Skip to Content

Lievelingsknuffel kwijt; wat als je kind zijn favoriete knuffel is verloren?

Lievelingsknuffel kwijt; wat als je kind zijn favoriete knuffel is verloren?

Op het moment dat je kind een lievelingsknuffel heeft uitgekozen, heb je er een gezinslid bij. Want als je met je kind wegrijdt en je bent de knuffel vergeten, je gaat terug…

Dé knuffel vergezelt de familiefoto’s (anders staat je kind er huilend op) en langzaam maar zeker zie je de knuffel veranderen in een paar samenhangende draadjes.

Of vind jij dit te ver gaan? Is een lievelingsknuffel leuk, maar mag hij niet uit het bedje? Kan je sturen welke knuffel je kind kiest? En waarom is je kind eigenlijk plotseling zo gehecht aan een knuffel?

Favoriete knuffel

Voor je kind is de knuffel niet zomaar een knuffel, maar het eerste echte vriendje. Een kind kan dan ook écht in paniek raken als de knuffel kwijt is of bijvoorbeeld in de modder is gevallen.

Het klinkt misschien apart, maar een kind kan dezelfde paniek, angst en verdriet om zijn knuffel voelen zoals een volwassenen zich voelt als iemand van wie ze houden ernstig ziek wordt.

Het is daarom belangrijk om je kind serieus te nemen als het huilt om zijn knuffel. Daardoor heeft je kind het gevoel dat je hem begrijpt en dat zijn gevoelens belangrijk voor je zijn.

Hierdoor leert hij om zijn gevoelens te uiten in plaats van ze op te kroppen omdat ‘het niet belangrijk is’. Erg belangrijk voor later, want een kind wat gehoord wordt in zijn jeugd, kan later zijn gevoelens beter uiten.

Knuffel kwijt

Knuffel kwijt, een zo mogelijk nog grotere ramp… Gelukkig kan er een hoop opgelost worden met social media. En de meeste mensen helpen om de knuffel zo snel mogelijk weer bij zijn vriendje te brengen. ’s Zomers zie je wel eens een knuffel op een paaltje zitten langs de kant van de weg.

Tegenwoordig zijn er ook een aantal websites waarop gevonden knuffels geplaatst worden. Zo vind je hem snel weer terug! Zie:

Er zijn ook boekjes om het bespreekbaar te maken met je kind zoals deze hier van Gonnie & Vriendjes.

Voorkomen dat lievelingsknuffel kwijt raakt

Altijd als ik ergens heen ga, heb ik een soort checklist in mijn hoofd. Luiers, billendoekjes, fles, poedertoren, spuugdoekje, speen, knuffel… Check, check, check, we kunnen gaan.

Om te voorkomen dat mijn dochters’ konijn in de modder valt, heb ik er een speciaal speenkoord aan gedaan. Deze werkt met drukknoopjes, je kunt hem op verschillende standen zetten waardoor hij om de nek van konijn past. Zo wordt hij niet vies (in ieder geval niet van de grond…) en kun je hem niet zomaar kwijt raken. Ideaal!

Een andere, meest gehoorde tip, is: koop reserve. Je wilt niet dat je kind hem toch kwijtraakt of dat hij versleten is en vervolgens is je kind ontroostbaar. Koop 3 of 4 reserveknuffels en wissel die met elkaar af.

Niet dat er één volledig versleten is, en de reserve nog gloednieuw. Want dan wil je kind hem niet, want hij ‘lijkt’ niet op die andere. Gewoon elke week 1 in de was en dan afwisselen…

Alleen heb ik één probleem. Mijn dochter heeft Mimihopps uitgekozen, van Diddl, weet je wel? Die worden dus niet meer gemaakt… Dus ik waak net zo hard over die knuffel als zij. Heeft iemand van jullie misschien nog een Mimihopps op zolder liggen waar je niets meer mee doet? Call me!

Wat een kind he-le-maal geweldig vindt: als je de knuffel betrekt in het spel. Als je de trein opzet, kun je de knuffel in een wagonnetje mee laten rijden. Of je bouwt samen een Duplo-huis waar de knuffel in kan wonen.

Of als oma een truitje breit voor de knuffel, dat is helemaal het einde. Alleen als een knuffel iets doet wat het kind vreselijk eng vindt, zoals van een kast laten vallen, dan kan je kind echt bang zijn en zelfs nachtmerries krijgen.

Briljante knuffelzoekactie

Een kindje verloor zijn knuffel in een vliegtuig en Airport Weeze deed er alles aan om de knuffel weer terug te geven. En tegelijkertijd was het mooie pr voor hen natuurlijk. Zo mocht de knuffel mee helpen met een vliegtuig taxiën, mee kijken in de verkeerstoren… Het leverde geweldige foto’s op die je hier terugvindt!

Lievelingsknuffel kwijt; wat als je kind zijn favoriete knuffel is verloren? - Mamaliefde

Wist je trouwens dat die knuffel de knuffel van het Ronald McDonald Kinderfonds is? De Kinderfondsknuffel staat symbool voor de knuffel die papa en mama geven net voor een kind gaan slapen.

Als een kind erg ziek is, moet het soms lang behandeld worden in een ziekenhuis ver van huis. Dankzij de Ronald McDonald Huizen hoeven de kinderen de knuffel van hun ouders niet te missen, ze kunnen vlakbij in het Huis slapen.

De ouders kunnen daar ook koken, wassen, of even tot rust komen… En binnen een paar minuten kunnen ze weer bij hun kindje zijn. Want in zulke situaties wil je dicht bij elkaar zijn!

Knuffel kapot

De knuffel is kapot, wat nu! Mijn knuffel ging vroeger naar poppendokter-mama. Ik had, naast de schanullekes, een konijn en de stof op de poten verging steeds. Eerst vond ik dat heel erg, maar later werd het leuk.

Mijn moeder naaide er gewoon een nieuw lapje overheen. Dan gingen we samen lapjes kijken en mocht ik er ééntje uitzoeken voor op de poten. Dat zijn echt mooie herinneringen!

Ben je zelf niet zo handig met naald en draad? Er bestaan echte poppendokters! Zie bijvoorbeeld:

Vind je kind het moeilijk dat zijn knuffel naar de dokter moet? Lees dan ‘Monkie’ van Dieter en Ingrid Schubert. Een práchtig voorleesboek voor peuters. Een jongetje verliest zijn knuffelaap, hij kan hem nergens vinden.

De dieren in het bos spelen er mee en de knuffel gaat kapot. Dan vindt een poppendokter hem en repareert hem. Een poosje later loopt het jongetje langs de etalage van de poppendokter, en daar ziet hij aap weer terug.

Wat is de favoriete lievelingsknuffel van jouw kind?

Martine Pieters-de Wit
  1. Ana Karla Augusto Jordao says:

    misschien een hele rare opmerking maar wat is er precies mis met het gewoon verwerken van verdriet? is dat niet de echte les die je je kind wil helpen met leren? In plaats van je in allerlei bochten te moeten wringen en sites bedenken en sussen? Het kind maakt iets mee iets groots en heeft troost en hulp daarbij nodig. Als ouder ben jij daar verantwoordelijk voor en zie ik dat als mijn voorrecht om te begeleiden. Er zullen meer dingen in het leven zijn die moeilijk en verdrietig en erg zijn, maar die niet voorkomen of bespaart blijven. wel kan ik er voor proberen te zorgen dat mijn kind hier doorheen weet te komen en zijn gevoelens kan uiten. Ook leert hoe het is om een ander te troosten als die hetzelfde meemaakt, dat hebben we allemaal nodig.

Comments are closed.