Skip to Content

Kruipen stimuleren; 10 tips baby van tijgeren naar leren kruipen

Kruipen stimuleren; 10 tips baby van tijgeren naar leren kruipen

Kruipen: meestal de eerste manier van voortbewegen van je baby. Hoewel er ook kindertjes zijn die zich eerst op hun bips door de kamer bewegen. Hoe kun je je kindje stimuleren om te gaan kruipen?

Leren bewegen

Je baby leert het eerste jaar heel veel en dat geldt ook voor zijn motoriek. Waar hij eerst rustig om zich heen ligt te kijken, zal hij nog maar een paar maanden later een poging gaan doen om ergens heen te gaan.

De eerste vereiste om te kunnen kruipen is het krijgen van sterke spieren om zo hoofd en borst te kunnen optillen. Eerst zal hij zich door rekken en strekken een beetje verplaatsen.

Vervolgens tijgeren ze als echte soldaten over het babykleed heen…

Dat het dan net zo snel achteruit als vooruit kan gaan, tot grote frustratie van het kind zelf, mag de pret niet drukken. Via gericht tijgeren gaan zijn bewegingen steeds meer lijken op kruipen.

En op een dag kan hij dat zelfs razendsnel. Geef je kindje de kans om al die stappen te doorlopen, dat is alleen maar goed om zijn lichaampje sterk genoeg te maken en te ontwikkelen.

Het begint meestal met rollen

De eerste manier van je baby om zich te verplaatsen zal vaak zijn door zich te gaan omrollen. Zo kan hij zich immers zelf al op een andere plek krijgen. En speeltje wat net te ver ligt om vast te pakken, bijvoorbeeld, kan een reden zijn om door te rollen om zo opeens wel bij het speeltje te kunnen komen.

Tijgeren

Voor veel kindjes is de volgende stap het tijgeren. Door het bewegen van de armpjes en beentjes beweegt hij zich voort zoals soldaten dit kunnen doen onder een net door. Tijgeren dus. Heel lief altijd om te zien dat ze soms achteruitgaan in plaats van vooruit! En duidelijk de voorloper van het kruipen!

Kruipen

Ja, en dan heeft meneer of mevrouw opeens door dat het veel sneller gaat als het de knietjes gaat gebruiken. En zijn handjes natuurlijk. En als ze eenmaal zover zijn dan kunnen ze er ook opeens echt de gang inzetten!

Hoe leuk is het immers om gewoon achter mama aan te kunnen gaan in plaats van te moeten wachten tot ze terugkomt! Of achter je grote broer of zus aan, uiteraard!

Wanneer gaat een baby kruipen?

De ontwikkeling van een baby is heel persoonlijk. Gemiddeld wordt ervan uitgegaan dat een kindje tussen de 6 en 8 maanden zal gaan kruipen. Eerder of later komt echter ook gewoon voor!

Kijk dus niet vreemd op als je kindje het al bij 5 maanden voor elkaar heeft! Of hij vindt het allemaal wel best en taalt er nog helemaal niet naar.

Op het consultatiebureau wordt hiernaar gekeken, om zo in de gaten te houden of de ontwikkeling wel goed verloopt en er redenen tot zorg zijn. Maar meestal hoef jij je daar tot een jaar nog niet echt zorgen om te maken.

Voordat je kind kan leren kruipen moeten de spieren van je kindje sterk genoeg geworden zijn om bijvoorbeeld zijn hoofdje en borstje op te kunnen tillen. Om zijn ledematen goed te kunnen bewegen.

Je kindje zal beginnen met zich af te zetten met de voetjes.

Ook kan hij met zijn armpjes zich gaan voorttrekken. Heeft hij eenmaal door welk effect dit scoort, dan zal hem dit aansporen om verder te gaan. En zo komt hij er op een dag achter dat je knietjes en handjes ook heel fijn zijn om te gebruiken!

Kruipen overslaan

Waarom is kruipen een belangrijke fase? Je kindje leert naast zich voortbewegen nog meer van het kruipen. Zo leert het om in een gekruist patroon allebei de hersenhelften te laten samenwerken.

De ledematen moeten samenwerken én het evenwicht wordt op een intensieve manier aangespoord om te presteren. Er is gebleken dat kinderen met bepaalde concentratiestoornissen, met dyslexie of problemen met oog-handcoördinatie, als baby regelmatig niet gekropen hebben.

Deze kinderen hebben daardoor minder training gehad op dat vlak en kunnen hierdoor moeite hebben met hun zitbalans. Omdat dit dus zoveel energie van ze vraagt zouden er schoolproblemen kunnen ontstaan.

Gelukkig is dit lang niet altijd zo, maar het laat wel zien dat kruipen een belangrijke fase is en niet alleen maar om het kruipen zelf. De training van alle bijkomende dingen gaat veel verder dan dat.

Schuiven of meteen lopen

Maar er zijn ook billenschuivers. Deze handige juffers of kerels blijven op hun kontje zitten en schuiven met hun beentjes zo, zodat ze toch vooruitkomen. Vaak kan dat ook nog best wel snel. Niet echt fijn voor de kleertjes… maar dat zal ze een worst zijn.

Ze kunnen wel alles heel goed bekijken, want ze hebben immers hun gezichtje gewoon rechtop.

Kindjes leren meestal in dezelfde periode als kruipen ook om zelf te gaan zitten. Als je dan doorhebt dat je dan voortbeweegt kan het dus zomaar zo zijn dat billenschuiven de voorkeur krijgt. En dan zijn er nog de kindertjes die gewoon maar meteen gaan lopen…

Het hoeft niet voor problemen te zorgen, maar zoals eerder genoemd: ze slaan wel een bepaalde training over. Je kunt kijken of je ze naast hun voorkeur toch nog kunt stimuleren om ook te kruipen!

Waar let je op in deze fase?

Zorg voor veiligheid en loop opnieuw je huis rond. Dit moet je natuurlijk al doen voordat hij gaat kruipen, want ze zijn je zo te slim af. Maar een extra check zo nu en dan kan zeker geen kwaad.

Hoe groter ze worden, hoe meer ze kunnen én hoe meer lengte ze hebben (en dus meer kunnen bereiken). Bekijk je kamer ook eens bewust vanaf de grond, want dat is immers zijn leefwereld.

Let op scherpe hoeken, stopcontacten, losse snoeren en koorden, giftige planten, trappen, kleine spulletjes die in het mondje kunnen verdwijnen etc.

Tips om je kind te helpen bij leren kruipen

Je kindje zal uiteraard zelf moeten ontdekken hoe kruipen werkt. Maar vanzelfsprekend kun je hem wel stimuleren;

  • Laat je kindje bijvoorbeeld zijn spieren trainen die hij bij het kruipen nodig heeft. Denk hierbij aan zijn arm- en beenspieren, maar ook die in zijn nekje en ruggetje.
  • Eén van de dingen die je kan doen is hem af en toe (onder jouw toezicht) op zijn buikje te leggen. Zorg daarnaast ervoor dat je kindje de ruimte krijgt om zich voort te bewegen
  • Leg hem dan ook eens op de grond in plaats van in de box.
  • Je kindje zal zich het beste inspannen om te bewegen als hij daar een reden voor heeft. Leg dus een speeltje net iets verder dan waar hij bij kan. Lukt het hem om die kleine afstand te overbruggen, dan kun je het net nog iets verder leggen. Zorg dat het niet té ver ligt, dan stimuleert uiteraard niet, dat frustreert alleen maar
  • Maak het leuk voor je kindje!
  • Wees zelf enthousiast en laat hem voelen wat de bedoeling is door je handen achter zijn voetjes te houden. Zo kan hij zich afzetten en gaat hij begrijpen wat er gebeurt als hij zijn voetjes beweegt.
  • Een andere manier is om je kindje op een rolkussen (hier) te leggen en een speeltje iets verder te liggen. Door het kussen kan het eenvoudiger rollen.
  • Of ga zelf op de grond zitten en leg je kindje dus met zijn armpjes over jouw benen heen. En laat hem zo naar het speeltje grijpen.
  • De knietjes onder zijn heupjes plaatsen en hem laten ervaren hoe het kruipen aanvoelt is ook een goede stimulatie.
  • Help hem met de kruipbeweging vanuit zijn beentjes!

Hoofdje optillen

Zoals gezegd zal je kindje de kracht moeten hebben om zijn hoofdje omhoog te houden. Dit kun je stimuleren door hem regelmatig op zijn buikje te leggen. Doe dit echter alleen onder toezicht om gevaarlijke situaties te vermijden!

Stimuleer hem door hem bijvoorbeeld op je eigen buik te leggen (als je zelf ook ligt) en tegen hem te praten. Zo wil hij naar jou kijken en moet hij dus zijn hoofdje wel optillen.

Gladde vloeren

Veel huiskamers zijn tegenwoordig voorzien van een gladde vloer. Nu is dat in veel opzichten juist heerlijk met kinderen, maar voor sommige baby’tjes kan het een reden zijn om niet te gaan kruipen.

Omdat hij simpelweg geen houvast heeft en dus niet vooruitkomt. Je zou dus kunnen beginnen met een groot kleed neer te leggen en je kindje het kruipen zo wel aan te leren.

Overigens gaat tijgeren juist makkelijker op een gladde vloer!

Geef hem de kans om te kruipen

Je leert door te doen, dat geldt natuurlijk voor alles. Geef je baby dus ook de tijd om te kunnen kruipen. Leg hem regelmatig op de vloer/zijn kleed en dus niet in de box of een wippertje (dat kruipt een beetje lastig…).

Zet hem ook niet te veel in andere beweegtoestellen, zoals een springstoel. Gewoon lekker op het speelkleed, zodat hij zelf kan bepalen of hij even ‘ergens anders’ heen wil.

Leg zijn speelgoed een beetje opzij

Heeft je baby favoriet speelgoed? Heel gemeen, maar dat leg je net buiten zijn bereik. Zo moet hij wel rekken en strekken om erbij te kunnen!

Het mannetje of vrouwtje wordt zo dus gestimuleerd om er werk van te maken om erbij te kunnen. En als ze eenmaal doorhebben hoe dat gaat…

Bewegend speelgoed

Wat ook leuk is, is speelgoed wat zelf beweegt. Daar wil je als kindje toch achteraan! Een bal of een autootje, bijvoorbeeld. Zorg er wel voor dat het leuk blijft en het niet uitmondt in één brok frustratie omdat het speelgoed alleen maar ongrijpbaar is!

Op zijn eigen tijd

Besef heel goed dat je kindje het alleen kan doen als hij eraan toe is! Forceer dus absoluut niets, dat kan juist akelige situaties opleveren.

Ieder kindje doet het op zijn eigen tempo en dat is prima. Zorg er ook voor dat je de kruiptijd niet te lang maakt in het begin want het is uiteraard heel erg vermoeiend!

Complimentjes werken nu al!

Dat je gestimuleerd wordt door een compliment van iemand anders, dat weten we zelf ook wel. Maar wist je dat ook een baby dat al doorheeft? Laat hem maar lekker merken dat je trots op hem bent door hem te prijzen, te knuffelen of gewoon even naar hem te lachen.

Jouw positieve energie pikt zo’n kleintje zeker op en dit stimuleert hem nog meer om zijn best te doen!

Een billenschuiver stimuleren

Omdat een billenschuiver sommige spieren anders gebruikt kan het handig zijn om hem te stimuleren toch te gaan kruipen. Het is ook vrij normaal dat een billenschuiver hierdoor bijvoorbeeld later gaat lopen.

Dit is waarschijnlijk niet alleen doordat hij andere spieren traint, maar hij ziet natuurlijk al veel meer dan een kruiper dus zal ook minder noodzaak voelen om rechtop te gaan staan!

Tot slot: veiligheid!

Een kruipend kind komt op meer plekken dan daarvoor! Let dus even goed op dat hij niet bij gevaarlijke dingen kan komen.

Denk hierbij aan tafelkleden, scherpe hoeken, stopcontacten, kleine artikelen (bijvoorbeeld speelgoed van grotere broertjes en zusjes) in verband met stikgevaar en dat soort zaken. Ook planten en uiteraard schoonmaakmiddelen kun je beter uit zijn buurt houden.

Heb je huisdieren? Laat ze nooit zonder toezicht bij elkaar!

Voor je hond of kat kan zo’n kleine kruiper als een bedreiging overkomen en je baby snapt nog echt niet dat hij niet bij de hond in zijn mand moet gaan liggen…

Voorkom vervelende of zelfs gevaarlijke ontmoetingen tussen kind en dier!

Bekijk de situatie in je huis niet alleen van bovenaf. Zak zelf eens op de grond, want soms ontdek je zo opeens nog meer dingen. Een laag stopcontact, bijvoorbeeld, die je zo niet ziet…

Spelletjes
Wil Cats
Volg me via: