Eropuit gaan met je tiener kan soms wat hoofdbrekens kosten omdat ze niets meer denken te willen… Maar natuurlijk scheelt het al een heleboel als je met iets leuks op de proppen komt. Zoek dan ook naar leuke ideeën die (juist) pubers aanspreken. Een dagje weg met je tiener kan dan een heel gezellig uitje worden!

Lekker sportief bezig zijn

Tieners en sport gaan vaak heel goed samen! Zoek dan ook eens in die richting. En als er dan ook nog een competitief element in zit (juist met pa of moe) dan zal je de meeste jongeren niet meer horen. Want ze zullen die ‘ouwe’ wel eens laten zien dat ze beter zijn. Of doe iets in teamverband, waarbij je juist samen aan de slag gaat om de strijd te winnen! Het lijstje in dit opzicht is eindeloos, maar ter inspiratie:

 • Wildwaterkanoën
 • Klimwand
 • Klimmen in bijvoorbeeld de Ardennen
 • Dagje naar een skibaan
 • Karten
 • Survival
 • Poldersporten (vaak lekker hilarisch)

Musea met interessante onderwerpen

Tieners hebben al echt hun eigen voorkeuren en weten vaak al precies wat ze willen gaan doen voor werk. Hobby’s kunnen al jaren dezelfde zijn. Jij weet precies wat je kind voor interesses heeft, speel daar op in door te zoeken naar een museum wat daarbij aansluit. Zo kan je zoon of dochter zich helemaal uitleven! Enkele voorbeelden hierbij zijn:

 • Nationaal Legermuseum in Soesterberg, een uitgebreid museum waar je zeker wel een dag kan doorbrengen
 • Voor geschiedenisfans: Archeon in Alphen a/d Rijn
 • Techniekfanaten halen hun hart op bij Nemo in Amsterdam
 • Corpus in Oegstgeest laat je een reis maken door het menselijk lichaam
 • Pit veiligheidsmuseum; een museum over zowel politie, brandweer en ambulance vind je in Almere
 • Aviodrome voor alles op het gebied van de luchtvaart. Groot en héél interessant!

Tip: vinden jullie het wel leuk om musea te bezoeken? Dan is een museumkaart een uitkomst. De prijs heb je in no-time terugverdiend en je doet heel veel leuke ideeën op met hun waslijst aan musea!

Het pretpark

Ja, daar kom je echt als puberouder niet omheen: het pretpark. En dan natuurlijk ook wel de echte attractieparken met grote achtbanen. De tijd van het gezellige familiepark is nu wel voorbij. Dus gaan we voor de grote, spannende varianten. Welke dan?

 • De Efteling natuurlijk. Veel groter en uitdagender kan het haast niet. En met het kleine broertje of zusje loop je zo het sprookjesgedeelte even in. De Efteling biedt veel op entertainmentgebied, maar is ook dé plek om het adrenalinegehalte te verhogen!
 • Hellendoorn is minder groot, maar heeft genoeg voor een leuke dag. Groot voordeel zijn de wachttijden, die een stuk minder lang zijn dan bij zijn grote broer hierboven. En daarmee mogen er misschien minder attracties zijn, maar je kan er wel méér doen op 1 dag!
 • Walibi Holland, ook al zo’n kanjer van een park! Maar liefst 30 attracties zijn hier te bezoeken, waarbij vooral de achtbanen bekend zijn. Maar er is natuurlijk meer dan alleen maar achtbanen…
 • Toverland is een leuk park als je met meerdere leeftijden in je gezin te maken hebt. Er zijn zowel leuke attracties voor de jonkies, maar ook bijvoorbeeld een prachtige houten achtbaan. Tevens is er een klimparcours te vinden.
 • Duinrell in Wassenaar, met natuurlijk ook een spannende duik in het Tikibad met ‘vreselijke’ glijbanen.

Lees ook: Overzicht pretparken Nederland 

De bioscoop

Gewoon een filmpje pakken is ook een prima uitje met tieners. Uiteraard laat je ze zelf kiezen welke film. Wil je het uitje langer laten duren dan alleen de film, dan plak je er toch nog een lekker etentje aan vast? Aan jou of dat gewoon een patatje wordt of dat jullie voor iets specialers gaan.

Zoek de spanning op

Tegenwoordig heb je meerdere varianten om als soldaten achter elkaar aan te zitten. Paintballen of lasergamen, maar ook airsoft. Dit is op heel veel plekken te vinden. Airsoft is meestal pas mogelijk vanaf 18 jaar, maar bijvoorbeeld in De Uithof is er een variant vanaf 14 jaar. Spanning ten top! Verzamel een grotere groep en ga met elkaar in teamverband aan de slag.

Discozwemmen en ander zwemplezier

Zwemmen is leuk, maar er moet natuurlijk wel meer zijn dan alleen maar baantjes trekken. Je kan kiezen voor leuke evenementen in het plaatselijke zwembad. Discozwemmen, bijvoorbeeld, of leren zwemmen als een zeemeermin. Nog uitdagender zijn uiteraard de subtropische zwembaden met allerlei attracties in het zwembad. De meest gewaardeerde zwemattractie is op die leeftijd toch wel de wildwaterbaan. Maar stroomversnellingen zijn ook leuk, zeker als het met zwembanden wordt gedaan. Of glijbanen waar je op grote zwembanden doorheen suist. Heerlijk snel én je vliegt in de bochten alle kanten op. Die wachttijden bij de trap neemt je kind al snel voor lief! Of met z’n allen naast elkaar van de brede familieglijbaan af. Grote lol natuurlijk.

Lees ook: Subtropisch zwembaden Nederland

GPS-tocht

Ook leuk is een tocht maken met GPS. De moderne variant van speurtochten houden. Ze zijn op heel veel plekken te vinden, maar er zijn ook bedrijven die ze aanbieden op locatie. Een leuk idee voor een feestje dus. Er zijn zelfs ook apps waarmee je zelf een GPS-tocht kunt uitzetten. Dat is uiteraard ook leuk. Wie zet de tocht uit? Doe jij dat voor de kids, of laat je het juist hen doen en ben jij de pineut om de weg te vinden? Wie maakt de mooiste of moeilijkste tocht? En waar? In de stad of juist in het bos?

Escaperoom

Ze komen als paddenstoelen uit de grond: escaperooms zijn inmiddels overal te vinden. Een ontzettend leuke uitdaging om juist met elkaar te doen. Let even op de leeftijden die aangegeven worden om zo een escaperoom te vinden die het beste aansluit bij jouw gezin. En dan nu maar hopen dat je op tijd je vrijheid weet te heroveren.

Lees ook: Escaperooms Nederland

Lees ook

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)