurodam is daar een van. We waren uitgenodigd om naar de Winterweken te komen maar met alle feestdagen is dit een vrij drukke periode. Aangezien de scholen dicht zijn vanwege de staking en manlief zowaar ook een dag vrij is, is dat het perfecte moment voor een gezellig dagje uit met een bezoek aan het Omniversum, een rondje door het Museon, om de dag te eindigen in Madurodam. Als we hier langs rijden in de ochtend zien de kinderen de vuurtoren al en willen ze daar heel graag heen. Als ik beloof dat we daar later die dag heen gaan zijn ze helemaal blij. De overige bezienswaardigheden zijn op ongeveer 10 minuten rijden, dus prima te combineren. Daarnaast ligt er hier nog volop sneeuw, wat zorgt voor een optimaal winters gevoel. Wat wel heel fijn was, is dat de paden schoongemaakt waren en dus goed toegankelijk. Ook met de wandelwagen.

Taste of Holland

Als we aankomen is het lunchtijd, dus besluiten we eerst te gaan eten. We kunnen terecht bij Taste of Holland, een overzichtelijk buffetrestaurant. Zoonlief ziet het verse fruit liggen en wil alleen een appel als lunch, dochter ziet de patatjes en zelf gaan we voor de vers belegde broodjes. Ook hebben ze ketels met soep en warme broodjes. Natuurlijk mag een warme choco met slagroom niet ontbreken. Terwijl wij gaan zitten hebben de kinderen al snel de speelhoek gevonden. Heel leuk vormgegeven in de vorm van Amsterdamse grachtenpanden. Stiekem pik ik ook een patatje, die echt superlekker zijn. Een echte aanrader dus als je hier bent!

Nieuwe attracties

Daarna beginnen we met ons rondje. Sinds dit jaar zijn er twee nieuwe attracties; namelijk Nieuw Amsterdam waarin je terug in de tijd gaat voor een interactieve voorstelling. Echter begon het op een gegeven moment te regenen en werden de kinderen zo koud dat we weer naar huis zijn gegaan en hier dus nog een keertje voor terug moeten gaan.

En aan het begin de film over het leven van George Maduro. Een oorlogsheld uit de Tweede Wereldoorlog waar het themapark naar is vernoemd. Maar weinig mensen weten dat Madurodam is opgericht als herdenkingsplek voor deze heldhaftige jongeman, en nog steeds een oorlogsmonument is. Heel bijzonder om dit als achtergrond mee te krijgen. Als je naar buiten loopt zie je ook de maquette van Dorrepael wat nu opeens meer betekenis krijgt. Daar heb je ook een perfect zicht op Madurodam en kan je vrijblijvend op de foto.

Sneeuwpoppen-speurtocht

Tijdens de winterweken kan je meedoen met een speciale speurtocht waarbij je op zoek gaat naar de sneeuwpoppen. In het boekje staat aangegeven waar je die kan vinden. Dat scheelt dus een beetje met zoeken, althans je weet waar je moet kijken. Het is nog wel een beetje zoeken naar de gebouwen. De Domtoren is vrij makkelijk te vinden, maar de watertoren van Sneek was iets lastiger. Vanwege de sneeuw was dit nog wel een uitdaging, de sneeuwpoppen hadden namelijk een ketting met daarop een letter. Bij vier sneeuwpoppen was deze verstopt onder de sneeuw. Met een losse sneeuwbal kon ik een hanger zichtbaar maken. De andere waren iets verder en je wil natuurlijk niets beschadigen. Gelukkig was het antwoord, gezien de overige letters, prima te deduceren. Het was een goede oefening voor de kinderen; niet alleen het zoeken maar ook het herkennen van letters. Na afloop van de speurtocht kan je deze inleveren bij de giftshop en maak je kans om een prijs te winnen.

Het voordeel van de speurtocht is dat je een groot deel van het park ziet. Je loopt langs de enorme paleizen, de steden en kenmerkende gebouwen, Schiphol (hier hadden ze geen last van de sneeuw). Voor de treinen lag dat iets anders. Die bleven veilig binnen vanwege de sneeuw. Heel leuk was dat je overal kerstbomen ziet. Zowel miniatuur compleet met beelden van levende kerststallen tot en met grote kerstbomen om een winters sfeertje te geven aan het geheel. Zelfs de winkelstraten zijn voorzien van een passende decoratie. Ook zal hier gewoon de Elfstedentocht gereden worden door de Madurodammetjes ;-)

Met de toegangspas die je aan het begin kan activeren kan je een aantal interactieve elementen activeren. Daarnaast heb je de Marsfabriek en de Klompenfabriek die een absolute aanrader zijn met kinderen. Als je 10 cent / 1 euro in het apparaat stopt komt de fabriek tot leven en komt er een vrachtwagen om een speciale vracht te brengen. Dat vonden ze toch wel heel bijzonder. En tja, als papa dan met het ijzige water gaat spelen om te demonstreren hoe sluizen werken…

Winterse activiteiten

Naast rondlopen worden er meerdere activiteiten georganiseerd zodat je kan genieten van een heerlijk dagje uit. Zo is er op het centrale plein een winters kampvuurtje, daar zijn ook warme drankjes te krijgen zoals chocolademelk en gluhwein en marsmallows om te roosteren boven het vuur. Voor de meeste kinderen wel een groot succes.

Tijdens de kerstvakantie worden er extra activiteiten georganiseerd. Zo kan je je laten schminken of een foto maken in de winterse photobooth. Van 24 tot 26 december kan je hier ook met de Kerstman op de foto! Tijdens de kerstvakantie kan je ook genieten van een extra lange openstelling zodat je ook in het donker kan genieten met de vele lichtjes. Vlak voordat wij weggingen, gingen die aan en dat zag er erg sfeervol uit.

Wat opmerkelijk was, is dat ondanks de sneeuw en nattigheid er veel kinderen heerlijk aan het spelen waren in de speeltuin. Dat wilden onze kinderen natuurlijk ook wel.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Linda van Aken