Kruipen: meestal de eerste manier van voortbewegen van je baby. Hoewel er ook kindertjes zijn die zich eerst op hun bips door de kamer bewegen. Hoe kun je je kindje stimuleren om te gaan kruipen?

Leren bewegen

Je baby leert het eerste jaar heel veel en dat geldt ook voor zijn motoriek. Waar hij eerst rustig om zich heen ligt te kijken, zal hij nog maar een paar maanden later een poging gaan doen om ergens heen te gaan. De eerste vereiste om te kunnen kruipen is het krijgen van sterke spieren om zo hoofd en borst te kunnen optillen. Eerst zal hij zich door rekken en strekken een beetje verplaatsen. Vervolgens tijgeren ze als echte soldaten over het babykleed heen… Dat het dan net zo snel achteruit als vooruit kan gaan, tot grote frustratie van het kind zelf, mag de pret niet drukken. Via gericht tijgeren gaan zijn bewegingen steeds meer lijken op kruipen. En op een dag kan hij dat zelfs razendsnel. Geef je kindje de kans om al die stappen te doorlopen, dat is alleen maar goed om zijn lichaampje sterk genoeg te maken en te ontwikkelen.

De baby kruipt niet, maar…

Sommige kindjes zijn echter al ‘eigenwijs’ en willen zich al rechtop verplaatsen. Zij zitten heerlijk op hun kontje en schuiven zo de hele kamer door! Andere kindjes slaan dit alles over en gaan gewoon eerst staan!

Hou oud is je baby als hij gaat kruipen?

Zoals met alles bij baby’s, zijn er grote verschillen in de leeftijd waarop ze gaan kruipen. Gemiddeld zal het rond de 8 maanden zo ver zijn. Maar kijk niet vreemd op als je kindje het al bij 5 maanden voor elkaar heeft! Of hij vindt het allemaal wel best en taalt er nog helemaal niet naar. Op het consultatiebureau wordt hiernaar gekeken, om zo in de gaten te houden of de ontwikkeling wel goed verloopt en er redenen tot zorg zijn. Maar meestal hoef jij je daar tot een jaar nog niet echt zorgen om te maken.

Tips om te oefenen met leren kruipen

Hoofdje optillen

Zoals gezegd zal je kindje de kracht moeten hebben om zijn hoofdje omhoog te houden. Dit kun je stimuleren door hem regelmatig op zijn buikje te leggen. Doe dit echter alleen onder toezicht om gevaarlijke situaties te vermijden! Stimuleer hem door hem bijvoorbeeld op je eigen buik te leggen (als je zelf ook ligt) en tegen hem te praten. Zo wil hij naar jou kijken en moet hij dus zijn hoofdje wel optillen.

Gladde vloeren

Veel huiskamers zijn tegenwoordig voorzien van een gladde vloer. Nu is dat in veel opzichten juist heerlijk met kinderen, maar voor sommige baby’tjes kan het een reden zijn om niet te gaan kruipen. Omdat hij simpelweg geen houvast heeft en dus niet vooruitkomt. Je zou dus kunnen beginnen met een groot kleed neer te leggen en je kindje het kruipen zo wel aan te leren. Overigens gaat tijgeren juist makkelijker op een gladde vloer!

Geef hem de kans om te kruipen

Je leert door te doen, dat geldt natuurlijk voor alles. Geef je baby dus ook de tijd om te kunnen kruipen. Leg hem regelmatig op de vloer/zijn kleed en dus niet in de box of een wippertje (dat kruipt een beetje lastig…). Zet hem ook niet te veel in andere beweegtoestellen, zoals een springstoel. Gewoon lekker op het speelkleed, zodat hij zelf kan bepalen of hij even ‘ergens anders’ heen wil.

Leg zijn speelgoed een beetje opzij

Heeft je baby favoriet speelgoed? Heel gemeen, maar dat leg je net buiten zijn bereik. Zo moet hij wel rekken en strekken om erbij te kunnen! Het mannetje of vrouwtje wordt zo dus gestimuleerd om er werk van te maken om erbij te kunnen. En als ze eenmaal doorhebben hoe dat gaat…

Bewegend speelgoed

Wat ook leuk is, is speelgoed wat zelf beweegt. Daar wil je als kindje toch achteraan! Een bal of een autootje, bijvoorbeeld. Zorg er wel voor dat het leuk blijft en het niet uitmondt in één brok frustratie omdat het speelgoed alleen maar ongrijpbaar is!

Op zijn eigen tijd

Besef heel goed dat je kindje het alleen kan doen als hij eraan toe is! Forceer dus absoluut niets, dat kan juist akelige situaties opleveren. Ieder kindje doet het op zijn eigen tempo en dat is prima. Zorg er ook voor dat je de kruiptijd niet te lang maakt in het begin want het is uiteraard heel erg vermoeiend!

Complimentjes werken nu al!

Dat je gestimuleerd wordt door een compliment van iemand anders, dat weten we zelf ook wel. Maar wist je dat ook een baby dat al doorheeft? Laat hem maar lekker merken dat je trots op hem bent door hem te prijzen, te knuffelen of gewoon even naar hem te lachen. Jouw positieve energie pikt zo’n kleintje zeker op en dit stimuleert hem nog meer om zijn best te doen!

Een billenschuiver stimuleren

Omdat een billenschuiver sommige spieren anders gebruikt kan het handig zijn om hem te stimuleren toch te gaan kruipen. Het is ook vrij normaal dat een billenschuiver hierdoor bijvoorbeeld later gaat lopen. Dit is waarschijnlijk niet alleen doordat hij andere spieren traint, maar hij ziet natuurlijk al veel meer dan een kruiper dus zal ook minder noodzaak voelen om rechtop te gaan staan!

Tot slot: veiligheid!

Een kruipend kind komt op meer plekken dan daarvoor! Let dus even goed op dat hij niet bij gevaarlijke dingen kan komen. Denk hierbij aan tafelkleden, scherpe hoeken, stopcontacten, kleine artikelen (bijvoorbeeld speelgoed van grotere broertjes en zusjes) in verband met stikgevaar en dat soort zaken. Ook planten en uiteraard schoonmaakmiddelen kun je beter uit zijn buurt houden. Heb je huisdieren? Laat ze nooit zonder toezicht bij elkaar! Voor je hond of kat kan zo’n kleine kruiper als een bedreiging overkomen en je baby snapt nog echt niet dat hij niet bij de hond in zijn mand moet gaan liggen… Voorkom vervelende of zelfs gevaarlijke ontmoetingen tussen kind en dier! Bekijk de situatie in je huis niet alleen van bovenaf. Zak zelf eens op de grond, want soms ontdek je zo opeens nog meer dingen. Een laag stopcontact, bijvoorbeeld, die je zo niet ziet…

Lees ook

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)