Skip to Content

Luisterboeken & podcast verhalen voor kinderen, peuters en kleuters

Luisterboeken & podcast verhalen voor kinderen, peuters en kleuters

Luisteren is hot. In de auto of op de fiets naar werk, tijdens de afwas of het sporten. Er zijn genoeg momenten waarop we van een verhaal willen genieten, maar we onze ogen voor iets anders moeten gebruiken.

Luisteren is dan de perfecte oplossing. Zo ook tijdens de komende zomervakantie. Urenlange autoritten met de kids naar de plek van bestemming worden ineens een stúk draaglijker.

En je kunt nu eindelijk eens lekker luieren op een strandbedje in de zon met een goed verhaal, zonder daar zelf iets voor te hoeven doen.

Luisterboeken en podcasts zijn niet alleen leuk voor volwassenen maar ook voor kinderen!

De leukste podcasts voor kinderen

Podcasts zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid in populariteit. Nu je bijna overal kunt streamen staat er weinig meer in de weg om overal te kunnen luisteren naar de nieuwste audio-uitzendingen over willekeurige onderwerpen.

Over het algemeen zijn er podcasts in allerlei soorten en maten dus je kunt zelf kiezen waar je voorkeur naar uit gaat.

Voor kinderen was de keuze aan audiobestanden lang beperkt tot luisterboeken, want veel podcasts die speciaal op kinderen gericht waren bestonden er nog niet. Maar daar komt nu verandering in!

In deze lijst vind je allerlei soorten podcasts die geschikt zijn voor kinderen. Om samen met je kind te luisteren, of om je kind lekker alleen naar te laten luisteren, van serieuze onderwerpen tot puur vertier!

1 minuutje kleuters

Voor kleuters is er op de website van Radio Nederland een heel leuke serie podcasts van de VPRO te vinden onder de naam “1 minuutje kleuters”.

Dit zijn allemaal korte podcasts van, zoals de titel al verklaart, ongeveer 1 minuut lang, over verschillende onderwerpen. Verhaaltjes, liedjes, gesprekjes met kleuters over diverse onderwerpen, alles komt aan bod.

De beperkte tijdsduur is echt afgestemd op de concentratiespanne van de gemiddelde kleuter dus geen verveelde gezichten of afnemende interesse.

Met name de gesprekjes waren bij onze kleuter een bron voor verder vermaak, vaak konden we hier nog verder op doorborduren en kwamen we zo heel interessante dingen te weten (probeer eens de podcast “Co-piloot” over toekomstige beroepen!)

Meer informatie vind je hier.

Dik Voormekaar Show

Onder het mom van “goede oude tijd” is er op de website van Radio Nederland een serie podcasts terug te vinden van de “Dik Voormekaar Show”. Jeugdsentiment?

Natuurlijk! Maar tot onze grote verrassing blijkt dat ook onze kinderen zich prima amuseren met de gekke grappen en grollen van André van Duin en Ferry de Groot.

Leuk om te beluisteren met de hele familie, bijvoorbeeld in de auto op weg naar je vakantieadres!

Meer informatie vind je hier.

Zin in Zappelin podcast

De podcast van het populaire kinderprogramma Zin in Zappelin lanceert tien nieuwe zomerverhalen, ingesproken door Soy Kroon.

Tien verhalen die ideaal zijn voor onderweg naar een vakantiebestemming, maar ook fijne voorleesverhalen net voor het slapen gaan. Soy neemt alle stemmen van de Zappelin-figuren voor zijn rekening en laat ze echt tot leven komen.

De verhalen spelen zich af op zomerse locaties zoals het strand, de kermis of het zwembad.

De Zappelin-vrienden maken weer vanalles mee en beleven de mooiste avonturen. Zo gaat Zappie kamperen, durft Ollie de Olifant niet van de duikplank en speelt Ineke Inktvis een spannende tenniswedstrijd.

Meer informatie vind je hier.

Fikkie de Firefighter

Een ouderwets hoorspel voor kinderen van 7 tot 10 jaar is “Fikkie de Firefighter”.

Het waargebeurde verhaal, over een magere zwerfhond die in een winternacht kwam aanlopen bij een brandweerkazerne in New York, speelt zich af in 1929. De brandweermannen adopteerden de hond en gaven hem de passende naam “Fikkie”.

Fikkie bleek een uitstekende brandweerhulp, hij redde tientallen levens en werkte tien jaar lang voor de brandweer in New York.

Dit verhaal is te beluisteren via Soundcloud of de app “Podcasts” op je smartphone.

Meer informatie vind je hier.

Blussen met je neus ertussen

In de kazerne van Kladderveen besluiten bevelvoerders Jansen en De Vries een podcast te maken. Ze voeren een brandweercontrole-inspectie uit op de Feniksschool, waar ze horen dat juffrouw Pakmukkie Frie Frie de Sosobaja al een maand thuis zit door een mysterieuze ziekte. En dat Bas en Katinka uit haar klas ruzie hebben. Zo’n grote ruzie, dat Bas er over rappt.

Terwijl de bevelvoerders de school aan het helpen zijn, gaat de sirene. BRAND! De dieren in het Ooievaarsbos zijn in gevaar! Bevelvoerder De Vries en haar manschappen rukken uit. Maar nog voordat de brand is geblust, blijkt dat alle 2000 liter water uit de tankautospuit op is… Komt het nog goed in Kladderveen?

Deze vind je hier.

Podkin Eenoor

Andere spannende verhalen vind je terug op de podcast over het dappere konijn Podkin Eenoor.

Het verhaal, over een rondreizende bard die midden in de winter terechtkomt in de konijnenburcht van Doornwoud en daar in ruil voor een maaltijd en een slaapplek het verhaal over Podkin Eenoor vertelt, weet jong en oud te boeien.

Luister mee hoe het dappere konijntje dat ondanks zijn jonge leeftijd de allergrootste vijand van de konijnen wist te verslaan.

Je vindt de afleveringen terug via Soundcloud of in de ITunes-store.

Frankie

Een leuke podcast voor (pre-)pubers (en hun ouders) is “FRANKIE”. Dit is geen voorleesverhaal, maar een podcast waarin pubers vertellen over hun leven.

Pubers vertellen zelf over wat ze meemaken, wat ze moeilijk vinden en waar ze van leren. De podcasts van FRANKIE zijn terug te vinden in de app “Podcasts” op je smartphone.

Meer informatie vind je hier.

Stokstaartjes

Stokstaartjes is een podcast voor nieuwsgierige kinderen over wetenschap! Afleveringen duren tussen de 10 en 15 minuten en zijn bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar. De eerste twee series, over dinosaurussen en over de ruimte, zijn enthousiast ontvangen en inmiddels ongeveer 60.000 keer beluisterd. De derde serie gaat over het Oude Egypte. De podcast is gratis te beluisteren via de bekende podcast-apps.

Meer informatie vind je hier.

Bedtijd verhalen voor rebelse meisjes

In samenwerking met Rebel Girls organiseert Abel Studios de podcast ‘Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes’. De podcast is een Nederlandse bewerking van de veelgeprezen boekenreeks die in meer dan 100 landen is verschenen en waarvan meer dan 7 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Zing en dans bijvoorbeeld mee bij het verhaal van Beyoncé verteld door zangeres Pearl Jozefzoon. Duik de jungle in met wildlife-expert Sterrin Smalbrugge en hoor meer over het leven dat Jane Goodall bij de apen had.

Of reis terug in de tijd met journaliste Natasja Gibbs die het moedige verhaal over gerechtigheid vertelt van Amerikaanse heldin Rosa Parks. Je luistert, waar en wanneer je maar wilt, naar de mooiste verhalen over vrouwen die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd.

Meer informatie vind je hier.

Luisterboeken voor kinderen

Als je een luisterboek luistert kan het zomaar eens zijn dat de zwoele stem van Daan Schuurmans, Fedja van Huet of een andere bekende Nederlander in je oor fluistert.

Verschillende BN’ers hebben namelijk weleens een luisterboek ingesproken. Zo sprak Ron Brandsteder luisterboeken in van de serie Millenium: Mannen die vrouwen haten en Carice van Houten sprak

Het is de liefde die we niet begrijpen van Bart Moeyaert in. Ook Loretta Schrijver, Victor Reinier, Loes Luca, Isa Hoes en Huub Stapel hebben weleens hun stemmen laten vastleggen in een verhaal.

Lampje; voorgelezen door auteur en illustrator Annet Schaap

Luisterboeken & podcast verhalen voor kinderen, peuters en kleuters - Mamaliefde

Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont.

Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken.

Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat. Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Meer informatie vind je hier.

Het grote Pim en Pom luisterboek; voorgelezen door Georgina Verbaan

Luisterboeken & podcast verhalen voor kinderen, peuters en kleuters - Mamaliefde

Pim en Pom beleven elke dag een nieuw avontuur. Ze gaan kamperen, verjagen een muis, worden verliefd en ’s nachts reizen ze zelfs naar de maan.

Elk avontuur eindigt gelukkig veilig thuis in de mand, nadat ze sardientjes hebben gekregen van de Vrouw. Maar dan heeft de Vrouw opeens een vriend.

Een vriend die een hekel heeft aan poezen. Die man moet zo snel mogelijk de deur uitgewerkt worden. Pim en Pom komen in actie!

Meer informatie vind je hier.

Job en Keetje, een vrolijk voorleesboek; herkenbaar en geestig luisterboek voor kleuters, met liedjes

Luisterboeken & podcast verhalen voor kinderen, peuters en kleuters - Mamaliefde

Job en Keetje spelen eigenlijk elke dag wel met elkaar: in de lente gaan ze naar de kinderboerderij en bouwen ze net als de meerkoeten een nestje.

In de zomer spuiten ze elkaar nat in de tuin, gaan ze naar het strand en krijgt Keetje haar eerste echte fiets.

In de herfst ontdekken ze een muis in huis en spelen ze veel binnen – ze verzinnen zelf de gekste spelletjes. En in de winter wordt Keetje ziek, zetten ze hun schoen en spelen ze kerstmisje.

Meer informatie vind je hier.

Alleen op de wereld; voorgelezen door Gijs Scholten van Aschat

Luisterboeken & podcast verhalen voor kinderen, peuters en kleuters - Mamaliefde

Rémi wordt door zijn stiefouders aan straatmuzikant Vitalis verkocht.

Daarmee begint zijn lange tocht door Frankrijk, waarin hij er na de dood van Vitalis helemaal alleen voor komt te staan. Maar Rémi geeft niet op. Nooit.

Meer informatie vind je hier.

Dirkje Bakkes brandnetelspecialist; voorgelezen door Tosca Menten

Luisterboeken & podcast verhalen voor kinderen, peuters en kleuters - Mamaliefde

Dirkje Bakkes woont al zo lang als hij zich kan herinneren bij zijn nare oom Griep en tante Fop op hun brandnetelplantage. Totdat oom Griep een reuzenbrandnetel heeft gemaakt, moet Dirkje daar brandnetels trekken en sorteren.

Maar een reuzenbrandnetel maak je niet zomaar.

Of wel? Als Dirkje er per ongeluk zelf één heeft gemaakt, gaat het afschuwelijk mis…

Meer informatie vind je hier.

Foeksia de miniheks

Luisterboeken & podcast verhalen voor kinderen, peuters en kleuters - Mamaliefde

Wakkabakkaboe! Daar vliegt Foeksia op haar handveger door het heksenbos. Kijk uit, vogels! Pas op, mensen!

Niemand is veilig voor Foeksia’s eigenwijze heksenstreken. Zelfs papa Kwark de tovenaar niet.

En als Foeksia stiekem naar de stad vliegt, beleeft ze met haar geheime mensenvriendje Tommie de gekste avonturen.

Meer informatie vind je hier.

Gorgels; voorgelezen door Jochem Myjer

Luisterboeken & podcast verhalen voor kinderen, peuters en kleuters - Mamaliefde

Midden in de nacht wordt Melle wakker. Er zit een vreemd wezentje op de rand van zijn bed.

Het lijkt wel een bolletje wol, met armpjes en beentjes en twee harige, puntige oren. Maar als Melle het licht aandoet, is het wezentje verdwenen. Als hij er op school over vertelt, lacht iedereen hem uit.

Zelfs papa, die bioloog is, zegt dat het onzin is, dat zulke wezentjes niet bestaan. Maar Melle weet zeker wat hij gezien heeft…

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De Gorgels; boeken, spelen en leren lezen en rekenen

Kabouter Korsakov

Luisterboeken & podcast verhalen voor kinderen, peuters en kleuters - Mamaliefde

Kabouter Korsakov en meneer Wattman, de glimworm, wonen in het fijne kabouterbos. Tot Dolf de foute das, Korsakov aanwijst als dief van de magische verdwijnpaddenstoelen.

Hij beslist om zijn geliefde bos te verlaten. Maar is hij wel de dief? Waarom vliegt de ekster rond met een rode zak in haar bek? En die huizen op wielen, waar rijden die naartoe?

Meer informatie vind je hier.

Woezel & Pip: Op zoek naar de Sloddervos; voorgelezen door Dinand Woesthof

Luisterboeken & podcast verhalen voor kinderen, peuters en kleuters - Mamaliefde

Verrassing! Charlie, het kleine neefje van Woezel en Pip komt logeren. De Wijze Varen is bijna jarig, dus het is groot feest! Maar dan blijkt het cadeau spoorloos verdwenen.

Komt het soms door… de Sloddervos? Die pakt alles wat je niet opruimt, heeft de Wijze Varen gezegd. Woezel en Pip geloven er niks van.

Maar er verdwijnen steeds meer spullen. Bestaat hij dan toch…? Zonder cadeau is het geen feest. Samen met hun vriendjes gaan Woezel en Pip op zoek naar de Sloddervos.

Meer informatie vind je hier.

Dolfje Weerwolfje – Zilvertand en Volle maan; voorgelezen door Victor Löw

Luisterboeken & podcast verhalen voor kinderen, peuters en kleuters - Mamaliefde

Dolfje Weerwolfje is niet meer weg te denken uit Nederlandse kinderkamers.

De eerste drie boeken zijn nu verkrijgbaar als luisterboek, voorgelezen door Victor Löw! Als Dolfje wakker wordt, is het donker. De maan schijnt in zijn kamer.

Het is een bijzondere nacht. Zeven, denkt Dolfje. Eindelijk ben ik zeven jaar. Dan schrikt hij zich rot. Hij ziet opeens overal haar. Zijn handen en voeten zijn poten geworden…

Meer informatie vind je hier.

De meest fantastische verhalen 1; voorgelezen door Frank Lammers

Luisterboeken & podcast verhalen voor kinderen, peuters en kleuters - Mamaliefde

Roald Dahl heeft als schrijver van bizarre verhalen zijn reputatie gevestigd.

Als geen ander weet hij zijn lezer te hypnotiseren, zodat deze de meest fantastische situaties als werkelijkheid accepteert.

Alle verhalen – inmiddels een klassieker – bevat niet alleen beroemde Dahl-bundels als Op weg naar de hemel en M’n liefje, m’n duifje , maar ook de sprookjes, de fabels en de ‘ontzettende verhalen’, die voorheen verspreid waren uitgegeven.

Meer informatie vind je hier.

Wiplala; voorgelezen door Flip van Duin

Luisterboeken & podcast verhalen voor kinderen, peuters en kleuters - Mamaliefde

Een klein mannetje is het. Geen kabouter maar een wiplala. En zo heet hij ook. Wiplala kan tinkelen, een soort toveren, maar hij vergeet steeds hoe hij de dingen weer teruggetinkeld krijgt.

Als hij de familie Blom net zo klein maakt als hijzelf is, is dat het begin van een spannend avontuur.

Zullen ze ooit weer ‘normaal’ worden?

Meer informatie vind je hier.

Gratis luisterboeken online op YouTube en Spotify

Het nadeel; je hebt wel internet nodig in de auto. Of voordat je weg gaat het bestand downloaden als MP3 van YouTube. Als je een betaald Spotify-account hebt, kun je ook luisterboeken downloaden.

YouTube

Spotify

Meer boeken

Dit is echter pas een greep uit het totale aanbod van podcasts en luisterboeken. Weet je zelf nog een leuke podcast voor kinderen of ben je op zoek naar een luisterboek kijk dan eens hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Manon schreef:

    Heerlijk, mijn kinderen (5 en 7) luisteren in het weekend uren naar luisterboeken. Goede aanvullende tip: met een gratis bibliotheek lidmaatschap voor kinderen kun je heel veel boeken luisteren en lezen via de online bibliotheek app, en alles kun je downloaden en dus gebruiken zonder internet.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.