Skip to Content

Lievelingsknuffel kind kwijt of tot welk leeftijd mee in bed of naar school?

Lievelingsknuffel kind kwijt of tot welk leeftijd mee in bed of naar school?

Op het moment dat je kind een lievelingsknuffel heeft uitgekozen, heb je er een gezinslid bij. Want als je met je kind wegrijdt en je bent de knuffel vergeten, je gaat terug… Dé knuffel vergezelt de familiefoto’s (anders staat je kind er huilend op) en langzaam maar zeker zie je de knuffel veranderen in een paar samenhangende draadjes.

Of vind jij dit te ver gaan? Is een lievelingsknuffel leuk, maar mag hij niet uit het bedje? Kan je sturen welke knuffel je kind kiest? En waarom is je kind eigenlijk plotseling zo gehecht aan een knuffel?

Hechten aan een knuffel

Van de een op de andere dag kan je kind gehecht zijn aan een knuffel. Een beer die toevallig in de box stond, dat muisgeval dat je zelf spuuglelijk vindt of… worst-case-scenario: een lelijk doekje.

Het moment waarop een kind zich aan een knuffel hecht, is meestal rond 7 maanden. Meestal rond dezelfde periode dat ze leren kruipen en de wereld groter wordt. Want het is leuk bij mama op schoot, maar de wereld ontdekken is nog veel leuker.

Maar ook een beetje eng. En dus… neemt je kind een knuffel mee op sleeptouw. Want samen is minder eng dan alleen.

Vanaf het moment dat de knuffel uitgekozen is, is die heilig. Mijn moeder vertelde me dat ik twee schanullekes had vroeger en dat ik niet zonder ging slapen. Maar die dingen zaten ook weleens in de was.

Omdat ik bleef huilen, legde mijn moeder ze nat bij me in bed. Ik sliep binnen een paar minuten en toen haalde mijn moeder ze weer weg zodat ze aan de lijn konden drogen.

In het begin denk je misschien: wat een gedoe om een knuffel… Maar uiteindelijk zoeken de meeste ouders radeloos mee als hun kind de knuffel kwijt is. Want knuffel gevonden, betekent kind getroost.

Niet elk kind hecht zich aan een knuffel, sommige kinderen hechten zich aan een rammelaar, een boekje of bijvoorbeeld hun jas. Dat laatste is vrij lastig want daar groeien ze uit. De meeste kinderen hechten zich aan een knuffel, of een zacht dekentje.

Kun je lievelingsknuffel voor je kind kiezen?

Ja, dat kan! Als je de knuffel die lievelingsknuffel moet worden, vanaf het begin bij je baby zet. Hij of zij moet er niet bij kunnen, want dat is erg gevaarlijk in het begin. Maar zet hem altijd in het zicht van je kindje, en neem de knuffel overal mee naar toe.

Laat andere knuffels de eerste 8 maanden zoveel mogelijk achterwege. Dan heb je grote kans dat die ene knuffel de lievelingsknuffel van je kindje wordt. Die is er immers altijd bij en dus het meest vertrouwd en ‘veilig’.

Hier vind je er meer tips over.

Ik heb dit ook gedaan bij mijn dochter, niet echt met de bedoeling ‘dit moet de lievelingsknuffel worden’, maar meer toevallig. Ze is nu 5 maanden en ze reageert duidelijk anders op de knuffel die er altijd is, dan op een andere knuffel. Ze straalt als ik de goede aangeef. Ik ben benieuwd of dat zo blijft!

Gevoelens voor de lievelingsknuffel

Voor je kind is de knuffel niet zomaar een knuffel, maar het eerste echte vriendje. Een kind kan dan ook écht in paniek raken als de knuffel kwijt is of bijvoorbeeld in de modder is gevallen.

Het klinkt misschien apart, maar een kind kan dezelfde paniek, angst en verdriet om zijn knuffel voelen zoals een volwassenen zich voelt als iemand van wie ze houden ernstig ziek wordt.

Het is daarom belangrijk om je kind serieus te nemen als het huilt om zijn knuffel. Daardoor heeft je kind het gevoel dat je hem begrijpt en dat zijn gevoelens belangrijk voor je zijn.

Hierdoor leert hij om zijn gevoelens te uiten in plaats van ze op te kroppen omdat ‘het niet belangrijk is’. Erg belangrijk voor later, want een kind wat gehoord wordt in zijn jeugd, kan later zijn gevoelens beter uiten.

Lievelingsknuffel is verkenner

De meeste kinderen vinden nieuwe dingen eng. Voor het eerst naar een speeltuin, naar de dierentuin of bij de buurvrouw op bezoek. Of de blokkentoren omver duwen. Een knuffel kan het kind dan helpen om het eerst te doen.

Voorzichtig laat je kind de knuffel de blokkentoren om duwen. Dan ziet het kind hoe het gaat, en vervolgens durft hij het zelf ook. Natuurlijk had hij het al zelf gedaan, maar door de aandacht op de knuffel te vestigen in plaats van op de handeling, heeft hij dat niet door. De knuffel ‘leeft’ in zijn belevingswereld.

Als ouder kan je hier makkelijk gebruik van maken. Vind je kind het vreselijk om tanden te poetsen? Poets dan eerst de tandjes van de knuffel, ook al heeft de knuffel die helemaal niet.

Ga gewoon met een schone tandenborstel over het mondje van de knuffel. De knuffel gaat niet huilen. ‘Dan zal het wel niet zo eng zijn…’, denkt je kind. Hij zal het nog steeds een beetje eng vinden, maar nu durft hij het wel.

Slapen met knuffel; Regels voor lievelingsknuffel

Veel ouders hebben een paar regels voor de lievelingsknuffel. Hij mag bijvoorbeeld niet aan tafel tijdens het eten. Of hij mag wel in bed, maar niet uit bed, behalve als het kind ziek is en op de bank ligt.

Een andere optie is dat je kind de knuffel overal mee naar toe mag nemen, ook de eerste drie dagen mee naar school, maar daarna is hij ‘te groot’ om zijn knuffel mee te nemen. Vanaf dat moment mag hij alleen nog in bed blijven of mee naar beneden als je kind al in zijn pyjama is.

Hoe zorg je als ouder voor de lievelingsknuffel?

Altijd als ik ergens heen ga, heb ik een soort checklist in mijn hoofd. Luiers, billendoekjes, fles, poedertoren, spuugdoekje, speen, knuffel… Check, check, check, we kunnen gaan. Om te voorkomen dat mijn dochters’ konijn in de modder valt, heb ik er een speciaal speenkoord aan gedaan. Deze werkt met drukknoopjes, je kunt hem op verschillende standen zetten waardoor hij om de nek van konijn past. Zo wordt hij niet vies (in ieder geval niet van de grond…) en kun je hem niet zomaar kwijt raken. Ideaal!

Een andere, meest gehoorde tip, is: koop reserve. Je wilt niet dat je kind hem toch kwijtraakt of dat hij versleten is en vervolgens is je kind ontroostbaar. Koop 3 of 4 reserveknuffels en wissel die met elkaar af. Niet dat er één volledig versleten is, en de reserve nog gloednieuw. Want dan wil je kind hem niet, want hij ‘lijkt’ niet op die andere. Gewoon elke week 1 in de was en dan afwisselen…

Alleen heb ik één probleem. Mijn dochter heeft Mimihopps uitgekozen, van Diddl, weet je wel? Die worden dus niet meer gemaakt… Dus ik waak net zo hard over die knuffel als zij. Heeft iemand van jullie misschien nog een Mimihopps op zolder liggen waar je niets meer mee doet? Call me!

Wat een kind he-le-maal geweldig vindt: als je de knuffel betrekt in het spel. Als je de trein opzet, kun je de knuffel in een wagonnetje mee laten rijden. Of je bouwt samen een Duplo-huis waar de knuffel in kan wonen. Of als oma een truitje breit voor de knuffel, dat is helemaal het einde. Alleen als een knuffel iets doet wat het kind vreselijk eng vindt, zoals van een kast laten vallen, dan kan je kind echt bang zijn en zelfs nachtmerries krijgen.

Knuffel kapot

De knuffel is kapot, wat nu! Mijn knuffel ging vroeger naar poppendokter-mama. Ik had, naast de schanullekes, een konijn en de stof op de poten verging steeds. Eerst vond ik dat heel erg, maar later werd het leuk. Mijn moeder naaide er gewoon een nieuw lapje overheen. Dan gingen we samen lapjes kijken en mocht ik er ééntje uitzoeken voor op de poten. Dat zijn echt mooie herinneringen!

Ben je zelf niet zo handig met naald en draad? Er bestaan echte poppendokters! Zie bijvoorbeeld:

Vind je kind het moeilijk dat zijn knuffel naar de dokter moet? Lees dan ‘Monkie’ van Dieter en Ingrid Schubert. Een práchtig voorleesboek voor peuters. Een jongetje verliest zijn knuffelaap, hij kan hem nergens vinden. De dieren in het bos spelen er mee en de knuffel gaat kapot. Dan vindt een poppendokter hem en repareert hem. Een poosje later loopt het jongetje langs de etalage van de poppendokter, en daar ziet hij aap weer terug.

Knuffel kwijt

Knuffel kwijt, een zo mogelijk nog grotere ramp… Gelukkig kan er een hoop opgelost worden met social media. En de meeste mensen helpen om de knuffel zo snel mogelijk weer bij zijn vriendje te brengen. ’s Zomers zie je wel eens een knuffel op een paaltje zitten langs de kant van de weg.

Tegenwoordig zijn er ook een aantal websites waarop gevonden knuffels geplaatst worden. Zo vind je hem snel weer terug! Zie:

Er zijn ook boekjes om het bespreekbaar te maken met je kind zoals deze hier van Gonnie & Vriendjes.

Briljante knuffelzoekactie

Een kindje verloor zijn knuffel in een vliegtuig en Airport Weeze deed er alles aan om de knuffel weer terug te geven. En tegelijkertijd was het mooie pr voor hen natuurlijk. Zo mocht de knuffel mee helpen met een vliegtuig taxiën, mee kijken in de verkeerstoren… Het leverde geweldige foto’s op die je hier terugvindt!

Lievelingsknuffel kind kwijt of tot welk leeftijd mee in bed of naar school? - Mamaliefde

Wist je trouwens dat die knuffel de knuffel van het Ronald McDonald Kinderfonds is? De Kinderfondsknuffel staat symbool voor de knuffel die papa en mama geven net voor een kind gaan slapen. Als een kind erg ziek is, moet het soms lang behandeld worden in een ziekenhuis ver van huis. Dankzij de Ronald McDonald Huizen hoeven de kinderen de knuffel van hun ouders niet te missen, ze kunnen vlakbij in het Huis slapen. De ouders kunnen daar ook koken, wassen, of even tot rust komen… En binnen een paar minuten kunnen ze weer bij hun kindje zijn. Want in zulke situaties wil je dicht bij elkaar zijn!

Tot welke leeftijd een knuffel? Volwassenen en knuffels

Er is geen maximum leeftijd aan het slapen met een knuffel. Wist je dat 35% van de volwassenen nog met een knuffel slaapt? Reken maar uit hoeveel mensen dat ongeveer zijn bij jou op kantoor… Grappig om te bedenken, maar het is niet uitzonderlijk. Vooral mannen slapen nog met een knuffel, en dat had ik nou net niet verwacht. Volgens onderzoek van de Daily Mail neemt zelfs een kwart van de mannen die met een knuffel slapen, deze stiekem mee als ze op zakenreis gaan.

Wat is de favoriete lievelingsknuffel van jouw kind?

Lees ook

Martine Pieters-de Wit

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Ana Karla Augusto Jordao schreef:

    misschien een hele rare opmerking maar wat is er precies mis met het gewoon verwerken van verdriet? is dat niet de echte les die je je kind wil helpen met leren? In plaats van je in allerlei bochten te moeten wringen en sites bedenken en sussen? Het kind maakt iets mee iets groots en heeft troost en hulp daarbij nodig. Als ouder ben jij daar verantwoordelijk voor en zie ik dat als mijn voorrecht om te begeleiden. Er zullen meer dingen in het leven zijn die moeilijk en verdrietig en erg zijn, maar die niet voorkomen of bespaart blijven. wel kan ik er voor proberen te zorgen dat mijn kind hier doorheen weet te komen en zijn gevoelens kan uiten. Ook leert hoe het is om een ander te troosten als die hetzelfde meemaakt, dat hebben we allemaal nodig.

  2. M. Wijchers schreef:

    Ik ben me zeer bewust van de belangrijkheid en het veiligheidsgevoel van de knuffels van mijn dochter en wil ze graag voor de lange duur voor haar behouden. Ik heb de 2 knuffels na 21 jaar in 2 stolpjes staan, maar wil ze het liefst voor haar laten verbronzen of zoiets dergelijks. Weten jullie wellicht goede en betaalbare adressen hiervoor in Noord-Holland?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.