Leren lezen is een van de basisvaardigheden die kinderen leren als ze rond de 6/7 jaar oud zijn. Ze leren wat letters zijn, welke klanken er zijn en dat die samen woorden vormen. Met die nieuw verworven vaardigheid gaat er een hele wereld voor ze open. Ze realiseren zich dat er overal taal gebruikt wordt. Naar mate ze steeds meer leren beginnen ze het vaak ook leuker te worden en lezen ze alles wat los en vast zit. Er zijn verschillende methodes en oefeningen die je kan gebruiken om je kind te leren lezen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om in de vakantie de zogenaamde zomerval te voorkomen door ook dan te blijven lezen.

Welke leeftijd leren lezen?

Hoewel de meningen hier ook in de onderwijswereld uitéén lopen op dit punt, kan je zeggen dat een kleuter al wel met voorbereidend werk bezig is, maar het echte leren lezen toch een ding is wat in groep 3 echt begint. Natuurlijk is dit heel verschillend per kind, maar ja, er zijn kinderen die inderdaad als kleuter hier gewoon al toe zijn.

De overgang van de kleuterklas naar groep 3 kan soms nog een te grote stap zijn voor een kind. Zeker als ze nog vrij jong zijn. Punten waar dan naar gekeken wordt zijn o.a. motivatie van het kind, hoeveel letters ze eventueel al opgepikt hebben bij de kleuters, of ze al wel begrijpend kunnen luisteren (! Inderdaad luisteren, wat toch nodig is om ook begrijpend te kunnen lezen) en of ze een beetje gevoel voor de taal ontwikkeld hebben

Hierbij kan je denken aan lettergrepen herkennen en dat soort zaken. Nu zal iedere school daar weer anders tegenaan kijken, maar deze punten zijn vaak wel speerpunten. Ook wordt er gekeken of je kind wel toe is aan minder spelen en meer leren.

Als je kleuter wil leren lezen

Neemt niet weg dat er genoeg kleuters/vijfjarigen zijn die al graag willen leren lezen. Als je kind hier zelf mee komt is dat helemaal goed en mag je het zeker wel stimuleren. Om de interesse van je kind op een leuke manier te ondersteunen kan je denken aan:

  • Een letterlijn ophangen, zodat je kindje kan oefenen met de letters, net als in de klas
  • Spelletjes aanbieden die voor beginnende lezertjes zijn. Dit kan ook prima op een tablet. Uitgeverij Zwijsen ontwikkelt hier in de ‘Maan Roos Vis’ serie leuke spelletjes voor
  • Een abonnement nemen op een blad speciaal voor beginnende lezertjes. De Bobo is hierin de grote bekende. Maar je kunt ook denken aan de Okki, die dan wel voor groep 3 bedoeld is, maar natuurlijk ook prima kan
  • Boekjes aanbieden voor beginnende lezertjes
  • Leuke werkbladen maken of op internet uitzoeken. Je kindje lekker bezig laten zijn met lettertjes dus
  • Een ouderwetse letterbak aanschaffen en je kind woordjes laten maken

Lezen stimuleren in de vakantie

“Blijf in de vakantie lezen. Lees minstens 5 bladzijdes per dag. En vergeet vooral de krul niet te zetten wanneer het je gelukt is.”

Dit soort brieven krijg je vaak van de leerkracht mee vlak voor een vakantie. Kinderen zitten dan vaak in groep 3 en zijn net begonnen met het leren lezen. In het begin is het belangrijk om het lezen bij te houden en te bevorderen. Hieronder lees je wat tips om het wat aantrekkelijker te maken voor kinderen om door te blijven gaan met lezen. Want alleen maar boekjes lezen, is op een gegeven moment ook saai als je geen zin hebt om te lezen.

Heerlijk op vakantie de boel de boel laten. Maar dan kom je terug van vakantie en blijkt dat je dochter aan het begin van het schooljaar een leesniveau gezakt is. Of dat je zoon balend naar school gaat omdat hij lezen ‘stom’ vindt.  Als je kind in groep 3 zit heb je vast wel eens van het begrip ‘zomerval’ gehoord.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die gedurende de zomervakantie niet of nauwelijks lezen 1 á 2 AVI-niveaus terugvallen in hun leesontwikkeling en in groep 4 dit weer moeten inhalen. Dit zomerverval kan eenvoudig worden tegengegaan. Als kinderen tijdens de zomervakantie regelmatig lezen is er geen sprake van terugval. Ook gedurende de rest van het jaar kan thuis lezen je kind stimuleren om sneller te lezen of in een hoger tempo.

Onderzoek toont aan dat lezen tijdens de zomervakantie de leesvaardigheid (het AVI-niveau) op peil houdt. Dit positieve effect geldt voor kinderen van alle leeftijden. Ze zijn gewend om op school ‘vrij’ te lezen: wanneer dit wegvalt, bestaat het risico dat ze een achterstand oplopen. Juist door tijd te besteden aan vrij lezen, krijgen kinderen meer woorden onder ogen. Bovendien komen ze met ander taalgebruik in aanraking dan wanneer ze alleen met klasgenoten kletsen of appen. Zo vergroten ze hun woordenschat en dat is weer goed voor hun schoolprestaties. Lekker blijven lezen tijdens de vakantie, dus!

Lezen is leuk! Maar omdat kinderen op school moeten lezen om te leren, raakt het plezier van lezen soms naar de achtergrond. En dat is zonde. Want lezen moet vooral ook leuk zijn. Wegdromen in mooie, spannende verhalen. Even weg uit de werkelijkheid, een moment helemaal voor jezelf. Of zoals J.K. Rowling het omschrijft: “Ik geloof niet in de magie in mijn boeken. Maar ik geloof wel dat er iets magisch kan gebeuren als je een goed boek leest.” Ook voor kleine kinderen is lezen in de zomer een must. Wat is er nu leuker dan, juist wanneer papa en mama wat meer tijd hebben, lekker samen boekjes lezen en eindeloos praten over de verhalen?

Belonen

Een kind belonen werkt als een tierelier. Kinderen zijn op deze leeftijd nog erg gevoelig voor beloningen. Een beloning werkt helemaal goed wanneer je kind deze zelf bedacht heeft.

Tip: Koop een stickerboekje en maak van een A4-tje een heus beloningspapiertje. Bij tien stickers krijgt jouw kind een belonin