Macramé is het nieuwe breien. Of het nieuwe haken. Het meest bekend zijn de macramé-armbandjes die vaak als vriendschapsarmbandje worden gemaakt, of met één kraal, steen of bedel. Macramé staat ook mooi in je interieur, als grote, indrukwekkende eyecatchers. Wist je dat er zelfs een handgemaakte macraméschommel voor baby’s bestaat?

Macramé is gezellig

Nu de zomer opeens echt over blijkt te zijn, begin ik al te dromen van een warm haardvuur, chocolademelk en gezelligheid. De herfst en winter zijn gemaakt om te knutselen. Een goed moment om een nieuwe hobby op te pakken. En hoe leuk is het dan, als het resultaat van die hobby er te gek uit ziet en je er van álles mee kunt maken, zoals met macramé. Dan is het zo weer zomer!

Wat is macramé?

Macramé is een vereenvoudigde manier van kantklossen. Een macraméstuk lijkt ook een beetje op kant, alleen dan grover en daardoor stoerder. Om een macraméstuk te maken heb je minimaal 4 draden nodig, vaak worden katoenen draden gebruikt. Door middel van knopen ontstaat je werkstuk. Het leuke aan macramé is dat je van alles kunt knopen: sleutelhangers, armbandjes, plantenhangers, tassen, hangmatten, gordijnen, wandstukken, hoesjes, dieren, etc. etc. Je kan het zo gek niet bedenken. En dat alleen met een ‘paar draden’… In deze blog vind je heel veel voorbeelden en inspiratie én natuurlijk uitleg over de knopen.

Uitleg knopen en patronen macramé

Wil je graag zelf aan de slag met macramé? Dan volgen hier nog wat handige YouTube-tutorials, blogs en producten:

Een mooi overzicht van hoe een knoop gaat.

Op dewebsite van Gogracy vind je een uitleg over de drie basisknopen, tips en tricks

Mooie stap-voor-stapfoto’s van een macramégordijn en een handige pdf vind je hier.

Een video met uitleg over hoe je een macramé wandstuk maakt:

Hier vind je een uitlegfilmpje over de verschillende knopen. Ik weet het, het is Chinees … Maar je kunt wel heel goed zien hoe de knopen gevormd worden.

Hier zie je een (versneld) filmpje over hoe je een macramévlinder knoopt.

Nog een (versneld) filmpje over een mooi patroon vind je hier.

Voorbeelden en inspiratie macramé

Etsy is een platform voor grote en kleine webshops vol zelfgemaakte dingen. Hier vind je veel macraméstukken, ter inspiratie of om te kopen. Ik heb de mooiste stukken voor je uitgezocht, inclusief een paar stukken via gewone webshops:

Regenboog

De macraméregenboog is erg populair en staat echt té lief in je interieur. Kijk ook even bij de foto’s van de recensies! Wil je zelf zo’n regenboogje maken? Dan vind je bij Lady Lemonade een beschrijving.

Veel ouders kopen of krijgen een mobiel voor in de box. Heb je een mooie vintagekamertje en heb je geen zin in plastic-geluidmakend spul? Dan is deze mobiel prachtig.

Bijtring

Tip: ze zijn ook heel leuk aan een bijtring.

Geweven wandtapijt

Een groot macraméstuk aan de wand geeft je hele interieur een warme, zachte uitstraling. Heb jij een nieuwe eye-catcher nodig of wil je wat meer warmte in huis voor de koude maanden?

De meeste macraméstukken bestaan uit één kleur; meestal gebroken wit. Maar macramé is er in allerlei soorten kleuren en daar kun je juist prachtige stukken mee maken. Een voorbeeld is deze ronde macramé die iedereen in je interieur even stil zal laten staan.

Of heel minimalistisch.

Macraméveer

Macraméveertjes zijn superleuk aan je sleutelbos, als broche op een gebreide trui, als gezelligheidje op een mooi ingepakt cadeau of heel veel aan een slinger door je huis.

Is een beetje macramé aan de muur leuk, maar zit je niet direct op zo’n heel tapijt te wachten? Dan is dit hét ding voor jou.

En een DIY-video over deze veertjes kun je hier bekijken. Het materiaal wat je gebruikt heeft veel invloed op hoe de veer eruit komt te zien. In deze video hier zie je hoe een macraméveer eruit ziet met ‘echt’ macramédraad.

Catten hangmat

Ben jij de trotse bezitter van een kat, dan is dit je ultieme hebbeding.

Planthanger

Een mooi stuk om mee te beginnen is een macraméplanthanger. Hier te koop in verschillende kleuren. En hier een stap-voor-stap uitleg om het zelf te maken.

Wil je liever een wat ingewikkeldere? Ga dan voor deze hier.

Bruidstasje

Ga jij voor een bohemian bruiloft? Dan wordt dit vast je bruidstasje. Of die van de bruidsmeisjes. Of hip naar een festival.

Slingers

Ik ben helemaal gek op slingers. Vaak heb ik ergens in huis een slinger hangen, gewoon voor de gezelligheid. Dit is één van mijn favorieten.

Of wat dacht je van deze.

Armbanden

Macramé-armbandjes zijn altijd populair en zijn leuk te combineren met je kleding.

Halsketting

Met macramé kun je ook een mooie halsketting maken, met bijvoorbeeld een mooie steen in het midden.

Mat houder

Zit je op yoga? Neem je yogamatje dan makkelijk mee met deze mooie macramériem!

Kranshouder

De macramé minikrans is perfect om een saaie vaas of kaars weer speciaal te maken.

Kaarsen / mason jar versiering

Ook een paar ordinaire jampotten tover je om in een mooi interieurstuk.

Kussen

Hier krijg je een gezellige bank door.

Uiltje

Wat vind je van deze bijzondere uiltjes? Zelfs mogelijk mét plantenhanger.

Deurgordijn

Last van vliegen hebben we gelukkig niet in de koude maanden, maar hoe gaaf is zo’n gordijn? Perfect om scheiding aan te brengen tussen twee ruimtes, sfeer toe te voegen, een hoekje apart te creëren of… Het licht valt er doorheen waardoor het een echte sfeermaker is.

Schommel