Skip to Content

Menu januari; wat eten we vandaag suggesties

Menu januari; wat eten we vandaag suggesties

Zo eindelijk 2020 ligt achter ons. Dat zal een opluchting zijn voor veel mensen. Ik hoop voor iedereen dat het nieuwe jaar betere tijden met zich mee brengt. Het nieuwe jaar begint altijd met nieuwe kansen, een nieuwe frisse start.

De kerstboom is er uit, alles in huis wordt weer netjes opgeruimd, krijgt een sopje en is weer aan kant. Tijd dus voor een maand menu januari.

Je hoofd is hierdoor ook leeg en opgeruimd en heeft ruimte om na te denken om nieuwe plannen door te zetten in acties. Goede voornemens misschien? Gezonder eten? Coronakilo’s eraf krijgen? Genoeg om je hersenen over te breken.

Daarom help ik je graag met dit artikel om in ieder geval over één onderwerp niet meer te hoeven nadenken. De dagelijkse hoofdbreker “wat eten we vanavond?” neem ik voor je weg, want ik geef je hier bij deze een maandelijks menu. Dit gaan we eten in januari:

Maand Menu Januari

1 januari: kippensoep

Vandaag is het nieuwjaarsdag. Waarschijnlijk komt er deze keer niet veel visite en ga je nu ook niet langs allerlei opa’s, oma’s, ouders en schoonouders, maar toch heb je nog geen zin in een complete maaltijd.

Daarom eten we vandaag een soepje met wat toastjes en salade. Maak een lekkere verse pan soep, bijvoorbeeld een kippensoep met een prei en enkele champignons erin, beetje vermicelli. Een lekkere lichte soep die ieders favoriet is.

2 januari: (bloemkool)pizza

Vandaag is het zaterdag, weekend. Vandaag gaan we pizza’s maken. Met groentebodems en dan zelf beleggen met je favoriete toppings.

Het recept vind je hier.

Lees ook: Glutenvrije bloemkoolpizza

3 januari: Pasta met ham en groenten

Zondag eten we vaak soep, maar niet vandaag want dat hebben we afgelopen week al voldoende op. Pasta wordt het vandaag.

Bij voorkeur een volkoren pasta, met courgette en champignons, hamblokjes, geraspte kaas, crème fraîche en groene pesto. Zacht en romig van smaak.

4 januari: Sla met aardappeltjes en schnitzel

Op maandag eten wij altijd sla. Een royale slamelange met krokant gebakken aardappeltjes uit de oven en een stukje vegetarische schnitzel.

Het recept vind je hier.

5 januari: Stamppot rauwe andijvie

Stamppot rauwe andijvie met een slavinkje. Lekker met geraspte pittige oude kaas en knapperige, uitgebakken spekblokjes voor een extra bite.

Het recept vind je hier.

6 januari: Driekoningenbrood

Vandaag is het Drie koningen. Een driekoningenbrood moet er vandaag gemaakt worden met een verstopte boon erin.

Benieuwd wie er vandaag de “baas in huis” zal zijn haha. En mocht je niet enkel dit brood willen eten als hoofdmaaltijd dan kun je er uiteraard een bruinebonensoep bij maken.

Het recept en de herkomst van dit brood vind je hier.

7 januari: Noedels

Wortels met vis en noedels. Ik maak voor ons zelf altijd een zalm uit de oven klaar, bestrooid met plakjes geitenkaas en in blokjes gesneden rode paprika. De kids krijgen vissticks, die vinden ze veel lekkerder.

8 januari: Restjesdag

Een makkelijke dag; op vrijdag houden we altijd een restjesdag. De vriezer en/of koelkast wordt geleegd van restjes avondeten. Zo begint het weekend lekker relaxed ook in de keuken.

9 januari: broodje kipkerriesalade

Weekend dus, vandaag eten we een broodje kipkerriesalade. Een pittige rauwkostsalade, vaak kant-en-klaar in het koelvak op de groente-afdeling aangemaakt met wat kerriesaus uit een flesje.

Een verse ananas in stukjes gesneden, eventueel even kort meegebakken bij de stukjes kipfilet in de koekenpan. Op een warm afgebakken pitabroodje.

Het recept vind je hier.

10 januari: soepdag

Toastjes, salades, saucijsbroodjes, knakworstjes en wat je maar wilt of nog hebt liggen in de kast, alles mag en kan op tafel. De soep maak je zelf. Maak een lekkere pompoensoep romig met wat crème fraîche.

11 januari: Rucolasalade met zalm

Nieuwe week en meestal de start van school. Helaas vandaag nog niet, nou ja fysiek dan, online moeten de meeste kinderen natuurlijk wel gewoon weer aan de bak, dus we doen net alsof ze wel naar school zijn en houden ook dit schoolritme aan.

Op tijd naar bed dus en op gezette tijden aan tafel om te eten samen. Maandag is sla-dag. Ik maak vandaag de rucola- of veldsla aan met kerstomaatjes en geprakte avocado, en er gaan wat gerookte zalmfiletsnippers doorheen. Lekker met krielaardappeltjes.

Het recept vind je hier.

12 januari: gekookte aardappels met witlof uit de oven.

Lekker gegratineerd met een pittige kaas en een goede plak ham. Eventueel nog een gekookt eitje erbij voor de liefhebber.

13 januari: groentenlasagne

Een lasagne zelf gemaakt met enkel verse producten, er kan van alles in zoals prei, courgette, ui, knoflook, tomaat, paprika, aubergine.

Maak hier een lekkere saus van en meng het met geruld gehakt. Verdeel het over laagjes lasagnevellen en dek het af met een flinke laag geraspte kaas.

Het recept vind je hier.

14 januari: stamppot boerenkool met worst

Waarschijnlijk is het er nu wel koud genoeg voor, dus laat deze boerenkool het je smaken.

15 januari: vrijdag, restjesdag!

Alles weer opmaken wat deze week niet meer in onze buiken paste.

16 januari: patattijd met zoete aardappels

Maar niet zomaar patat. Vandaag maken we verse frietjes van zoete aardappel. Maak er een lekkere wokmix bij van sperzieboontjes, paprika, champignons, ui, knoflook en witte kool.

En om de kids nog een beetje blij te maken serveer je er ook een lekkere hele kip bij om te kluiven. Op de blog van Miljuscka Witzenhausen lees hoe je deze zoete aardappelfrietjes echt goed krokant kunt krijgen.

Het recept vind je hier.

17 januari: soepdag

Vandaag maken we een verse courgettesoep met knapperige uitgebakken spekblokjes. En erbij eten we een lekker zelfgebakken courgettebrood met rozemarijn (van Simone’s kitchen). Lekker met een zelfgemaakte verse kruidenboter.

Het recept vind je hier.

18 januari: gnocchi met verse spinazie

Voor vandaag geen aardappels of pasta, maar iets daar tussen in. Gnocchi met verse spinazie. In het begin waren de kinderen hier niet echt over te spreken.

Maar naarmate ze het vaker voorgeschoteld kregen werd er al minder gemopperd op deze vreemde pasta wat eigenlijk meer smaakt naar aardappel, maar het ook niet is.

Tja wat eten we nu eigenlijk? Een beetje vreemd dus, maar wel lekker. En heel gezond met verse spinazie, goed voor je ijzersterke armen.

19 januari: Biefstuk met aardpeer en paddenstoelen

Vandaag een beetje luxe op een doordeweekse dag. Biefstuk met paddenstoelen en aardpeer.

Aardpeer is een vergeten groente en dat is zo jammer want het smaakt echt lekker. Deze knol wordt het best vergeleken met een artisjok. Het smaakt zoet, aards en een beetje notig.

Het recept vind je hier.

20 januari: nasi met groenten

Vandaag hebben we een jarige in huis en die mag vandaag beslissen wat we gaan avondeten. Deze jarige kennende zal het hoogstwaarschijnlijk nasi worden.

Maak een lekkere groentemix van prei, paprika, ui, knoflook, witte kool en taugé. Kruid kipfiletstukjes lekker pittig op smaak en bak dit in de wok goudbruin, voeg de groente toe en roerbak alles goed door.

Maak een zelfgemaakte pindasaus en voeg wat sambal toe voor extra pit. Met ketjap nog even de nasi op smaak brengen en gebruik als rijst een gezonde zilvervliesrijst.

Lekker met een gebakken ei, een schaaltje kroepoek, schijfjes komkommer en een grote augurk. En alles wordt uiteraard zelfgemaakt, geen sausjes of mixjes uit zakjes maar alles vers bereid. Veel gezonder en veel lekkerder.

Het recept vind je hier.

21 januari: hartige taart van biet

Vandaag eten we bietjes, maar dan in een hartige taart verwerkt. Bietjes met spinazie en pijnboompitjes, als een taartpuntje op je bord.

Zo heb je waarschijnlijk nog nooit je krootjes gegeten. Wedden dat je na dit taartpuntje vraagt om nog een “bietje”?

Het recept vind je hier.

22 januari: paella

Vandaag hebben we geen restjes waarschijnlijk, alles was ook zo smaakvol afgelopen week. Dus zal er gekookt moeten worden.

Vaak heb ik zin in vis op vrijdag, vraag me niet waarom. Ik maak dus een flinke pan paella. Lekker met doperwten, courgette en cherrytomaatjes.

Ik gebruik geen kant-en-klaar pak, alles wordt zelf bereid. Ik gebruik ook geen gele rijst, maar een zilvervliesrijst en dat wordt geel gekleurd door kurkumakruiden. Ik gebruik meestal ook een kruidenmix van Dille & Kamille

En als ik die niet meer heb, staat er gelukkig altijd nog een blikje kruiden van Jonnie in de kast.

Wat ook een perfecte kruidenmix is om je paella mee op smaak te brengen. Groot voordeel van beide kruidenmixen is dat er geen zout bij zit. Je kunt zelf dus nog zout toevoegen en dan weet je precies hoeveel er in je maaltijd zit.

Verder maak je de paella met kip en vis, zoals jij het lekker vindt. Ik doe er graag stukken zalm door en grote garnalen. Maar misschien ben jij wel een groot fan van mosselen? Dan zou ik die er zeker in doen.

23 januari: Turks brood met sperziebonensalade

Vandaag eten we een Turks brood. Met een sperziebonensalade. Verse ananas, stukjes kip, rucolasla, geitenkaas of mozzarellakaas. Het brood even in de lengte halveren en onder de grill van de oven even krokant laten worden.

De salade erop verdelen, andere helft van het brood erop leggen en dan in taartpunten verdelen. Een heerlijke zaterdagavondmaal.

Het recept vind je hier.

24 januari: Groentenpakketjes van gehakt in savooiekool

Vandaag staan we iets langer in de keuken, hoewel de oven eigenlijk het meeste werk doet, dus uiteindelijk valt het nog wel mee hoor. We maken groentepakketjes van gehakt met tomatensaus in savooiekool verpakt.

Het recept vind je hier.

25 januari: sla met gebakken aardappels en een stukje vlees

Kies wat jij lekker vindt. Soms kiezen wij voor een gemarineerd kippenvlees, soms voor een slavinkje, soms voor een vegetarische schnitzel, net wat ons op dat moment uitkomt.

Omdat we meestal op zaterdag de boodschappen doen en dan alles in één keer meenemen, voor de hele week. Dan hoeft er maar op 1 moment in de week nagedacht te worden wat we gaan eten en daar houden we ons aan, scheelt een hoop stress de rest van de week.

En de sla is meestal tot maandag in ieder geval nog vers en knapperig, daarna is het maar afwachten hoe goed de koelkast zijn werk doet.

26 januari: Noedels met honingkip

Noedels staan er vandaag op tafel, aangekleed met lekkere zoete honingkip en Chinese kool. Dit gerecht maakt gebruik van kipgehakt, maar stukjes kipfilet zou natuurlijk ook gewoon kunnen.

Het recept vind je hier.

27 januari: Stamppot

Midden in de week, tijd voor een stevige kost om nog even fit en sterk te blijven, zodat we de week goed kunnen afsluiten. Een stevige stamppot doet wonderen vandaag. Hutspottijd dus.

Lekkere flinke winterpenen met uien en daarnaast een goed stuk rookworst. Lekker met je vork een kuiltje maken en een klein klontje boter zien smelten op je warme bergje op je bord.

Vroeger als kind maakte ik altijd al zo’n vulkaan en zonder dit ooit verteld te hebben zie ik het mijn kinderen ook weer doen. Zo grappig!

28 januari: Verspakket couscous

Vandaag even weer een makkelijke dag. Vandaag maken we gebruik van een kant-en-klaar verspakket uit een goedkope supermarkt.

In het pakket zit alles wat je nodig hebt, ideaal voor een drukke dag dus. Couscous met aubergine.

Het recept vind je hier.

29 januari: restjesdag

Tijd om weer even in de koelkast en of vriezer te duiken en alle restjes op te maken.

30 januari: gevulde paprika’s met tonijn

Vandaag is het weer eens tijd voor vis. Tonijn kies ik daarvoor. Ik maak gevulde paprika’s uit de oven. Voor manlief en mijzelf.

De kinderen vinden dit geen geslaagde maaltijd, dus voor hen blijft de tonijnsalade koud en knapperig, wordt het nog verder aangekleed met wat rucolasla en mogen ze deze verse tonijnsalade op een afgebakken broodje eten. Zo vinden ze het wel te waarderen, gelukkig.

Het recept vind je hier.

Lees ook: Gevulde paprika

31 januari: Spaghetti

De laatste dag van de maand. Vandaag gaan we spaghetti slurpen. Met een stevige groentesaus, zelfgemaakt met enkel verse ingrediënten en tja ook al zitten er hier enkel pubers aan tafel, toch komt de staafmixer er aan te pas om de groente weg te toveren.

Alleen op deze manier zal de pan met rode saus leeg komen, anders niet. Want ieuw ik zie een champignon en bah ik lust geen courgette en oh nee zijn dit echt uien??
Pff zucht, lang leve de staafmixer dus!

In deze saus kun je van alles verstoppen, prei, kool, courgette, champignons, tomaten. Maak het zo groenterijk als je wilt. Ik maak de saus altijd apart en voeg na het mixen pas het gerulde gehakt toe. Lekker ook met geraspte kaas.

Het recept vind je hier.

Dit was het voor januari, ik hoop dat ik je zo de maand goed heb door geholpen. Liefs Isabel

Lees ook

Isabell Muller

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *