Skip to Content

Maand menu oktober; wat eten we vandaag maaltijd suggesties

Maand menu oktober; wat eten we vandaag maaltijd suggesties

In oktober merk je echt dat de herfst is begonnen en dat zie je dus ook terug in dit maand menu. ’s Avonds is het eerder donker, de ochtenden beginnen mistig en druilerig fris, de zon staat minder hoog aan de hemel en de wind gaat vaker om de hoek voorbij razen.

Nu het wat guurder gaat worden krijg je ook waarschijnlijk trek voor wat meer stevige kost. Een lekkere gebonden soep, een stoofpotje met warme rijke geuren. Ik zal je voor deze maand oktober de volgende recepten willen aanbevelen.

1 oktober: Restjesdag

Restjesdag. Vandaag maken we alles op wat er nog ligt in de vriezer of koelkast. Wist je trouwens dat er een eigen website bestaat over restjes? Je kunt het vinden op kliekipedia.nl

Je kunt veel voedsel opnieuw verwerken tot compleet andere gerechten. Dat is soms wel eens fijn als je restjes hebt van een maaltijd die je eigenlijk helemaal niet lekker vond.

2 oktober; gekleurde pannenkoeken

Dit weekend is het “het weekend van de wetenschap”. Onderzoeken en technologie staan in een landelijk evenement centraal en laten het publiek graag het belang hiervan zien. Om ook in de keuken een beetje te experimenteren kun je spelen met voedingskleurstoffen.

Maak bijvoorbeeld deze regenboogpannenkoeken. Proeft een blauwe nu anders dan een groene pannenkoek? En welke vind je nu het lekkerst?

3 oktober; soep

Niet alleen kleurstof kan je voeding van kleur veranderen. Sommige groentes hebben van nature zo’n sterke kleur dat ook zij kunnen meewerken aan dit leuke experiment. Heb je al eens de groene broodjes gemaakt met spinazie? Of een rood gekleurd brood van rode bieten?

Erg lekker bij een goede kom soep. En ideaal voor een zondagavond om de week mee af te ronden en langzaam op te laden voor de week die volgt.

4 oktober; geen vlees dag

Toevallig is het maandag bij ons altijd sladag met een vegavleesje. Dat komt vandaag extra goed uit. Geen vlees eten natuurlijk op werelddierendag! Maar je huisdier juist extra verwennen met een stevige knuffel, een extra lange wandeling en wat extra snoepbrokjes.

5 oktober; verse nasi

Een heel belangrijke dag vandaag. Het is de dag van de leraar. En die moet zeker flink in het zonnetje gezet worden!!! Ik heb er hier ook één aan tafel zitten. Speciaal voor hem maak ik vandaag zijn lievelingsmaal nasi. Alles vers en zelfgemaakt inclusief de satésaus.

6 oktober; kinderen koken

Vandaag start de jaarlijkse kinderboekenweek en dit jaar is het thema Beroepen. Voor vandaag zijn de kinderen dus de kok! Zij gaan lekker in de keuken en maken het lekkers voor vanavond klaar.

En natuurlijk kan niet elk kind van elke leeftijd dezelfde handelingen verrichten in de keuken. Kijk dus goed wat jouw kind kan doen en pas hier het menu op aan. En wat er ook gebeurt in de keuken, het resultaat is ten alle tijde verrukkelijk!

7 oktober; lasagne

Vandaag maak ik een lekkere lasagne. Maak het zoals je wilt, met lasagnevellen of gebruik een aubergine om als alternatief pastavel de schaal op te bouwen. Hier kun je echt van alles in kwijt. Super fijn om al flink wat restanten weg te werken.

8 oktober; restjesdag

Grote kans dat je gisteren zó enthousiast was, dat er nog steeds een flinke hoeveelheid lasagne in de schaal zit. Bij ons is dit wel altijd het geval, maar even opwarmen in de oven en je kunt weer aan tafel. Heerlijk om zo het weekend te beginnen, zonder stress in de keuken.

9 oktober; zelfgemaakte kroketten

Vandaag is het voor de 8e keer op rij Nationale Krokettendag. De eerste keer was dus in 2014, toen ‘Het Krokettenboek’ van culinair journalist Johannes van Dam verscheen.

Vandaag maken we de kroketten zelf! Niet super moeilijk en de keuze is reuze. Want behalve de rundvleeskroket kun je natuurlijk ook je eigen aardappelkroketjes maken, of je kaaskroket. Of je maakt een pittige Indische versie met chilipepers. Je kunt hier helemaal op los gaan, zoals je zelf wilt en zin in hebt.

Je kunt er bijvoorbeeld een luxe borrelplank mee maken met verschillende soorten kroketten, je kunt één grote kroket maken en dat beleggen op een broodje of je bakt er wat frietjes bij. Maakt niet uit hoe je het gaat serveren zolang de kroket maar de hoofdrol krijgt vandaag!

Het recept vind je hier.

10 oktober; bierbrood & minifrikandelbroodjes

Vandaag is het Nationale Bokbierdag. Met name in Zutphen staat vandaag het nieuwe bokbier in the picture. Veel brouwerijen, groot en klein, presenteren vandaag hun nieuwe biertje aan het publiek. En ja ik weet dat je onder de 18 nog geen alcohol mag. En nee je hoeft dit niet aan je kind te serveren.

Maar als je vandaag soep eet, net als wij, maak er dan een lekker speciaal (bok) bierbrood bij. De kinderen kun je verwennen met minifrikandelbroodjes of een saucijsje of een kaasuistokbrood. Iedereen blij aan tafel, dat is het belangrijkste.

Het recept vind je hier.

11 oktober; vegetarische regenboog plaattaart

Vandaag is het Coming-Out day. Sinds 2009 wordt ook in Nederland aandacht besteed aan het uit de kast komen van mensen voor hun geaardheid. Omdat de regenboog hier een herkenbaar symbool voor is, gaan we ook in de keuken stoeien met kleuren. Wat we gaan maken is een kleurrijke, vegetarische plaattaart.

Het recept vind je hier.

12 oktober; kip Siam

Vandaag kun je het er makkelijk vanaf brengen, maar je kan het jezelf ook iets moeilijker maken. Aan jou de keus. Wordt het een kant-en-klaar pak uit de schappen of ga je zelf met allerlei lekkere ingrediënten je eigen wereldgerecht klaarmaken? Hoe je het ook bereidt, het wordt in ieder geval een kip Siam!

Maar eerlijk gezegd blijft het wel een makkelijk te maken gerecht. Of het nu uit een pak komt of niet. Echt heel veel werk is het niet. Ik ga voor het lekkere gezonde kokkerellen. En ik weet dat er hier weinig fans zijn van broccoli dus die versnipper ik tot rijstkorrels. Zo heb ik extra veel groentes op de borden en wordt er goed gegeten.

Het recept vind je hier.

13 oktober; beef stroganoff met champignons

Ook vandaag kun je het avondeten weer helemaal naar je eigen hand zetten. Deze beef strogganoff kan op allerlei manieren gemaakt worden. Nog wat broccoli over van gisteren? Kan er bij! Geen fan van champignons? Vervang ze dan voor een mooie paddenstoelen melange.

Houd je van pit? Voeg dan een verse peper toe en gebruik een rode ui. Rode uien zijn veel scherper in smaak dan de witte uien. En krieltjes kunnen erbij geserveerd worden, maar rijst of tagliatelle kan hier ook erg lekker bij zijn.

Het recept vind je hier.

14 oktober; salade met peer, witlof en blauwe kaas

Nationale groente- en fruitdag. Voor vandaag gaan we dus ook in de keuken een combigerecht maken met groente en fruit. Heerlijk voor de herfstperiode is dan witlof met peren. Witlof wordt denk ik wel het meest gegeten met ham en kaas. Maar wist je dat witlof ook goed kan worden gecombineerd met kaas en peer?

Door de peer te karamelliseren in boter wordt het lekker zacht en zoet en dan door de salade met walnoten erbij maakt deze salade een smaakvol herfstgerecht.

Het recept vind je hier.

15 oktober; restjesdag

Bij ons is dit een start van de herfstvakantie. Heerlijk een week vrij en daar gaan we zo snel mogelijk van genieten. Dus geen gedoe in de keuken, maar kliekjes opmaken. Restjes bij elkaar zoeken en even oppiepen in de magnetron of oven. Mocht er niks over zijn in de vriezer, dan ga je lekker iets afhalen.

16 oktober; broodje warm vlees met pulled chicken

Vandaag gaan we voor een broodje warm vlees. Ik houd ervan om dan een flinke schaal pittige pulled kip te maken en dan kleine schaaltjes vullen met rauwkost. Er komt dan onder andere rauwe uitjes en bosuitjes op tafel en taugé, schijfjes komkommer, reepjes paprika, wat cherrytomaatjes en wat sla. Dit kan zowel ijsberg, als rucola als veldsla zijn, altijd lekker knapperig op brood.

Het broodje zelf kan ook van alles zijn, je kunt een Turks brood beleggen en in stukken snijden, maar je kunt ook ieder een apart broodje laten beleggen naar eigen smaak en voorkeur. Je kunt hiervoor ciabattabroodjes of pitabroodjes gebruiken of knapperige volkoren broodjes.

17 oktober; romige pompoensoep

In deze periode zorg ik ook altijd voor een leuke pompoenenvoorraad voor op de tuintafel. Er komt dan een royale mand met verschillende soorten en groottes aan pompoenen en kalebassen.

En naast de mand staan dan één of twee grote pompoenen die worden uitgehold tot griezels met een kaars erin. Van de pulp, het vruchtvlees maak ik dan een lekkere romige pompoensoep. Lekker met een kaasuienbrood en een goede kruidenboter.

18 oktober; sla met krieltjes en vegavlees

Vandaag staat er de gebruikelijke sla op het menu. Met gebakken krieltjes en een vegavlees.

19 oktober; bloemkool en prei ovenschotel

Vandaag slaan we de aardappels, rijst of pasta even over. Met deze goedgevulde ovenschotel zul je dit absoluut niet missen. Deze schotel is rijk gevuld met bloemkool, prei, courgette, gehakt en kaas.

Het recept vind je hier.

20 oktober; tagliatelle met spinazie en zalm

Vandaag kies ik ook weer voor een snel en makkelijk gerecht. Ik maak een pasta met roergebakken spinazie en zalm. Lekker met wat uien en knoflook, extra paprika en zongedroogde tomaten. Voor de pit kan er nog een lekkere chilipeper meegebakken worden, maar is niet per se nodig.

Maak de spinazie lekker romig met kookroom of crème fraîche en voeg wat kruiden als oregano, tijm en rozemarijn toe. Een zacht en smaakvol gerecht wat binnen een mum van tijd op tafel staat.

Het recept vind je hier.

21 oktober; chili con carne

Vandaag maak ik een chili. Lekker verschillende soorten bonen door elkaar mixen in een wok, wat maïskorrels erbij, een bosui, paprika, ui, knoflook, tomaatstukjes en geruld gehakt. Lekker met tortillachips en geraspte kaas en uiteraard nog een schaaltje rauwe paprika’s en cherrytomaten en komkommerschijfjes om te snoepen.

22 oktober; restjesdag

Vandaag is het weer restjesdag. Alles opmaken wat afgelopen week niet op kwam.

23 oktober; hete friet met stoofvlees

Hier wordt ook graag friet gegeten. Maar omdat ik nu toch meer op de gezonde tour ben eten we dit toch minder vaak dan de kids zouden willen. En áls we het dan een keer bakken, dan wordt het wel een patatje mét. Goed pittig vlees en groentes dus erbij, geen vette snacks.

Maar nadat er eerst wordt gesputterd en geklaagd wordt er toch al vingerlikkend gevraagd of ik dit vaker wil klaarmaken! Dus toch een goedgekeurd recept!

Het recept vind je hier.

24 oktober; preisoep

Altijd lekker om op zondag de tijd te kunnen nemen om een verse pan soep te maken. De kinderen eten op deze manier ook ongemerkt flink wat groente op zonder het door te hebben. Ideaal om hier de week mee te starten.

Ik maak ook altijd een extra grote pan vol zodat ik op maandag en dinsdag hier ook nog van kan genieten. Vul het aan met lekkere broodjes en smeersels, een stukje vis en toastjes.

Het recept vind je hier.

25 oktober; herfstsla met peer, vijgen en walnoten

Sla met stukjes peer en vijgen en wat walnoten is een mooie herfstige salade om te serveren. Lekker met gebakken krieltjes, met rozemarijn en een vegetarische schnitzel.

26 oktober; pittige hutspot

Voor vandaag maak ik een stamppot met flinke winterpenen. Lekker met een goede rookworst erbij en een likje mosterd. Nu kan ik me ook voorstellen dat je dit niet echt lekker vindt. Zo’n flink bord met een en dezelfde hap is best snel saai.

Na een hap of twee weet je allang hoe het smaakt. Om de maaltijd een goede oppepper te geven kun je er een extra toevoeging aan geven zoals bijvoorbeeld nasikruiden. Zo krijgt de stamppot een verrassende pittige bite en zal het minder snel “saai” zijn op je bord.

Het recept vind je hier.

27 oktober; gebakken spruitjes, zoete aardappel en spekjes

Spruiten, brr, zo niet lekker!! Maar ik moet er aan geloven. Een tijdje geleden zat er in een too good to go pakket een zakje spruiten, niemand van de familie wilde het hebben. Dus toch maar kort gekookt en ingevroren.

Elke vrijdag op restjesdag schuif ik dit zakje steeds weer naar achteren en nu moet het op anders moet het alsnog worden weggegooid en dat vind ik ook zonde. Ik ga echt mijn best doen met eten en ik hoop dat dit recept een beetje mee helpt. Op het eerste gezicht klinkt het niet eens zo slecht; spruitjes met zoete aardappel en spekjes.

Het recept vind je hier.

28 oktober; taco’s met kruidige kip en wokgroente

Dat gezond eten klaarmaken lang werk is en ingewikkeld klopt absoluut niet. Vroeger dacht ik dat wel hoor. Veel te veel gedoe met snijden en lang koken, dacht ik. Maar hoe vaker ik zelf ben gaan snijden in groentes hoe sneller en makkelijker het gaat. Ik kan al aardig over weg met verschillende soorten messen zonder een pleister te moeten plakken om mijn vingers haha.

Toch is het soms nog wel eens handig om een zak gesneden groentes in de vriezer te hebben. Ja hier liggen ook regelmatig verschillende soorten wokmixen in de la. Ideaal voor als je geen tijd (of zin) hebt en toch verantwoord aan tafel wil schuiven.

En gelukkig kan dat ook want de ingevroren groente zijn net zo gezond! Ik ben benieuwd wat er vandaag sneller is, het klaarmaken van deze taco’s of het opeten daarvan?

Het recept vind je hier.

29 oktober; restjesdag

Restjesdag. Alles wat op kan maken we op en als er niks in de vriezer ligt, dan maken we een tosti met kaas en wat plakjes tomaat. Of we bakken een ei erbij.

Lees ook: Tosti recepten; diverse tosti’s van luxe tot gezond en hartige variaties

30 oktober; broodje pulled zalm met avocado

Een lekker knapperig volkoren broodje met veel pitten en zaden voor de broodnodige vezels. Beleg het broodje met pulled zalm, veldsla en avocado. Maak het verder op smaak met een zelfgemaakte honingmosterdsaus.

Het recept vind je hier.

31 oktober; kippensoep

Het is al weer een tijd geleden, dus ik weet bijna zeker dat de kinderen nu wel weer trek hebben in een kippensoep. Met sliertjes en lekkere broodjes, smeersels en minisaucijzenbroodjes.

En dan is oktober weer voorbij, hopelijk heeft alles je goed gesmaakt, liefs Isabell

Lees ook

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *