Het recept voor een Mac and Cheese is niet zo heel ingewikkeld en is daarom ideaal voor als je jezelf niet zo lekker voelt, of als je iets voor je kinderen wilt maken. Zeker nu de virussen rondwaren is dit heel geschikt. Dit recept is geïnspireerd op het verhaal van mijn moeder dat zij dit kreeg van haar broer toen ze heel erg ziek was, het is namelijk makkelijk weg te krijgen en bovendien ook nog erg lekker. Zelfs als je door ziekte weinig smaak overhoudt. Geen goed gevulde groentensoep, maar pasta!

Ingrediënten

  • Pasta (officieel natuurlijk macaroni, maar penne of fussili is ook heel lekker, de echte Italiaanse Maccheroni zijn tenslotte ook langwerpige halfronde buisjes die meer lijken op penne dan onze macaroni)
  • Geraspte kaas
  • Blik ham (ligt hier standaard in de voorraadkast voor dit soort situaties, verse ham is natuurlijk ook erg lekker)

Voor de saus

  • 300 ml crème fraîche
  • 45 g boter
  • 3 volle eetlepels bloem
  • 1 teentje knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
  • 6 verse laurierblaadjes
  • 500 ml halfvolle melk
  • 8 tomaten
  • 150 g geraspte Cheddar of Goudse kaas
  • 100 g vers geraspte Parmezaanse kaas
  • een paar takjes verse tijm, alleen de blaadjes
  • olijfolie
  • desgewenst een paar scheutjes worcestersaus
  • desgewenst een snuf geraspte nootmuskaat
  • Of gewoon een zakje kant en klare kaassaus, wel de crème fraîche gebruiken in plaats van het water!

Bereidingswijze

Je begint met het koken van de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ondertussen snijd je de ham in kleine stukjes die je even in de olijfolie kan bakken. Wil je het heel simpel houden dan maak je de kaassaus uit een pakje (je bent ziek dus het mag) aan met de crème fraîche in plaats van water zodat het lekker romig wordt en voeg je als laatste de geraspte kaas toe.

Zelf kaassaus maken (geïnspireerd op recept Jamie Oliver)

Breng in een grote pan het water met wat zout aan de kook. Smelt de boter in een grote, ovenbestendige pan op laag vuur, doe de bloem erbij, draai het vuur iets hoger en blijf roeren tot je een roux hebt gemaakt. De basis voor een kaassaus. Hier voeg je de gesneden knoflook aan toe, blijven roeren tot ze goudbruin en plakkerig zijn (oftewel gekaramellisseerd). Dan voeg je de laurier toe en eerst de crème fraîche en vervolgens geleidelijk de melk tot het een mooie gladde saus is. Op laag vuur laten pruttelen en inkoken. Intussen hak je de tomaten in stukjes en kruid je ze royaal met zout en peper. Roer er de geraspte kazen, de gehakte tomaten en de tijmblaadjes door. Nu kun je er ook een scheutje worcestersaus of een snuf geraspte nootmuskaat bij doen. Proef de saus en breng hem op smaak.

Alternatief: Mac and Cheese is ook erg lekker als ovenschotel, door het even in de oven te zetten met zo’n heerlijk gegratineerd kaaslaagje.

Wat is jouw favoriete recept voor als jij / of je kinderen ziek zijn en wel wat extra weerstand kunnen gebruiken?

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)