Het is weer eens tijd voor een nieuw, degelijk, receptje. Ik vind het altijd leuk om bij andere bloggers te lezen wat ze klaarmaken voor hun gezin. Daarom vandaag mijn recept voor een huisgemaakte aubergine lasagne. Zonder lasagnebladen maar met aubergine. Een recept dat zelfs paleo verantwoord klaargemaakt kan worden mocht daar behoefte aan zijn. Inclusief drie van mijn ‘geheime tips’ die ik gebruik bij meerdere gerechten om ze beter op smaak te brengen.

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1/2 courgette
  • 1 rode paprika
  • 4 tomaten
  • 2 rode uien
  • 100 gram spekjes en 200 gram gehakt (of 300 gram gerookte kip)
  • tomatenpuree (ja, ik gebruik deze uit een pakje)
  • geraspte kaas
  • chilisaus
  • ketjap manis
  • creme fraiche (of kookroom)
  • basilicum, oregano, paprikapoeder, chilipoeder, marjolein, tijm en rozemarijn
  • knoflookteentje
  • peper en zout
  • olijfolie
  • rode wijn
  • paneermeel

Bereiding

  • Begin met het snijden en wassen van alle groenten. Het liefste in zulke dun mogelijke plakjes. Helaas hebben we geen rasp die breed genoeg is voor de aubergine dus heb ik dit met de hand gedaan. De courgette is wel geraspt en de paprika in reepjes gesneden.
  • Bak het vlees voor, gerookte kip met zelfgemaakte pesto is natuurlijk een lekkere combinatie, maar dat moet ik ze hier in huis voorlopig niet voorschotelen. Daarom ging ik voor de combinatie gehakt en spekjes. De spekjes bak ik als eerste uit en zorgen gelijk voor een zoute toevoeging aan het geheel. Vervolgens de fijngeperste knoflook erbij. In dit vet braad ik ook het gehakt aan. Een gerookte kip hoeft niet verder bewerkt te worden, maar wel in plakjes gesneden.
  • Zet een pannetje op het vuur waarin je heel kort de tomaatjes aanbakt, doe hier vervolgens de tomatenpuree bij (even valsspelen mag). Als dit opgewarmd is en de tomaten ook goed verdeeld zijn over de saus breng je dit op smaak met de chilisaus (mijn geheim voor een zoete doch pittige smaak, bijna overal mogelijk), de ketjap (mijn geheime ingrediënt als vervanging voor zout) en de kruidencombinatie. Naar smaak kan je tot slot nog wat peper en als je daar behoefte aan hebt zout aan toevoegen. Als je daar behoefte aan hebt doet een scheutje rode wijn wonderen aan de smaakbeleving. Een beetje creme fraiche tot slot zorgt voor een iets meer ingebonden saus.
  • Als alles voorbereid is kan je beginnen met het opbouwen van de lasagne. Begin met een paar druppels olie en bouw vervolgens laag voor laag de lasagne op. Begin met de aubergineschijven, vervolgens de plakjes courgette, reepjes paprika, rode ui en dan een laagje geraspte kaas voordat je de saus er over heen giet. De kaas zorgt zo voor extra stevigheid, blijft hij beter staan op je bord. En zo ga je door. Na twee lagen was mijn schaal vol dus eindigde ik met een extra laag saus, aubergineschijven en geraspte kaas. Hierover heen strooi ik nog wat van de kruiden en paneermeel zodat er een mooie korst ontstaat.
  • De lasagne kan goed geserveerd worden met een rucola salade met mozarella en sesamzaadjes.

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)