Als fan van Lego hoort er in de aanloop naar Kerst natuurlijk ook een kerstboom bij. Natuurlijk hebben we een ‘echte kerstboom’ staan in de woonkamer. Maar dit jaar heb ik er ook één gemaakt van Duplo. We hadden er al één van Lego uit de adventskalender. Dus de doos van boven gehaald en vervolgens de groene blokjes uitgezocht.

Zelf een kerstboom maken?

Voor deze kerstboom heb ik een groen plankje als ondergrond gebruikt. Daarop met zes gele blokjes van 4 bij 2 een basis gemaakt en daar de kerstboom opgebouwd. Ook weer met plankje, smalle latjes en wat grotere stenen als ondergrond. Er zaten diverse kleuren groen in, maar dat maakt het juist ‘natuurlijk’, dus heb ik willekeurig gebruikt. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om er drie driehoekjes van te maken, waarvan de onderste twee half afgeplat. En vervolgens met gele steentjes een kruis (ster) voor bovenop de boom. Een echte ster zou te groot worden.

Extra tips

  • Om het af te maken kan je onderaan nog wat cadeautjes maken met gekleurde blokjes.
  • Ik zag ook wat voorbeelden met ballen en slingers. Ik heb het geprobeerd, maar vond dat iets te druk worden en afbreuk doen op het geheel.
  • Als je hem op de grond zet maakt een Duplotreintje met rails om de boom het plaatje compleet.

Voorbeelden Duplokerstbomen

Op internet zocht ik wat voorbeelden van Duplokerstbomen. Die heb je zowel in 3D als 2D en in verschillende soorten en maten.

Als eerste deze enorme kerstboom van de Kleine Ontdekkers. Ook een beetje ‘chaotisch’ maar juist daarom zo sfeervol. Met uitstekende takken, maar ook verschoven blokjes voor meer diepte. De boom is versierd met een pomponslinger voor extra kleur.

Een variant op bovenstaande kerstboom. Met als basis een driehoek, met tussendoor een aantal ‘ontbrekende’ stukjes zodat er takken ontstaan.

Nog een variant compleet met cadeautjes. Dit zijn kleurrijke stenen met een lintje eromheen. De boom is versierd met een slinger.

Naast staande kerstbomen kan je er ook één als een soort schilderij maken. Hiervoor heb je het minste aantal blokjes nodig. Daarvan maak je de vorm van een kerstboom en versier je met Duplobloemen. Van Lego zijn een aantal platte ornamenten gemaakt als ornament. Ook leuk voor in de boom ;-)

Een extra kleurrijke kerstboom is deze. Een aanrader voor als je niet veel groene blokjes hebt. Om het geheel af te maken staan er een paar diertjes en poppetje bij.

Een 3D-variant van de Duplokerstboom. Die wel wat weg heeft van een pyramide ;-). Onderaan de kerstboom staan kleurrijke cadeautjes in primaire kleurtjes.

Een eenvoudige 3D-kerstboom met een ‘ster’ bovenop.

Een kleine 2D-boom met takken en een ‘smalle’ stam in het midden.

Zijn jullie ook zo’n fan van Duplo?

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)