Skip to Content

DIY: Luiertaart zelf maken wandelwagen / wieg met stappenplan uitleg en benodigdheden

DIY: Luiertaart zelf maken wandelwagen / wieg met stappenplan uitleg en benodigdheden

Leuk een babyshower of op kraamvisite, natuurlijk wil je ook met iets gaafs voor de dag komen. Een luiertaart is dan toch echt wel een hebbeding. Maar ja, een ‘gewone’ luiertaart, dat is al zo uitgekauwd. Een paar jaar terug maakte ik al een luiertaart in uilvorm maar er is nog veel meer mogelijk.

Even speuren op pinterest en youtube en je komt de origineelste creaties tegen. Tot en met helikopters of Cinderella koetsen aan toe. Ja, er zitten nog luiers in, maar een luiertaart kan je het niet altijd meer noemen. Wel ziet het er heel gaaf uit!

Als je dan voor een bevriende blogger (Miriam) een babyshower organiseert moet dat er natuurlijk wel blogwaardig uitzien. Dus spraken Lisette en ik af om de dag ervoor een poging te doen om een wandelwagen in elkaar te zetten.

Youtube luiertaart filmpje

Op youtube vonden we een filmpje van Thom’s waarin ze laat zien hoe ze de ‘diaper cake’ maakt. Zij heeft meer van dat soort filmpjes en laat erg duidelijk zien hoe je ze maakt. Het ziet er heel simpel uit.

Maar toch geldt hier ook, wat er op youtube zo makkelijk uitziet, hoeft dat in de praktijk niet te zijn. Met name omdat we iets minder luiers hadden en omdat we hem er vrij klein uit vonden zien.

Met een beetje improvisatie, veiligheidsspelden, elastiekjes, inpakfolie en een hoop geduld komt het toch goed. Wel hadden we een hoop lol, en waren we bijna helemaal tevreden over het eindresultaat.

Cadeautjes & benodigdheden

DIY: Luiertaart zelf maken wandelwagen / wieg met stappenplan uitleg en benodigdheden - Mamaliefde

Wat wij voor deze luiertaart gebruikt hebben is een combinatie van luiers en een aantal cadeautjes. Ik heb een mand met cadeautjes liggen waar we het een en ander uit gegrabbeld hadden en Lisette had ook wat meegenomen van de Jumbo.

We hebben diverse pogingen gedaan (lees vooral dit verslag van Lisette) maar hebben uiteindelijk het volgende gebruikt;

 • 1 pak luiers
 • 1 wiegendekentje
 • 1 ledikantlakentje
 • 1 slabbetje
 • 3 hydrofiele doeken (1 voor de luiertaart, twee voor wat anders)
 • toilettas van House of Products
 • 4 potjes babyvoeding
 • baby badeendje
 • Washi tape
 • Kleine & grote elastiekjes
 • Breed lint
 • Veiligheidsspelden
 • Vulling voor toilettas; anti striae olie, Zwitsal babyproducten, 2 flesjes Texels bier (voor na de zwangerschap), tandenborstel en babydoekjes
 • Schaal

De wielen

DIY: Luiertaart zelf maken wandelwagen / wieg met stappenplan uitleg en benodigdheden - Mamaliefde

We begonnen met de wielen. Nu hadden we niet heel veel luiers, dus daar moesten we een beetje spaarzaam mee doen. Dan komen de potjes babyvoeding goed van pas. Die wikkelden we in een luier zodat je stevige wielen hebt.

Iets anders dus dan de kartonnen keukenrol die omwikkeld was met een hydrofiel washandje en een achttal luiers per wiel. Maar het zag er goed uit.

De basis

DIY: Luiertaart zelf maken wandelwagen / wieg met stappenplan uitleg en benodigdheden - Mamaliefde
DIY: Luiertaart zelf maken wandelwagen / wieg met stappenplan uitleg en benodigdheden - Mamaliefde

Dat was nog even puzzelen. In het begin begonnen we met een grote stapel aan luiers die we netjes op een rijtje hadden gezet. Dat bleek echter niet heel stevig. Daarna hebben we het geprobeerd met een stevig hart (een gouden doosje met verzorgingsproducten) in het midden. Maar ook dat was geen groot succes.

Wat wel werkte was de toilettas vullen met de cadeautjes. Waaronder de flesjes bier die we in de hydrofielen hebben gewikkeld om te voorkomen dat ze kapot zouden gaan. Als je dat niet geeft, heb je dus ook minder hydrofielen nodig. Nu hadden we een stevige (zware) basis.

Na het dicht ritsen van de toilettas doe je er een elastiekje om en vul je hem aan alle kanten op met luiers, het is tenslotte een luiertaart. Deze schuif je er gewoon onder. We hebben platte gebruikt aan de zijkant en aan de voor- en achterkant hebben we er rolletjes van gemaakt. Dat is gelijk al een stuk steviger. Dit zet je vervolgens op een lakentje.

Even goed bedenken vooraf wat de voor- en wat de achterkant is zodat je hem daarna kan gaan inpakken alsof je een cadeautje inpakt. De inhoud kan nu geen kant meer op. Daarom heen deden we weer een elastiekje zodat het goed zou blijven zitten.

Tip is om daaromheen ook een breed lint te doen.

Nu hebben wij de wielen los onder de wagenbak geplaatst. Wil je die wel vastzetten, en heb je de keukenrollen gebruikt dan kan je een lint knopen aan twee kanten van de luiertaart en daar de wielen aan vast knopen zodat dat goed blijft zitten.

De kap

DIY: Luiertaart zelf maken wandelwagen / wieg met stappenplan uitleg en benodigdheden - Mamaliefde

Voor de kap hebben we alle luiers die er over waren gebruikt. Deze hebben we opgerold (eerst openvouwen, en dan oprollen) en in een elastiekje gestoken. Dit ook weer netjes ingepakt, maar dan in een hydrofiele doek. Deze plaats je bovenop de wagenbak.

Daarna hebben we het dekentje vastgezet. Afhankelijk van het formaat van de deken kan je deze er om heen vouwen, of eerst diagonaal vouwen en dan vastzetten. Dat hebben we gedaan met veiligheidsspelden, zodat het niet los zou schieten. Dan zie je gelijk niets meer van de afwerking.

We vonden het niet nodig om ook nog een dekentje om het geheel te plaatsen.

De afwerking

Nu hebben we het verder vrij simpel gehouden, je kan nog gerbera’s in de wielen steken of een strikje op de wagen.

Wij hebben een badeendje (helaas hadden we alleen een blauwe knuffel) als baby in de wagen geplaatst en daaromheen een slabbetje neergelegd. Deze paste qua kleur goed bij de accenten van het dekentje. Zo ontstond er een geheel.

DIY: Luiertaart zelf maken wandelwagen / wieg met stappenplan uitleg en benodigdheden - Mamaliefde

De laatste stap was het inpakken in een doorschijnend folie, strikje er om en klaar! Kan je na afloop verzuchten dat je dit niet snel weer gaat doen. En ondertussen in je achterhoofd houden dat over drie maanden je stiefzus is uitgerekend…

De reactie?

Wij waren bang dat ze het gelijk zou doorhebben, dat viel gelukkig mee. Pas toen ze de tafel zag begon er een lampje te branden. Missie geslaagd, je zag wel dat ze haar best deed om de tranen binnenboord te houden. Lang leve de zwangerschapshormonen ;-)

Omschrijving van de afbeelding

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)
 1. Lisette schreef:

  Ehhh… je schrijft twee biertjes, maar op de foto zie je er drie. Nu weet iedereen dat ik die ene van ellende heb opgedronken…

Comments are closed.