Er zijn een hoop tegenstellingen; veel televisieprogramma’s die zich richten op jonge kinderen hebben wel een programma die zich hierop richten. Licht en donker is een van die tegenstellingen. Met licht spelen is natuurlijk hartstikke leuk. Ook in het donker zijn er hele leuke spelletjes om te doen. Momenteel worden de dagen weer korter; nog een maand en dan gaat de wintertijd weer in. Licht en donker is een van de eerste tegenstellingen die onze dochter begrijpt. Helemaal leuk dus om er een aantal activiteiten bij te zoeken.

Dinner by Candlelight

earth hour; candle light dinner date - mamaliefde

Super romantisch, als de kinderen op bed liggen, samen met je partner dineren. Kaarsjes aan, romantisch muziekje op, lekker eten en een wijntje erbij. Daarna lekker vroeg onder de wol. De meeste kinderen worden niet voor niets in de zomer geboren… Helemaal super natuurlijk op een tropisch eiland, aan het water, met live muziek!

Met de zaklamp spelen

Earth hour: met de zaklamp spelen - mamaliefde

Voor baby’s hebben ze tegenwoordig al een ‘mijn eerste zaklamp’.   Als het donker is mogen de zaklampen aan. Muziekje op. En dan lekker met de zaklampen op het plafond schijnen. Lukt het ook om tikkertje met elkaar te spelen? Oftewel, dat de lichtstralen elkaar moeten ’tikken’. Of wat dacht je van een reflectorentocht. Simpel met strookjes aluminiumfolie. Als je daar met je zaklamp op schijnt wordt het licht weerkaatst en kan je verder. Hou bijvoorbeeld aan dat je de aanwijzingen altijd aan de rechterhand moet houden.

Home Made Glow in the Dark

Eart hour: Glow in the dark home made - mamaliefde

Ga zelf aan de slag om glow in the dark verf, slijm, klei, stoepkrijt, badverf, jello of zoutdeeg te maken. En dan vervolgens lekker spelen. Met wat glow in the dark figuurtjes kan je er mee stempelen. Of neem de slijm mee in bad. Voor een nieuwe ervaring.

Naar de sterrenhemel kijken

Het is gelukkig vroeg donker, dus kan je heerlijk naar de sterrenkijken. Een aantal sterrenwachten organiseren speciale programma’s om met kinderen te kijken. Zo heb je voorstellingen in een planetarium hoe een dag in de ruimte er uit ziet. Hoe de planeten bewegen etc. Als je in je eigen achtertuin naar boven kijkt en je afvraagt wat je nu eigenlijk ziet kan ik je zeker de Sky map app van google aanbevelen. Kan jij de zon vinden? En welke sterren zien ze aan de andere kant van de wereld?

Boter, kaas en eieren

Earth hour: glow in the dark tic tac toe - mamaliefde

Bron

Bij de action kan je zeer voordelig breaklights kopen. Hiermee kan je goed een speurtocht uitzetten, buiten of binnen. Waarbij je kinderen de breaklights moeten volgen. Breaklights kan je niet alleen gebruiken voor een speurtocht. Je kan er ook spelletjes mee spelen, zoals boter, kaas en eieren.

 

Lampionnen maken

Earth hour: lampion maken - mamaliefde

Bron

Altijd leuk natuurlijk om een lampion te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een potje te versieren met je handafdruk. Hier een metalen hengsel omheen en een lichtje er in. Of wat dacht je van een melkpak, waar je gaatjes in prikt met een satéstokje. Door deze gaatjes schijnt straks het licht naar buiten. Natuurlijk zijn er ook kant en klare lampionnen te vinden, helaas voornamelijk rond Sint Maarten.

Lees ook: Lampionnen maken, ook voor Halloween & Sint Maarten

Dierengeluidenspel

Dit spel is bedacht voor een groep mensen, maar kan je natuurlijk alleen met je kind spelen. Door een dier na te doen in het donker, en dat je kind moet raden welk dier. Of het oorspronkelijke spel; dat je je ergens verstopt. En de ander jouw moet zoeken. Met het dierengeluid als hint. Variant hierop is het nachtwachtspel.

Sensopatisch spelen

Earth hour: glow in the dark sensory bag shaving foam - mamaliefde

Bron

Sensopatisch spelen kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Je kan natuurlijk met een van de zelfgemaakte recepten een dienblad vullen en hier wat accessoires aan toevoegen. Maar wat