Als ik er alleen al aan denk dat mijn oudste (6 jaar) een tijdje alleen thuis zou zijn dan krijg ik al de bibbers. Mijn oudste is een heel onderzoekend jongetje en is niet snel bang. Je weet dus nooit wat hij bedenkt, en dat is ook de reden dat ik het niet veilig vind als hij een tijdje alleen thuis zou zijn. Toch werd ik laatst wel aan het denken gezet hierover. Een vriendin vertelde me dat zij haar zoontje van 5 jaar gerust even alleen thuis laat als zij haar oudste van de sport op gaat halen. “Het is maar een half uurtje en als er wat is dan kan hij toch naar de buren lopen?” In eerste instantie viel mijn mond open van verbazing. Heb ik onder een steen gelegen en is het heel normaal om een kind van deze leeftijd een half uurtje alleen thuis te laten? Of is dit 5 jaar toch aan de vroege kant?

Verschillende kinderen, verschillende redenen

Het is natuurlijk per kind heel verschillend vanaf wanneer hij of zij alleen thuis kan zijn. Mijn oudste is een nogal onderzoekend jongetje en ik krijg echt de kriebels van het idee dat hij eventjes alleen thuis zou zijn. Wat zou ik aantreffen als ik weer thuis ben? Straks bedenkt hij dat hij eten voor zichzelf wil maken en zet hij het gas aan ofzo. Of gaat hij kijken wat er gebeurd als hij boven het trapgat van de zolder gaat hangen. Mijn tweede is 5 jaar en heeft minder de neiging om er proefondervindelijk achter te komen wat wel en niet handig is. Maar als ik er aan denk dat hij eventjes alleen thuis zou zijn dan denk ik dat hij bang wordt en niet weet waar hij heen moet of wat hij moet doen. Dus dat lijkt mij ook een heel slecht idee. Voorlopig mogen mijn jongens dus niet nog alleen thuis zijn om twee heel verschillende redenen.

Wat zegt de wet over alleen thuis blijven?

De Nederlandse wet geeft geen leeftijd aan vanaf wanneer een kind alleen thuis mag blijven. Wat de wet wel zegt is dat je geen hulpbehoevenden alleen mag laten. Als je bijvoorbeeld je baby alleen thuis laat als je even snel je kinderen van school ophaalt en er breekt brand uit, dan ben je wel aansprakelijk. Dat een baby niet alleen kan zijn staat vast, maar hoe schat je in of je kleintje zelfstandig genoeg is om een uurtje alleen te blijven?

Welke leeftijd adviseren experts

Experts zeggen dat je een kind vanaf een jaar of 10 alleen thuis kunt laten. Dit is een richtlijn, want bij veel gezinnen gebeurt dit vaak al op jongere leeftijd. Ouders laten namelijk hun kinderen al snel eventjes alleen als ze de hond uitlaten of even iets afgeven bij de buurvrouw. Voel aan of je kind hier klaar voor is. Leeftijd zegt namelijk niet alles.

Aan wat voor richtlijnen kan ik denken?

Er zijn wel bepaalde richtlijnen met welke leeftijd je je kind thuis kunt laten:

 • Onder de 7 jaar wordt het afgeraden om je kind alleen te laten. Dit geldt voor thuis, maar ook voor in de auto of in een speeltuin.
 • Tussen de 8 en 10 jaar wordt het eigenlijk ook niet aangeraden. Wil je dat toch doen? Doe dan maximaal een half uur en bij daglicht.
 • Kinderen van 11 en 12 jaar kunnen ongeveer 1,5 tot 2 uur alleen thuis zijn. Wel weer bij daglicht.
 • Kinderen van 13 tot 15 jaar kunnen best een tijdje alleen thuis blijven, alleen niet ’s nachts.
 • Kinderen vanaf 16 jaar kunnen gerust alleen thuis zijn voor wat langere periodes.

Per kind weer anders

Het is natuurlijk echt zo dat je per kind moet kijken wat een verantwoorde leeftijd is dat ze alleen thuis mogen zijn. Heeft je kind een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Dan kun je hem wat makkelijker alleen thuis laten. Kijk ook goed of je kind het niet te spannend vind om allen thuis te zijn. Het zou echt super zielig zijn als hij bang is en niet goed weet wat hij moet doen. Of gaat je kind rare en gevaarlijke dingen doen als jij er niet bent? Dan is hij nog niet klaar voor deze verantwoordelijkheid.

Andere factoren die een rol spelen in het besluit

Zoals hierboven genoemd is leeftijd niet de belangrijkste factor in het wel of niet alleen thuislaten van je kinderen. Maar waar moet je dan nog meer op letten? Om erachter te komen of jouw kleintje het aankan, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Vindt je kind het wel fijn om alleen thuis te blijven?
 • Vertoont je kind zelfstandig gedrag?
 • Is jullie wijk rustig en veilig en zijn er weinig criminele activiteiten?
 • Begrijpt je kind dat hij niet de deur mag open doen voor vreemden?
 • Zijn gevaarlijke stoffen zoals medicijnen en schoonmaakmiddelen veilig opgeborgen?
 • Woont er iemand op loopafstand die in geval van nood kan inspringen?

Hoe laat je je kind achter?

Als je bovenstaande vragen met “ja” beantwoord hebt, dan kun je overwegen om je kleintje alleen thuis te laten. Bouw dit wel langzaam op. Ga bijvoorbeeld een blokje om of koffie drinken bij de buurvrouw. Ben je niet in paniek opgebeld en heeft je kind het behang laten zitten? Dan kun je weer iets langer wegblijven.

Leren omgaan met verantwoordelijkheid

Zoals al eerder genoemd is het goed voor de ontwikkeling van je kind om te dealen met regeltjes en verantwoordelijkheden. Geef je kind het gevoel dat je hem vertrouwt en bespreek wat wel en niet mag, en waarom. Vertel bijvoorbeeld waarom de deur niet geopend mag worden voor vreemden en dat de telefoon altijd opgenomen moet worden; in geval van nood kun je dan snel contact leggen.

Hoe laat je het huis achter?

Maak voordat je gaat een veiligheidsronde door het huis. Zijn de ramen dicht? Functioneren de alarmen en rookmelders? Zorg er ook voor dat er een opgeladen telefoon klaarligt, met daarnaast een lijst met nummers die gebeld kunnen worden in geval van nood. Geef ze ook iets te doen. Zet een tekenfilm op of laat ze wat schoolopdrachten maken. Zo zijn ze lekker bezig en hebben ze geen tijd voor creatieve en/of gevaarlijke plannetjes. Ga je ‘s avonds weg? Verwen de kids dan met een pizza of zorg voor een koude maaltijd. Je wilt niet dat ze met het gasfornuis in de weer gaan.

Goeie voorbereiding voor je kind

Heb je het idee dat je kind er wel aan toe is om zo af en toe even alleen thuis te zijn? Dan is het goed om het voor te bereiden. Praat er met je kind over, hoe voelt het zich bij het idee? Bespreek ook de regels: bijvoorbeeld dat hij niet aan het gas of de magnetron mag zitten. Vertel hem ook dat als hij zich niet fijn voelt wat hij dan mag doen, bijvoorbeeld naar de buren lopen. Vertel je kind ook hoe lang je wegblijft. Wijs op de klok aan wanneer je weer terug bent. De eerste keren dat je je kind alleen thuis laat is het natuurlijk niet handig om hem lang alleen te laten. Begin met korte periodes en als dat goed gaat dan kun je het uit gaan bouwen.

Voorbereiding voor jou

Zelf kun je ook het een en ander voorbereiden. Doe bijvoorbeeld niet de wasmachine of de droger aan als je weg bent. Dan is de kans op kortsluiting en dus op brand minder groot. Ik hoorde laatst van iemand dat die een heel goedkoop mobieltje had gekocht met een prepaid abonnement. Deze telefoon is voor de situaties dat hun oudste zoon, inmiddels 8 jaar, even alleen thuis is. Het nummer van hem en zijn vrouw stonden in de sneltoetsen, dus dat was makkelijk om even te bellen als het nodig is.

Als je kind nog aan de jonge kant is kan het handig zijn om ook even de buren in te lichten dat je kind alleen thuis is.

Bij thuiskomst

Als je dan weer thuis bent is het goed om met je kind even te praten om te vragen hoe het ging en wat je kind heeft gedaan. Is het goed gegaan? Vertel je kind hoe trots je op hem bent, en kijk of het een andere keer weer kan, en dan misschien een paar minuutjes langer.

Niet te laat met alleen thuis blijven

Kinderen kunnen soms meer verantwoordelijk gedrag vertonen dan je denkt. Soms is het ook goed om een kind de verantwoordelijkheid te geven dat hij af en toe alleen thuis is. Hij leert dan zelf oplossingen te bedenken als hij ergens tegenaan loopt, tijdens het spelen bijvoorbeeld. Voor een kind kan het ook wel eens lekker zijn om even zonder zijn ouders thuis te zijn. Ik zou zeggen, wacht daarom ook weer niet al te lang met ze af en toe alleen thuis te laten.

Bron uitgelichte afbeelding 123rf.com

Lees ook

Redactie Mamaliefde
Latest posts by Redactie Mamaliefde (see all)