In België worden lentefeesten georganiseerd als een kind naar groep 3 gaat of naar de middelbare school. Zo kunnen kinderen, die geen communie doen, toch een mooi feest met cadeautjes krijgen. Hoe organiseer je dit?
De geschiedenis van het lentefeest
Het lentefeest dateert al uit het begin van de negentiende eeuw. Het was een vervanging van de communiefeesten voor mensen die niet naar de kerk gingen. Tegenwoordig wordt er in België steeds vaker dit soort feesten gevierd.
Wie organiseert het lentefeest?
Een lentefeest wordt meestal door de ouders zelf geregeld. Maar deze feesten kunnen ook georganiseerd worden door vrijzinnige humanisten. Zij zullen samen met de ouders en kinderen de voorbereidingen treffen voor het lentefeest.
Niet zomaar een feestje
Feestjes die meer moeten zijn dan enkel een leuk feestje zullen op deze manier meer betekenis krijgen. Er kunnen dan dingen centraal staan als met elkaar verbonden zijn en voor welke waarden je staat. Er kunnen ceremoniën gehouden worden en de kinderen kunnen zelfs met elkaar een paar dagen weggaan. Zij zullen dan van alles voorbereiden om op het feest zelf te laten zien. Ook de ouders zelf kunnen bij het ceremoniële gedeelte aan het woord komen en hun zegje doen over hun kind en wat zij belangrijk vinden. Zo krijgt het lentefeest veel meer betekenis!
En dan is het feest
Na het ceremoniële stuk komt vervolgens het feest zelf.
Bij het feestgedeelte hoort natuurlijk eten én het geven van cadeautjes. Ook bij de pakjes kan je kiezen voor iets leuks voor nu of een cadeau met meer diepgang. Of beide, natuurlijk.
Hoe organiseer je zelf een lentefeest?
Wil je zelf aan de slag met het feest? Dan vraag je je misschien af hoe je dit nu aan moet pakken. Begin in ieder geval op tijd met plannen en regelen. En neem de volgende stappen gewoon door!
Waar vier je het feest?
Allereerst is het handig om te weten waar je het lentefeest wilt vieren. Heb je een ruime tuin en zie je een tuinfeest wel zitten? Wil je het specialer maken en op zoek gaan naar een feestlocatie? Of misschien heeft een familielid wel een mooie locatie voor jullie lentefeest? Heb wel een plan achter de hand mochten de weergoden roet in het eten gooien! Zorg voor een grote tent, bijvoorbeeld, of dat je toch naar binnen kan bij een regenbui.
Wie nodig je uit?
Uiteraard maakt het ook uit hoeveel mensen je uitnodigt. Want een klein, intiem feestje met enkel de opa’s en oma’s kan misschien makkelijk in de tuin, terwijl dat echt niet gaat passen met al je vrienden en familie met kinderen erbij (hangt uiteraard van jouw tuin af…). Maak alvast een gastenlijstje.
Wat ga je eten?
Stel een lekker menu samen en kijk wat je daar allemaal voor nodig hebt en wanneer je dat gaat bereiden. Of schakel je iemand in die de catering verzorgt? Het kan ook zo zijn dat je op de locatie zelf meteen het eten ook geregeld hebt.
Kindertafel
Wat ook nog leuk is, mits je daar de ruimte voor hebt: een speciale kindertafel waar de kinderen met elkaar aan mogen zitten tijdens het eten!
De uitnodigingen
Maak je zelf mooie uitnodigingen of koop je gewoon mooie kaartjes? Het kan natuurlijk allebei. Ook kan je de mensen gewoon uitnodigen met een appje…maar laten we eerlijk zijn, dat is toch wel een stuk minder feestelijk!
Hierbij een paar leuke voorbeelden:
Ook leuk: zelf met handlettering de uitnodigingen maken. Of je maakt één voorbeeld en drukt vervolgens meerdere kopieën af op dun karton.
Dit soort kaartjes zijn natuurlijk ook leuk. En de tekst kan je immers zelf aanpassen. Jouw zoon of dochter kan eventueel de glazen inkleuren!
Aankleding van het feest
Thuis heb je zelf de aankleding in de hand. Maar ook op locatie mag je misschien zelf aan de slag. Wil je een bepaald thema aanhouden, bijvoorbeeld bloemen of vrolijke lentekleuren? Of hou je het bij een vrolijk kinderfeest met veel ballonnen en slingers?
Mooie kleren
Jouw kind is de ster van het feest en daar horen natuurlijk toch wel mooi kleren bij. Ga lekker shoppen met je kind en koop speciaal voor dit feest een mooie jurk of net pak, bijvoorbeeld. Uiteraard doe je dat voor de eerste keer aan op het lentefeest zelf! En vergeet ook de zusjes en broertjes niet en jullie zelf. Ook jullie, de ouders, zien er natuurlijk mooi en feestelijk uit.
Zorg ook voor een setje kleding waarmee je kind wel lekker kan spelen en vies worden. Na alle feestelijkheden (misschien hou je eerst een ceremonieel praatje als alle gasten met hun pakjes arriveren) wil hij of zij misschien lekker de zandbak in, door de tuin hollen en heerlijk vrij uit spelen. Trek zijn mooie kleren dan gewoon uit en wissel het lekker om voor gewone ‘speelkledij’.
Cadeautjestafel
Bij een lentefeest zullen veel gasten mooie pakjes meenemen voor de ster van het feest. Een tafel of een andere plek waar de presentjes mooi op uitgestald kunnen worden is niet alleen handig, maar ook wel heel leuk.
Goed voorbereid
Zorg dat je op het feest zelf niet meer aan van alles moet denken. Regel van tevoren alles wat je al regelen kunt en voor het eten en drinken verzorgen zou je ook iemand anders kunnen vragen. Een ouder buurmeisje, grote neefjes en nichtjes of misschien wil een vriendin het gewoon wel regelen voor je?! Catering laten verzorgen door een professional heeft een prijskaartje, maar is aan de andere kant wel heerlijk relaxed. En je weet zeker dat er genoeg drinken en lekker eten is.
Foto’s en films maken
Of je nu kiest voor een ceremonieel deel of alleen voor een feest, een lentefeest is toch een bijzonder moment. Zorg voor mooie foto’s en filmpjes van deze dag! Zo kan je kind er later nog eens naar terug kijken. Leuk ook om er een klein albumpje van te (laten) maken!
- Cognitieve ontwikkeling kleuter - 23 March 2025
- Hoe ga je om met inkomensverschillen rond Sinterklaas? - 22 March 2025
- Tijdsbesef van je kind stimuleren - 20 March 2025