Er zijn een hoop tegenstellingen; veel televisieprogramma’s die zich richten op jonge kinderen hebben wel een programma die zich hierop richten. Licht en donker is een van die tegenstellingen.

Met licht spelen is natuurlijk hartstikke leuk. Ook in het donker zijn er hele leuke spelletjes om te doen.

Momenteel worden de dagen weer korter; nog een maand en dan gaat de wintertijd weer in. Licht en donker is een van de eerste tegenstellingen die onze dochter begrijpt. Helemaal leuk dus om er een aantal activiteiten bij te zoeken.

Dinner by Candlelight

earth hour; candle light dinner date - mamaliefde

Super romantisch, als de kinderen op bed liggen, samen met je partner dineren. Kaarsjes aan, romantisch muziekje op, lekker eten en een wijntje erbij. Daarna lekker vroeg onder de wol.

De meeste kinderen worden niet voor niets in de zomer geboren… Helemaal super natuurlijk op een tropisch eiland, aan het water, met live muziek!

Met de zaklamp spelen

Earth hour: met de zaklamp spelen - mamaliefde

Voor baby’s hebben ze tegenwoordig al een ‘mijn eerste zaklamp’.   Als het donker is mogen de zaklampen aan. Muziekje op. En dan lekker met de zaklampen op het plafond schijnen. Lukt het ook om tikkertje met elkaar te spelen?

Oftewel, dat de lichtstralen elkaar moeten ’tikken’. Of wat dacht je van een reflectorentocht. Simpel met strookjes aluminiumfolie.

Als je daar met je zaklamp op schijnt wordt het licht weerkaatst en kan je verder. Hou bijvoorbeeld aan dat je de aanwijzingen altijd aan de rechterhand moet houden.

Home Made Glow in the Dark

Eart hour: Glow in the dark home made - mamaliefde

Ga zelf aan de slag om glow in the dark verf, slijm, klei, stoepkrijt, badverf, jello of zoutdeeg te maken. En dan vervolgens lekker spelen. Met wat glow in the dark figuurtjes kan je er mee stempelen. Of neem de slijm mee in bad. Voor een nieuwe ervaring.

Naar de sterrenhemel kijken

Het is gelukkig vroeg donker, dus kan je heerlijk naar de sterrenkijken. Een aantal sterrenwachten organiseren speciale programma’s om met kinderen te kijken

. Zo heb je voorstellingen in een planetarium hoe een dag in de ruimte er uit ziet. Hoe de planeten bewegen etc.

Als je in je eigen achtertuin naar boven kijkt en je afvraagt wat je nu eigenlijk ziet kan ik je zeker de Sky map app van google aanbevelen. Kan jij de zon vinden? En welke sterren zien ze aan de andere kant van de wereld?

Boter, kaas en eieren

Earth hour: glow in the dark tic tac toe - mamaliefde

Bij de action kan je zeer voordelig breaklights kopen. Hiermee kan je goed een speurtocht uitzetten, buiten of binnen. Waarbij je kinderen de breaklights moeten volgen.

Breaklights kan je niet alleen gebruiken voor een speurtocht. Je kan er ook spelletjes mee spelen, zoals boter, kaas en eieren.

Lampionnen maken

Earth hour: lampion maken - mamaliefde

Altijd leuk natuurlijk om een lampion te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een potje te versieren met je handafdruk. Hier een metalen hengsel omheen en een lichtje er in. Of wat dacht je van een melkpak, waar je gaatjes in prikt met een satéstokje.

Door deze gaatjes schijnt straks het licht naar buiten. Natuurlijk zijn er ook kant en klare lampionnen te vinden, helaas voornamelijk rond Sint Maarten.

Lees ook: Lampionnen maken, ook voor Halloween & Sint Maarten

Dierengeluidenspel

Dit spel is bedacht voor een groep mensen, maar kan je natuurlijk alleen met je kind spelen. Door een dier na te doen in het donker, en dat je kind moet raden welk dier.

Of het oorspronkelijke spel; dat je je ergens verstopt. En de ander jouw moet zoeken. Met het dierengeluid als hint. Variant hierop is het nachtwachtspel.

Sensopatisch spelen

Earth hour: glow in the dark sensory bag shaving foam - mamaliefde

Sensopatisch spelen kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Je kan natuurlijk met een van de zelfgemaakte recepten een dienblad vullen en hier wat accessoires aan toevoegen.

Maar wat dacht je van een sensopatische glow in the dark zak. Dit maak je heel eenvoudig door een hersluitbare boterhamzak te vullen met scheerschuim. En hier een paar glow in the dark sticks in te verstoppen.

Goed de randjes dichttapen. En je baby of dreumes kan ongestoord zijn gang gaan, zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze vies worden.

Lichttafel

Earth hour: licht box - mamaliefde

Natuurlijk kan je deze kant en klaar aanschaffen. Maar met een zaklamp, liefst met wijd diffuus licht en een schoenendoos kom je ook al een heel eind.

Aan de bovenkant kan je vervolgens makkelijk kleuren, verven of wat je kinderen maar bedenken.

Lees ook: Lichttafel activiteiten & materialen voor kleuters & kinderdagverblijf

Disco kruiptunnels

Voor baby’s is een heel eenvoudig spelletje het beste. Ze zijn nog heel erg bezig met hun zintuigen. Zien is daar een van. Het meest basic spelletje dat je kan doen is spelen met het lichtknopje.

Hier in huis hebben we touwtjes aan de lampen in de slaapkamers. Ideaal; want deze kunnen ze al jong in hun vuistjes vastgrijpen. Zo kan je samen met het lichtknopje spelen.

Schaduwspel

Dreumesen zijn lekker bewegelijk. Stil zitten is niets voor deze leeftijd. Het donker en licht spel is dus ook lekker actief. Je hebt hier wel een projector (of een andere sterke lamp met centrale lichtbron voor nodig) voor nodig.

Als je deze op een afstandje van een lege muur zet heeft je kind alle ruimte om lekker te spelen met zijn schaduw. Je kan natuurlijk leuk meespelen met voorwerpen en de schaduwen die dat maakt.

Als iemand deze rainbow blocks in Nederland tegenkomt hoor ik het graag!

Lichtorgel

Als je kindje een peuter is zal het begrip licht en donker voorzichtig aan bekend worden. Zodra we naar boven gaan het schemert daar roept onze dochter al ‘donker’ en als het licht dan aan gaat ‘licht’.

Met water spelen vind ze ook ontzettend leuk. In een laatje hadden we nog wat glowsticks liggen. Ze vind het ook ontzettend leuk om met water te spelen. Als je jonge kinderen kunnen het misschien eng vinden in het donker. Daarom kan het aan te raden zijn om samen te spelen.

Muziek maken is natuurlijk ook heel erg leuk. Door een aantal glow in the dark sticks in een glas water te doen maak je hier een waterxylofoon mee. Leuk om in het donker mee te spelen.

Volgens pinterest zou er zelfs een aura te zien zijn als je tegen het glas tikt. Daar heb ik eerlijk gezegd niet veel van gezien. Ze heeft wel enorm veel pret gehad, dus missie geslaagd.

Schaduwpatronen

Met de kleuters spelen we ook met de schaduw. Met blokken kan je een object bouwen dat een schaduw werpt op de grond. Zeker met de huidige laagstaande zon worden dit lange uitgerekte schaduwen.

Deze kan je vervolgens met natuurlijke materialen zoals steentjes of ander materiaal dat je in de natuur vind opvullen. Heel Montessori verantwoord.

Patronen tekenen

Kinderen vinden het vaak erg leuk om te kleuren. Bij mooi zonnig weer kan je een vel papier tegen het raam plakken en hier met kleurpotloden of wasco-krijtjes op laten tekenen.

Als je kind wat ouder is zal het misschien ook al een silhouet kunnen overtrekken. Een leuk alternatief is het tekenen met een zwarte pen op een doorzichtig fel papier.

Als je deze in een frame spant. (Of een fotolijstje gebruikt zonder achterkant). En dan voor een lamp zet zullen de lijntjes op de onderliggende oppervlakte verschijnen.

Zo kan je leuk spelen met schaduwen en onderzoeken wat de verschillen zijn als het licht verder weg is of dichtbij. Of juist hoog en laag. Ook leuk om op te hangen voor het raam in de kinderkamer.

Schimmenspel

Als je een wit doek ophangt, met een lamp achter het kind, vervolgens kan je met je handen of je lichaam een schimm