Binnen Friesland heb je heel verschillende stadjes. Hindeloopen, Franeker, Sneek, Dokkum enz., allemaal zo leuk. Maar vergeet ook vooral de hoofdstad Leeuwarden niet. Een stad die zeer goed te bereiken is. Vanuit mijn eigen stad (Delft) gezien, kan ik er met maar één keer overstappen met de trein naar toe. En vanuit Leeuwarden ben je ook zó in de andere steden van Friesland. De geschiedenis van Leeuwarden gaat al terug tot in de Romeinse Tijd en al in 1285 werd Leeuwarden in een Duitse handelsakte een stad genoemd. In de 16de en 17de eeuw brak er een gouden tijd aan doordat het de woonplaats werd van de Nassaus (stadhouder van de noordelijke provincies) en de adel zorgde voor deftige straten en gebouwen. Hier is nog steeds veel van bewaard gebleven.

Centrum Leeuwarden

Bloemetjesmarkt

Er zijn zeer veel horecagelegenheden in Leeuwarden en ook winkelen is er prima te doen in zo’n leuke historische binnenstad.  De grootste bloemenmarkt van Nederland vindt plaats in Leeuwarden op Hemelvaartsdag.

Hier vind je meer informatie.

De Oldehove

Grote delen van de stad Leeuwarden zijn benoemd tot beschermd stadsgezicht. De Oldehove is zo’n gebouw dat opvalt. Het is een onafgebouwde, scheve, vrijstaande kerktoren. Op deze plaats woonden de eerste mensen.

Hier vind je meer informatie.

Princessehof

Het Princessehof is een prachtig stadspaleis van prinses “Marijke Meu” (van Hessen-Kassel). Zij was de vrouw van stadhouder Johan Willem Friso, voorouder van ons huidige koningshuis. In het gebouw huist het nationaal Keramiekmuseum en er zijn regelmatig bijzondere tentoonstellingen.

Hier vind je meer informatie.

Hotel Stadhouderlijk hof

Uiteraard mag ook het Stadhouderlijk Hof niet ontbreken, dit is een voormalig paleis van de koninklijke familie. En functioneert nu als hotel.

Hier vind je meer informatie.

Andere prachtige gebouwen zijn;

  • de Waag
  • de Grote/Jacobijnerkerk (met de grafkelder van de Friesche Nassau’s)
  • het Stadhuis

Ook jaarlijks zijn Cityrock Leeuwarden, Dancetour Leeuwarden en Into the Grave (metalmuziek). Ook bijzonder is Racing Expo, een jaarlijks terugkerend auto- en motorsportevenement.

Fries Museum

Leeuwarden heeft veel musea, ik ga ze niet allemaal opnoemen, de meeste  zijn wel allemaal een bezichtiging waard. Het Fries Museum is een paar jaar geleden verhuisd naar een nieuw, modern gebouw, waarin de collectie, met een zeer divers aanbod aan tentoonstellingen, nog beter uitkomt. De Friese geschiedenis en cultuur komt hier aan bod. Denk aan Grote Pier, Mata Hari, een Hindelooper kamer, vele opgravingen en schilderijen. Ook is het Verzetsmuseum meeverhuisd naar de nieuwe locatie.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook

Astrid