Skip to Content

LOL Surprise bruisbal maken review Fizz Factory

LOL Surprise bruisbal maken review Fizz Factory

De surpriseballen van L.O.L. zijn ongekend populair. Niet alleen doen kinderen hun best om alle poppetjes te verzamelen, het kijken van de unboxing filmpjes op YouTube is ook heel populair. Daarom dat L.O.L. surprise nu komt met iets nieuws; namelijk een bruisballenmachine.

Aangezien de kinderen houden van knutselen dacht ik dat ze dit wel heel erg leuk zouden vinden. Daarnaast ben je bezig met een chemisch proces dus beoefenen ze spelenderwijs wetenschap. Ook al zullen ze eerder het gevoel hebben dat ze aan het toveren zijn ;-)

L.O.L. Surprise! Fizz Factory bruisfabriek

LOL Surprise bruisbal maken review Fizz Factory - Mamaliefde

De bruisballenmachine zit goed stevig vast in de doos. Als je hem er uit hebt gehaald blijkt dat je niets meer in elkaar hoeft te zetten. In de machine vind je drie bollen; twee met kleurstof roze en blauw en één met natriumwaterstofcarbonaat (zuiveringszout).

Daarnaast een maatlepel met een grote en een kleine schep, een soort spatel om de maatlepels mee af te meten, een trechter, een druppelaar en twee zakjes met nog meer zuiveringszout en citroenzuur.

In het begin is het even puzzelen, hoe je alles open krijgt en draait, zoals de glitters en de vorm. Stap voor stap staat duidelijk aangegeven in de gebruiksaanwijzing wat je moet doen, met afbeeldingen en tekst. Inclusief aanwijzingen zoals ‘snel werken’.

De gebruiksaanwijzing is heel prettig en heb je alleen de eerste keer nodig. Omdat voor de eerste bol het zuiveringszout al is afgemeten kan je direct aan de gang. Anders begin je met vier grote maatlepels in de bol te stoppen.

Bereidingswijze bruisballen

  1. Zuiveringszout via trechter in de grote bol stoppen, als het blijft zitten beetje kloppen (of met staafje) eruit halen.
  2. Met de kleine maatlepel kleurstofpoeder met glitters toevoegen aan het zout.
  3. Met het hengsel gaan mixen.
  4. 20 druppels water toevoegen, terwijl je blijft draaien. Anders gaat het klonteren.
  5. 1 grote schep citroenzuur toevoegen.
  6. Via het schuifje het mengsel in de vorm laten stromen.
  7. Snel een ‘cadeautje’-hanger toevoegen.
  8. Glitters toevoegen.
  9. De stamper naar beneden draaien en goed stevig aandrukken.
  10. Half uur wachten.
  11. Voorzichtig loshalen.

Het is chemie!

Zodra het zuiveringszout in aanraking komt met het water gaat dat bruisen, en flink ook. De glittertjes komen vrij en gaan bovenop liggen en op het water verschijnt een damp. Die lekker koud aanvoelt.

De bal blijft ook flink bruisen doordat de stoffen reageren met het water. De bol lost voorzichtig op en daardoor komt de verrassing vrij. Net zoals je gewend bent met de L.O.L. surpriseballen.

Het bruisen in het water wordt veroorzaakt door de combinatie van citroenzuur en natriumbicarbonaat. Als vaste stoffen (poeder) reageren ze niet met elkaar. Komt een bruistablet in aanraking met water, dan reageert de bicarbonaat met het citroenzuur en vormt daarbij koolstofdioxide. Dat is hetzelfde als het gas in frisdrank.

Het leuke van het bruisen is dat niet hetzelfde is, het water krijgt namelijk ook een mooi kleurtje en wordt roze of blauw. Er wordt geadviseerd om twee bruisballen te gebruiken voor 1 L water. Maar hier is 1 bal ook meer dan voldoende om de hele schaal te kleuren.

Let op; dit zijn geen bruisballen voor in bad.

Wat wij er van vonden?

Eerlijk is eerlijk, na de eerste had ik zoiets van waar ben ik aan begonnen. Dat begon al toen ik aan het uitpakken was. En niet doorhad hoe de grote bal open ging om daar een kartonnetje uit te halen of het open halen van de glitters.

Het was zelfs zo dat ik het leuk ‘plastic’ speelgoed voor 1 keer vond. Dochterlief daarentegen vond het geweldig en wilde na de eerste roze bal ook een blauwe maken. Dus maakten we er nog één. Dat ging al een stuk beter.

En de derde ging in één keer goed. Je weet dan precies waar je op moet letten en het ging heel soepel, waarbij ze een deel zelf deed en ik met een aantal handelingen hielp. Zelf doen als vijfjarige is nog net iets teveel van het goede of gewoon niet mogelijk omdat je én druppels water moet toevoegen én moet blijven draaien.

Wat minder gewaardeerd werd is het halve uur wachten. Bij voorkeur hadden ze meteen de bruisbal er uitgetrokken. Terwijl die tijd echt heel belangrijk is.

Het fijne van deze bruisfabriek is dat je de ingrediënten zelf bij kan kopen. Het is dus niet alleen leuk voor een keer, maar je kan er vaker mee spelen. Terwijl je ook steeds vaker ziet dat je ergens een keer mee speelt en dat is het.

Linda van Aken