Lapland is een populaire bestemming, maar dan met name in de winter. Het landschap is dan bedekt met een magische lap sneeuw die het een sprookjesachtige uitstraling geeft. Zelf zou ik hier ook graag met de kinderen heen willen, echter alleen al het idee van -30 graden zelfs met aangepaste kleding vinden zij maar niets. Toen ik uitgenodigd werd om in de zomer deze regio te ontdekken was dat natuurlijk mijn kans om toch een bezoekje te brengen aan de kerstman. ;-) We hadden ook echt geluk, het zonnetje scheen volop (lang leve de middernachtzon) en de temperaturen lagen rond de +30 graden, heel wat anders dus dan in de winter. Op onze vertrekdag werd zelfs het warmterecord verbroken met 36 graden!

Op bezoek bij de kerstman in Santa Claus Village

Lapland met kinderen in de zomer bezoeken?

Lapland met kinderen in de zomer bezoeken?

Lapland met kinderen in de zomer bezoeken?

Op de Arctic circle, net buiten Rovaniemi vind je Santa Claus Village, in tegenstelling tot wat ik had verwacht hoef je hier geen entree te betalen en kun je gewoon rondlopen. Je kunt hier een bezoekje brengen aan het postkantoor waar alle kaarten worden bezorgd die aan Santa Claus (of een variant daarop) worden verzonden. Deze worden ook allemaal gelezen en bewaard! Je kunt hier ook zelf een kaartje sturen naar huis en bijvoorbeeld laten verzenden met Kerstmis.

Iets verderop vind je de stallen met rendieren van de kerstman. En natuurlijk kun je ook Santa Claus himself ontmoeten! Rond kerst kan de wachttijd oplopen tot 2,5 uur, maar nu waren we meteen aan de beurt voor een persoonlijke ontmoeting en fotomoment. Hiervoor betaal je wel geld. Tussen het postkantoor en het huis van de kerstman loopt de Noordpoolcirkel waar je natuurlijk ook foto’s kan maken!

Rovaniemi

Lapland met kinderen in de zomer bezoeken?

De hoofdstad van Lapland is Rovaniemi, hier kom je aan met het vliegtuig. Dit is dan ook de perfecte plek om als uitvalsbasis om de regio te ontdekken. Je vindt hier fijne hotels zoals het Haawe boutiekhotel met familiekamers. Je vindt hier ook alles op loopafstand.

Lekker naar het strand

Lapland met kinderen in de zomer bezoeken?

Lapland met kinderen in de zomer bezoeken?

In Rovaniemi zelf, maar ook de omgeving vind je veel meren en rivieren met strandjes waar je overal wel mensen ziet liggen. Sommige, zoals bij de stad, zijn makkelijk te bereiken met de auto, voor anderen moet je een stukje wandelen of kun je met de kano bereiken. Zwemmen in natuurwater is hier erg populair, ook vanwege de saunacultuur. Als het zonnetje schijnt is een bezoek aan het strand dus zeker een aanrader. Bij het vertrekpunt van de kanotocht lag er ook een compleet aquapark in het water voor kinderen om te spelen.

Angry Bird Park

Lapland met kinderen in de zomer bezoeken?

Ben je in Rovaniemi dan is een bezoek aan het Angry Bird P