Toen ik vier jaar geleden speelgoed kocht voor onze baby heb ik er ook wel naar gekeken: een loopstoel. Als ouder ben je zo trots, zeker als er weer een mijlpaal is bereikt. Dat wil je natuurlijk graag stimuleren, waaronder het leren lopen. Toch is het niet verstandig om dan een loopwagen te kopen.

Ik dacht dat het ondertussen wel algemeen bekend is dat je beter geen loopstoel kan kopen voor je kind. Toch blijkt uit een recent onderzoek van de Consumentenbond dat bijna een kwart van de Nederlandse ouders een loopstoel koopt. Als je wat googelt, kom je ook veel verhalen tegen van ouders die er één voor hun kind hadden en er nooit ongelukken zijn gebeurd of slecht is geweest. En het wel goed is als je het met mate gebruikt. Want alles waar te voor staat is niet goed.

Ik snap het wel hoor, als je kind dan vooruit stapt kan je ontzettend trots zijn en je gaat er vanuit dat het goed is voor de ontwikkeling. Als ouder ga je er tenslotte vanuit dat het als het gevaarlijk is, het toch niet verkocht wordt? En als je het als ouders niet zelf koopt, kun je het krijgen van visite. Van een product dat te koop is in een Nederlandse winkel ga je er tenslotte vanuit dat het betrouwbaar is.

Ongelukken met de loopwagen

Het tegendeel is echter waar; het loopstoeltje is misschien wel veilig voor je kind. Zeker als je de gebruiksaanwijzingen in acht neemt. Toch is de kans heel groot dat er een ongeluk gebeurt met je baby. In een loopstoel kan een kind zich veel vrijer bewegen. Dus ook naar die tafel waar je een glas hete thee hebt staan, natuurlijk binnen handbereik. Maar door aan het kleedje te trekken kan het toch zo omvallen. Of gewoon door tegen de tafel aan te botsen.

Loopstoel goed of slecht voor de ontwikkeling

Daarnaast is een loopstoel slecht voor de ontwikkeling. In een loopstoeltje neemt een baby die nog niet zelf kan lopen, een houding aan waar het lichamelijk nog niet aan toe is. Spieren en gewrichten worden daarom niet goed gebruikt en gestimuleerd. Waardoor de ontwikkeling kan afwijken. Dat komt doordat een baby hierin vaak op z’n tenen gaat staan om zich af te zetten en vooruit te komen. Hierdoor wordt het strekken bevorderd en is het mogelijk dat je kind op zijn tenen gaat lopen of teveel gaat strekken. Hierdoor kunnen ze spitsvoetjes krijgen. Ook leert je kind zitten en gaan ‘lopen’ zonder zijn eigen gewicht te dragen. Dat maakt hem instabiel. Daarnaast kan je kind vanwege de zithouding te korte beenspieren ontwikkelen, wat jaren fysiotherapie kan opleveren. Hier lees je daar meer over.

Alternatieven

Natuurlijk is het leuk om je kind te stimuleren in de ontwikkeling en het helpen met lopen. Daarvoor zijn er ook alternatieven; denk bijvoorbeeld aan een activity center waarbij je buikligging stimuleert. Of ga voor een loopwagen, een stevige die niet snel omkiept. Dat is pas echt goed om te leren lopen.

Meer informatie over het gebruik van loopstoelen, en tips voor als je er toch één wilt aanschaffen, vind je bij de Consumentenbond. Of dit artikel van de JGZ waarin er uitleg wordt gegeven door een kinderarts.

Heb jij een loopstoel voor je kindje gehad?

Lees ook

Linda van Aken