Livigno is een Italiaanse stad gelegen in een 12 kilometer lang dal, vlak naast de grens met Zwitserland en op korte afstand van Oostenrijk. Het is een langgerekte plaats met voornamelijk chaletachtige bebouwing, gelegen op een hoogte van 1800 meter. Deze bestemming is zowel in de zomer als in de winter gericht op het ontvangen van toeristen, en beschikt over veel overnachtingsplaatsen, restaurants, bars en winkels. Door de koude winters met veel sneeuwval staat de plaats ook wel bekend onder de naam ‘Klein Tibet’. De zomers zijn aangenaam met gemiddelde temperaturen tussen de 21 en 25 graden. Dit is een plaats waar je helemaal tot rust kan komen en de stress van het dagelijks leven thuis kan laten. De vriendelijke bewoners zijn helemaal gericht op de bezoekers die zich dan ook direct thuis zullen voelen. Met de auto is de afstand vanaf Utrecht 952 kilometer. De dichtstbijzijnde luchthaven is het Oostenrijkse vliegveld Innsbruck, op een afstand van 178 kilometer. Ook Milaan Bergamo (188 kilometer) en het Duitse Friedrichshafen (197 kilometer) zijn via de lucht bereikbaar.

Toerisme in Livigno

Gelegen in de vallei van de Spöl leefden de bewoners van Livigno tot aan het begin van de 20ste eeuw vrij geïsoleerd. In 1912 kreeg het dorp de eerste telefoonverbinding, en pas vanaf 1914 was het mogelijk om Livigno per auto te bereiken. Door de ontsluiting van dit dal kwam al snel het eerste toerisme op gang. De Livignaschi, zoals de inwoners worden genoemd, leerde de voordelen van de bezoekers kennen. Pas rond 1952 was het dorp in staat om ook in de winter de wegen sneeuwvrij te houden, waardoor ook de hoeveelheid liefhebbers van de wintersport naar Livigno toenam. Met ruim 115 kilometer aan sneeuwpistes is Livigno momenteel een populaire wintersportbestemming. Samen met de groei van het aantal bezoekers zijn de voorzieningen van het dorp meegegroeid waardoor het huidige Livigno een welvaren plaats is geworden.

Meer informatie vind je hier.

Een actieve zomervakantie voor jong en oud

Vooral actieve families en individuen houden van Livigno en zijn omgeving. Ook voor kinderen vanaf 5 jaar is het een fascinerende omgeving en zullen ze zich niet vervelen. In de stad organiseert de kinderclub Livigno tijdens de hele zomer overdag activiteiten voor kinderen. Door de ligging van Livigno op 1800 meter hoogte is het een prima gebied voor een serieuze hoogtetraining. Naast wandelen en fietsen is het mogelijk om in het Lago di Livigno de watersporten kajakken, windsurfen en stand-up paddle te beoefenen. Vissers gooien in dit stuwmeer hun hengels uit op zoek naar zoetwatervissen. Tenslotte is het mogelijk om paard te rijden, te golfen of de bergen klimmend te bedwingen.

Livigno is niet voor niets door de European Capitals and Cities of Sport Federation (ACES EUROPE) gekozen tot ‘European Sports municipality 2019’. De Italiaanse bestemming heeft deze titel te danken aan de innovatie en ontwikkeling van sportfaciliteiten voor jong en oud, voor profs en recreanten. Niet alleen op het gebied van wintersporten, maar ook in andere buiten- en binnensporten, accommodaties, diensten en evenementen.

Sportieve uitdagingen

Livigno heeft oneindig veel mogelijkheden voor sportieve activiteiten. Door de omringende bergen zijn diverse fiets- en wandelroutes uitgestippeld. Door de hoge ligging van Livigno is het voor de meeste mensen eenvoudig om een wandeling door de bergen te maken tot een hoogte van 3000 meter. In totaal zijn er meer als 1500 kilometer wandelpaden aanwezig. De routes zijn met borden gemarkeerd en bij de plaatselijke VVV zijn routeboeken verkrijgbaar.

Een paradijs voor fietsliefhebbers

Het niveau en de lengte van de fietsroutes verschilt van eenvoudig tot uitdagende mountainbikeparcoursen. Tussen 8 en 21 juni en 14 tot 29 september kunnen gasten die minimaal 3 nachten in Livigno verblijven gratis een fietspas krijgen. Via drie liften, die ook in gebruik zijn voor wintersporters, kunnen de fietsers hoog in de berg hun route starten. Bij het centrale informatiepunt is het ‘Bike Center’ gevestigd aan de via Isola. In het dal zelf is 17 kilometer geasfalteerd fietspad waarbij er geen sprake is van het overbruggen van hoogtemeters.

Bergliften voor de zomer en winter

Aangezien dit ook in de winter een populaire bestemming is, vind je zowel aan de west- als oostzijde van Livigno bergliften. In totaal zijn er 5 skiliften. Het gaat om de 4 gondels Mottolino, Carosello 3000 I, Tagliede-Castaccia, Carosello 3000 II, en de Livigno-Tagliede en de stoeltjeslift Valandrea-Vetta. Ook in de zomer kan je hier naar boven om bijvoorbeeld te wandelen.

Bergklimmen

Het Larixpark is een klimpark met 6 verschillende routes, Zowel de hoogte als het niveau van de routes verschillen. Hierdoor is het park geschikt voor jonge kinderen tot en met avonturiers met een minimale lengte van 170 centimeter. Voor de laatste groep is er een zwarte route waarin de klimmer 14 obstakels bedwingt tot een hoogte van 17 meter.

Waterparadijs Aquagrande

De ultieme trekpleister, zeker voor gezinnen met kinderen is toch wel het waterparadijs Aquagrande. Zeker in de zomer is dit een ideaal uitje en zorgt het voor verkoeling in diverse zwembaden. Het complex is opgedeeld in verschillende delen. Zo kan je hier niet alleen terecht om baantjes te trekken in het 25-meterbad. Er is ook een gedeelte met diverse glijbanen tot een lengte van 100 meter waaronder een bandenglijbaan met lichtgevende strepen en een waterspraypark voor de fun met kinderen. Voor volwassenen is de wellness en relax area plus de health en beauty area met fitnessruimte een extra reden om het park te bezoeken.

Meer informatie vind je hier.

Taxfree winkelen in Livigno

Livigno is hoog in bergen gelegen en slechts bereikbaar via twee toegangswegen. Het is alleen mogelijk om de stad via de bergpas naar St Moritsz of via een tunnel te bereiken. Door de afgelegen ligging trokken de inwoners weg waarna Napoleon in 1818 bepaalde dat de gemeente geen belastingen hoefde te betalen. In 1960 is de belastingvrije status door de EEG definitief goedgekeurd. Hierdoor heeft Livigno een kilometer lange winkelstraat waar ruim 250 winkels hun waar aanbieden. Vooral winkels op het gebied van schoenen, kleding, zonnebrillen, sieraden, horloges, parfum, rookwaren, alcohol en sportuitrusting mogen zich in een grote belangstelling verheugen. Alle bekende merken zijn hier te vinden. Natuurlijk zijn er ook de nodige souvenirwinkels te vinden. Op voeding, restaurants en boeken zit nog wel een kleine belasting van 4%. Vergeleken met de Nederlandse 21% is dit nog steeds erg laag.

Culinair Livigno

Livigno heeft door de ligging in de Italiaanse Alpen een uitgebreide eetcultuur waarbij het Italiaanse leven is gecombineerd met de keuken van Zwitserland. Meer dan 100 restaurants in verschillende prijsklassen staan klaar om hun gasten te ontvangen. Kies uit de traditionele of moderne keuken, in Livigno zijn vele mogelijkheden voor een culinaire avond. Natuurlijk ontbreekt de traditionele pizzeria of steakhouse niet in het straatbeeld. De pizzoccheri is een echt traditioneel gerecht. Gemaakt van een pasta van boekweitmeel, kool, aardappelen en kaas, is het een gezonde en voedzame maaltijd na een actieve vakantiedag. Goede bergkazen zijn verkrijgbaar bij Latteria di Livigno.

Overnachten in LivignoBooking.com


©bronvermelding 123rf.com

Lees ook

Redactie Mamaliefde
Latest posts by Redactie Mamaliefde (see all)