Skip to Content

Veilig speelgoed voor welke leeftijd

Veilig speelgoed voor welke leeftijd

Houden jullie je aan de leeftijdsadviezen die op veilig speelgoed staat aangegeven? Ik merk zelf dat ik het soms wel erg lastig vind. Dan is er speelgoed waar een 5+ op staat en zelfs zoonlief van twee ermee kan spelen.

Oké, misschien niet alle features en handelingen zoals aangegeven op de verpakking. Maar hij heeft er wel de grootste lol van. Daarentegen is er ook speelgoed waar een leeftijdsaanduiding op staat van een jaar en beide kinderen nog moeite mee hebben. Maar wat is nu geschikt speelgoed?

Voorbeeld speelgoed

Een voorbeeld van dit speelgoed is bijvoorbeeld; Lego; De set van Frozen Lego die we laatst hadden, staat een leeftijdsaanduiding op van 6 jaar. Nu had onze dochter wel hulp nodig met het in elkaar zetten.

Maar ze heeft er qua spel de grootste lol mee. Een leeftijdsgenootje (een maand jonger) speelt er vervolgens alleen maar mee door het uit elkaar te halen. Het kan dus ook echt verschillen qua kind.

Daarnaast zijn er puzzels waarop een leeftijd staat die ik mijn kinderen nog echt niet zie maken.

Leeftijdsaanduiding veilig speelgoed

Op de meeste verpakkingen staat een aanduiding voor welke leeftijd het speelgoed is bedoeld. Het kan moeilijk zijn om in te schatten of speelgoed geschikt is voor een bepaalde leeftijd.

Denk bijvoorbeeld aan puzzels of (bord)spellen. De leeftijdsaanduiding op de verpakking kan hierbij helpen. Een kind dat speelgoed krijgt dat niet bij zijn leeftijd past, kan minder plezier aan het spelen beleven.

Het speelgoed kan te ingewikkeld of juist te eenvoudig zijn. Natuurlijk zijn er zoals ik hierboven in de aanleiding al schrijf altijd afwijkingen, kijk dus ook naar de vaardigheden van je kind en gebruik het gezond verstand.

Mochten ze toch te klein blijken voor speelgoed leg het dan (tijdelijk) weg. Zijn ze er toch te oud voor kun je het altijd weggeven. Je komt er pas achter als je het aanbiedt.

Ook kan het zijn dat de veiligheid in het geding komt. Let daarom wel op de aanwezigheid van kleine onderdelen.

Een handige vuistregel is voor kinderen onder de drie jaar (die speelgoed in de mond kunnen stoppen, ook als je denkt dat je kind het niet meer doet) geen onderdelen die kleiner zijn dan een ouderwets filmrolletje.

Dat is namelijk het formaat speelgoed dat bij inslikken gevaar kan opleveren.

Veilig speelgoed voor baby’s tot één jaar

Eigenlijk kun je als regel hanteren dat speelgoed voor baby’s niet te ingewikkeld mag zijn. Dit speelgoed is vooral bedoeld om de zintuigen van je kind te prikkelen.

Speeltjes voor de allerkleinsten zijn onbreekbaar en hebben geen scherpe of uitstekende onderdelen. Kun je makkelijk wassen in de wasmachine of met een sopje. Zijn groot genoeg om te voorkomen dat ze het in de mond of neus stoppen.

Daarnaast mag het niet teveel lawaai maken. Moeten klepjes van batterijen dicht te schroeven zijn, of geen losse onderdelen bevatten.

Veilig speelgoed voor dreumesen van één tot twee jaar

Dit is de leeftijd waarop kinderen hun wereld groter gaan maken. Ze beginnen te lopen, krijgen meer oog voor de omgeving en kunnen wat zelfstandiger spelen.

Speelgoed moet dan nog steeds geen scherpe uitsteeksels hebben of uit teveel modulaire onderdelen bevatten en lekker stevig zijn. Dit is ook de leeftijd dat kinderen steeds meer gaan uitproberen.

Geef ze daarom geen knikkers of kleine speeltjes die ze in hun mond kunnen steken. Ook hier speelt verstikkingsgevaar een rol. Speelgoed dat makkelijk uit elkaar gehaald kan worden, is af te raden!

Veilig speelgoed voor peuters van drie tot vier jaar

Op deze leeftijd zijn kinderen al zelfstandiger aan het spelen. Juist daarom is het belangrijk speelgoed te kopen dat ook zonder toezicht veilig is.

Eigenlijk gelden voor deze leeftijd dezelfde regels als hiervoor beschreven. Zorg dat het speelgoed niet scherp of hoekig is.

Zorg dat het speelgoed niet te klein is, zodat kinderen het niet in hun mond stoppen. Geef ze wel speeltjes die hun fantasie prikkelen en waar ze niet snel op uitgekeken zijn. Zo ontwikkelen ze hun creativiteit en fantasie, wat belangrijk is bij zelf spelen.

Onveilig speelgoed

Als een product niet geschikt is voor kinderen onder de drie jaar moet dit op de verpakking vermeld worden. Vaak gaat dit om de aanwezige kleine onderdelen.

Net als de melding dat speelgoed niet zonder ouderlijk toezicht gebruikt mag worden. Als ouder moet u dus zelf goed nagaan of het speelgoed ook veilig is voor uw kind.

Op het speelgoed wordt vaak een CE-keurmerk gebruikt. Dit is namelijk verplicht voor fabrikanten van speelgoed. De CE-markering is in eerste instantie bedoeld voor controle door markttoezichtautoriteiten.

Dit keurmerk geeft dus geen garantie voor kwaliteit en veiligheid, het geeft enkel aan dat dit is gemaakt volgens de richtlijnen van de Europese veiligheidsnormen. Het geeft aan dat het speelgoed relatief veilig is.

Wat is speelgoed waar jouw kind graag mee speelt maar misschien nog niet altijd even geschikt is, of juist het tegenovergestelde waar het nog niet mee kan / wil spelen?

Linda van Aken
  1. Ellen schreef:

    Soms past het leeftijdsadvies wel en soms niet. Ik merk vooral met Duplo dat het allemaal niet zo uitmaakt. Dochter van 1,5 speelt wel met Duplo dat geschikt zou zijn vanaf 2 jaar. Ik haal gewoon de kleine onderdelen eruit en ze heeft er de grootste lol mee. Het hamertje van haar xylofoon dat geschikt zou zijn daarentegen heb ik maar verstopt na een harde slag op mijn knie… :(

  2. Elisabeth schreef:

    Ik vraag me ook altijd af waar die adviezen op de verpakking op gebaseerd zijn. Aan de ene kant veiligheid, ok, maar je zou toch denken dat het ook gebaseerd is op iets van ‘kunnen’. Maar als ik jou goed begrijp hoeft dat dus niet zo te zijn….

  3. Marguerita schreef:

    Speelgoed kan nog zo veilig zijn, maar als een kind ervoor kiest ermee op het hoofd van een ander kind te meppen is de veiligheid ook ver te zoeken. Als ouder moet je inderdaad altijd zelf op blijven letten en weet je wel waar je kind aan toe is. Gisteren stond mijn ‘plaat’ op repeat bij een neefje van bijna 4 dat continu speelgoed (dat daar niet geschikt voor was) in zijn mond stopte. Echt vies en gevaarlijk voor de tandjes, jakkes.

Comments are closed.