Skip to Content

De Luizenmoeder en andere taken op school; hiërarchie op het schoolplein

De Luizenmoeder en andere taken op school; hiërarchie op het schoolplein

Iedereen weet dat als nieuwbakken schoolouder je onderaan de ladder moet beginnen. En onderaan de ladder staat: De Luizenmoeder. Althans dat is als we de serie: De Luizenmoeder (hier) moeten geloven.

Hiërarchie

Als kind op de basisschool beleefde ik een zorgeloze periode en kon ik kind zijn. Ik genoot van rekenen en klimmen in de bomen op het schoolplein.

Zelfs buiten de schooltijden om was het mijn meest favoriete plek om te spelen. En nu zo’n achttien jaar later sta ik ook op het schoolplein.

Alleen ditmaal klim ik niet in de bomen, maar sta ik te wachten tussen vijftig andere ouders die ook op hun kind wachten om ze op te halen.

Het gevoel wat ik nu heb is totaal anders op het schoolplein. Want ik word nu niet omringd door mijn vriend- en vriendinnetjes. Nee, op dit moment staan er verschillende soorten ouders met mij op het schoolplein.

Ik stel ze aan je voor:

  • Rianne Regel; Deze moeder staat vooraan om alles te regelen. Ze laat graag weten in de ouder-app dat zij overal bij wil helpen en is hier trots op. Dit wordt ook nog eens door haarzelf herhaald op het schoolplein.
  • Patricia Perfect; Patricia komt op naaldhakken het schoolplein opgelopen. Het haar zit in een prachtige knot en haar dochters lopen met een fruit en water gevuld rugzakje en prachtige vlechtjes met linten het schoolgebouw binnen.
  • Kees Klaag; Kees heeft altijd wel iets om over te klagen. De directeur moet namelijk nodig eens het schoolplein aanpassen, het schoolreisje is te ver weg of de meester heeft helemaal niet in de gaten hoe slim zijn zoon wel niet is.
  • Christine Chaos; Christine komt rennend met haar kinderen het schoolplein op. Haren door de war en haar dochtertje heeft twee verschillende sokken aan.
  • Wendy Werkgraag; Wendy zie je niet vaak op het schoolplein. Zij houdt van haar carrière als advocate. Als je geluk hebt zie je haar eens in de maand op een woensdagmiddag om haar kinderen op te halen van school. Voornamelijk zie je Gigi, het kindermeisje.
  • Marjan Milieu; Marjan loopt in december op haar sandalen met haar tweejarige dochter op haar rug in een draagzak. Om 12:00 uur heeft haar dochter dorst, dus zie je haar borstvoeding geven op het schoolplein
  • Carlos Creatief; Carlos is de creatieve man op school. Hij kan alles met papier, hout of met kralen. Hij heeft altijd een lach op zijn gezicht en staat nooit stil.
  • Sanne Sport; Om 8:30 uur brengt zij haar kinderen naar school in een sportoutfit. En niet alleen op maandag, maar ook op woensdag en vrijdag. Adidas-schoentjes bij haar kinderen ontbreken uiteraard niet.

Taken

De verschillende soorten ouders laten hun karakter ook zien in de klas. Want er wordt nogal eens een beroep gedaan op de ouders.

School biedt zoveel extra’s aan, dat een paar helpende handjes van ouders zeer welkom zijn. En in mijn ogen ook belangrijk.

Hieronder een kleine selectie van de activiteiten rondom school waarbij hulp van ouders nodig is:

Zomerfeest

Hier zijn vele handen nodig. De boel moet opgezet en afgebroken worden. Maar waar het meeste werk in gaat zitten is de voorbereiding en het beheren van de diverse kraampjes en activiteiten.

Te denken valt aan: pony rijden, blikken gooien, het rad van fortuin of limonadeverkoop.

Op wie kan je rekenen?

  • Rianne Regel. Heeft geen verdere uitleg nodig
  • Carlos Creatief. Hij kan al zijn creativiteit kwijt
  • Sanne Sport. Uiteraard is zij te vinden bij de voetbalclinic
  • Kees Klaag. Dan heeft hij weer wat om over te klagen

Schoolreisje

De school/juf kiest vaak zelf wie ze meeneemt. Dit hangt vaak samen met ouders die zich ook al voor andere zaken inzetten.

De school laat zo zien, dat ze dankbaar zijn dat ze ook meehelpen met minder leuke uitjes. Zoals de klassenouder.

Lees ook: Schoolreisje kind; tips voor voorbereiding en benodigdheden wat mee te nemen

Klassenouder

De klassenouder is het aanspreekpunt voor de juf. De klassenouder zorgt ervoor dat ze deze boodschap brengt naar de ouders.

Bijvoorbeeld: wie kan er donderdag de kinderen naar het voetbalveld brengen of het regelen van het cadeau voor de jarige juf.

Wie stelt zich beschikbaar?

  • Rianne Regel. Heeft geen verdere uitleg nodig
  • Kees Klaag. Hij zit zo het dichtste bij het vuur en kan zich hierdoor makkelijker met alles bemoeien
  • Christine Chaos. Ook al is Christine chaotisch ze zal zich wel willen inzetten voor de klas. Of het allemaal soepel zal verlopen is de vraag.

Wasouder

Er gaan wat handdoeken en vaatdoekjes doorheen op school. Tegen een kleine onkostenvergoeding mag je dit een heel jaar doen.

Wie zal er vooraan staan op dit te doen?

  • Juist, Rianne Regel

Sanitairouder

Ik begin maar meteen: Rianne Regel. Behoeft geen verdere uitleg, geloof ik.

Oudercommissie

En hier komen er andere ouders naar voren. Want mee mogen beslissen is iets heel anders dan de toiletten boenen.

  • Patricia Perfect. Zij wil dat alles perfect loopt. En als ze dit thuis kan, dan kan ze dit natuurlijk heel goed vertalen naar het schoolse.
  • Marjan Milieu. Geen wegwerpbekers tijdens het paasontbijt, meer buiteneducatie en afval opruimen in de wijk. Marjan probeert er voor te zorgen dat de school milieubewuster gaat leven.
  • Wendy Werkgraag. Met een beetje geluk vind je Wendy in de commissie. Ze is een kei in vergaderen en innoveren.
  • Rianne Regel en Kees Klaag bieden zich uiteraard ook als gegadigde aan.

Luizenmoeder

De vraag der vragen. Welke ouder neemt de Luizenpluistaak op zich? Wil je alvast een gokje wagen? (Ik kan nu een heel gat laten, maar ik heb geen flauw idee of je echt gaat raden) dus schrijf ik maar door.

  • Rianne Regel
  • Marjan Milieu
  • Carlos Creatief
  • Christine Chaos

En eigenlijk vind ik dat alle ouders zich vacant moeten stellen voor het luizen pluizen. Want het komt vaak neer op dezelfde ouders die de luizencontrole uitvoeren.

Laat zien dat jij je inzet voor de school. Zij werken zich een slag in de rondte om jouw kind de beste educatie te bieden.

Het is geweldig voor je kind als zijn mama in zijn klas staat om te helpen. Je kind gaat glunderen van trots, geloof mij.

Probeer je niet te verschuilen achter smoesjes, zoals:

  • Dan moet ik werken
  • Oh, dan is mijn sportdag

Bedenk eerder: Waar kan ik tijd vrijmaken om toch mijn steentje als ouder bij te dragen? Wees het voorbeeld voor je kinderen waar je zelf trots op zult zijn.

Anita Schokker