Skip to Content

Zwembad in de tuin voor kinderen; welke temperatuur (voor baby) en hoe schoonmaken?

Zwembad in de tuin voor kinderen; welke temperatuur (voor baby) en hoe schoonmaken?

Zomertijd betekent voor de kids: zwembad in de tuin! Kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen als het zonnetje schijnt. En dan natuurlijk het liefst met water.

Want een waterfeestje met waterballonnen en een supersoaker is helemaal welkom als het kwik in de thermometer stijgt. Maak het feest compleet en bezorg je kinderen nog meer waterpret met een opblaasbaar zwembad.

Er zijn heel veel mooie zwembaden verkrijgbaar die perfect passen in de tuin, makkelijk mee te nemen zijn in de caravan naar de camping of een plekje kunnen krijgen op het balkon.

Dankzij de verschillende groottes en uitvoeringen is er veel keuze om zo het perfecte zwembad te vinden dat past bij je wensen, je kinderen en de ruimte waar je het zwembad gaat neerzetten.

Veiligheid voorop

Zwembad in de tuin voor kinderen; welke temperatuur (voor baby) en hoe schoonmaken? - Mamaliefde

Een zwembad in de tuin of op het balkon is heel gezellig, maar het is wel goed om wat voorzorgsmaatregelen te nemen. Leg bijvoorbeeld een onderkleed op het gras of terras en plaats daar het kinderzwembad op.

Als je kind dan uit het water komt, dan stapt hij niet meteen op gladde tegels of op het gras dat aan de voetjes kan blijven plakken. Een ondertapijt absorbeert namelijk het over de rand gespatte water, waardoor de tegels en het gras droog blijven. Vooral bij tegels is het heel prettig om uitglijders te voorkomen.

Daarnaast is het aan te raden om het kinderzwembad niet te vol te doen met water. Dat voorkomt overlopen van het water over de rand van het zwembad.

Kies vervolgens een kinderzwembad uit dat past bij de lengte en leeftijd van je kinderen. Voor peuters en kleuters neem je een klein badje, met een lage instap waar een laagje water in past.

Grotere kinderen met een zwemdiploma genieten het meest van een diep bad waar ze heerlijk in kunnen spelen, maar ook een beetje zwemmen.

Misschien past er zelfs wel een klein luchtbed in om rond te dobberen. Of je nu kleine of al iets grotere kinderen hebt, houd altijd toezicht wanneer er in een opblaasbaar zwembad wordt gespeeld.

Zwembad schoonmaken

Stilstaand water kan onder invloed van de zon vies worden. Zorg er daarom voor dat je na gebruik het bad afdekt. Hiervoor zijn verschillende, bijpassende afdekzeilen verkrijgbaar, die het bad perfect afsluiten voor vallend blad, insecten en andere ongewenste zwembadgasten.

Gebruik ook een filtersysteem om het water mee te reinigen. Vooral bij een groot zwembad dat je niet dagelijks opnieuw met water wilt vullen, is een pomp met filter aan te raden.

Niet ieder opblaasbaar zwembad wordt geleverd met een pomp, daarom zijn er speciale losse filterpompen verkrijgbaar die gemakkelijk op het zwembad aan te sluiten zijn.

Een andere tip om het zwembad vrij te houden van zand, gras en aarde is het neerzetten van een voetenspoelbakje. Voordat de kinderen het zwembadje in stappen kunnen ze de voetjes spoelen. Zo blijft het water langer schoon voor veel spetterplezier.

Daarnaast is het mogelijk om een speciale chloorfilter in het water te laten dobberen. De afgifte van het schoonmaakmiddel kun je zelf regelen.

Het is aan te raden om dit niet in het water te laten dobberen als je kinderen in het bad spelen. Zet ook de filterpomp pas aan wanneer je het bad niet gebruikt. Zo blijft de waterpret veilig voor iedereen.

Temperatuur zwembad

Een opblaasbaar zwembad zet je natuurlijk neer om verfrissing te vinden op warme dagen. Let hierbij wel op dat het water niet te koud is.

Als je het warm hebt, dan is een duik in koud kraanwater niet aan te raden, want dan koelt het lichaam te snel af. Gebruik daarom een zwembadthermometer om te zien hoe warm (of koud) het water is.

De ideale temperatuur ligt ongeveer rond de 20 graden Celsius. Maar het mag ook best ietsje warmer zijn. Zo blijft het een verfrissend bad op een te warme dag.

Vul het zwembad daarom aan met warm water (niet te heet, dat beschadigt het materiaal van het kinderzwembad of opblaasbaar zwembad) tot de juiste temperatuur. Het is altijd makkelijker om later een beetje koud water toe te voegen om zo de temperatuur op het juiste niveau te krijgen.

Ook handig is het gebruiken van een pomp om het zwembad op te pompen. Je kan kiezen voor een hand- of voetpomp, maar er zijn ook elektrische opblaaspompen verkrijgbaar. Zo staat het bad nog sneller klaar om er op-en-top van te genieten.

Zwembadfeestje

Met een mooi zwembad in de achtertuin of op het balkon is het natuurlijk wel zo leuk om een echt zwembadfeestje te geven. Met de juiste voorzorgsmaatregelen, voldoende toezicht, lekkere ijsjes en swingende muziek maak je een dergelijk feest helemaal compleet. De kinderen zullen het geweldig vinden.

En vergeet niet om een luchtbed of twee naast het zwembad neer te leggen om op te zitten en een grote parasol te plaatsen voor schaduw op warme dagen.

En als het kinderfeestje klaar is, dan kun je natuurlijk zelf ook een zwembadfeest voor vrienden van mama houden, met barbecue bijvoorbeeld. Dat wordt genieten van je nieuwe opblaasbaar zwembad.

Grote en kleine zwembaden

De keuze voor een zwembad is enorm. Het assortiment aan baby- en kinderbadjes is al groots. Het leuke daaraan is dat je een badje kan uitkiezen dat aansluit bij de belevingswereld van je kind. Bijvoorbeeld met een waterthema met visjes of dolfijnen.

Ook leuk zijn de fantasiebadjes met dinosaurusthema en een eigen opblaasbaar glijbaantje. Of wat dacht je van een vrolijk zwembad in de vorm van een schildpad? Deze zwembaden zien er al gezellig uit, dat wordt extra waterpret.

Voor grotere kinderen zijn er makkelijk op te blazen zwembaden waar je in kan zitten. Zijn je kinderen groot (lees: lang) genoeg en houd je zelf ook wel van een verfrissende duik? Dan kies je voor een groot familiezwembad.

Deze baden blaas je gedeeltelijk op en vul je vervolgens met water. De druk van het water zorgt ervoor dat het bad blijft staan.

Er zijn ook grote baden die je op moet bouwen. Deze worden geleverd met een framewerk waaraan het zwembadzeil wordt bevestigd. Ideaal als je een dieper of groter zwembad wilt.

In een groot familiebad kun je ook met een klein luchtbed op het water relaxen. Er zijn zelfs trappetjes verkrijgbaar om gemakkelijker het zwembad te kunnen betreden.

Linda van Aken
  1. Lotte says:

    Hele handige tips! Ik hou van zwemmen maar van relaxen in mijn hottub ben ik ook niet vies. Ook al hou ik heel erg van zwemmen, ik had alsnog eerder voor een hottub gekozen omdat dit eigenlijk wel heel het jaar door buiten kan staan en het zeker in de winter echt heerlijk is.

  2. Melanie says:

    Erg handige tips! wat ik nog wel aan wil raden is om 1 keer in de 2/3 weken je filter schoon te maken. Dit kan gewoon met de tuinslang.

Comments are closed.