Skip to Content

Kind krentenbaard; mag je kind naar kinderopvang en wat zijn symptomen of behandeling?

Kind krentenbaard; mag je kind naar kinderopvang en wat zijn symptomen of behandeling?

Geregeld is er een uitbraak van krentenbaard op kinderdagverblijven of basisscholen. Er hangt een briefje aan het raam: ‘Let op, er heerst krentenbaard!’ Deze huidontsteking is gelukkig onschuldig, maar wel erg besmettelijk.

Met name het vocht wat in de blaasjes zit, zorgt voor een snelle verspreiding op het lichaam of op anderen. Het goed wassen van de handen en het zoveel mogelijk afblijven van de plekjes helpt om een krentenbaarduitbraak te voorkomen.

Daarnaast kan de bacterie ook voorkomen op speelgoed, het bestek of een drinkbeker. Dit omdat het via de handen op andere spullen overgebracht wordt. Ook hierbij helpt het om alles goed schoon te maken.

Krentenbaard komt het meest bij jonge kinderen voor. De besmettelijkheid is voorbij als de blaasjes ingedroogd zijn. Ook als er twee dagen met zalf gesmeerd is of medicijnen ingenomen zijn, is de besmettelijke fase voorbij. Deze zalf of medicijnen moeten altijd door een arts voorgeschreven worden.

Mag je kind met krentenbaard naar de kinderopvang?

Met krentenbaard mag je kind naar de basisschool, peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf. Het kan zijn dat het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal een ander beleid hierop nahoudt en vraagt om je kind thuis te houden.

Kinderen zijn doorgaans binnen 3 weken van de krentenbaard af. Krentenbaard is niet gevaarlijk voor de ongeboren baby of zwangere vrouw. Een kraamvisite kun je beter niet doen met een kind met krentenbaard.

Ontstaan krentenbaard

Er zijn verschillende benamingen voor krentenbaard. Zo wordt het ook wel ‘impetigo’ of ‘kinderzeer’ genoemd. Krentenbaard ontstaat door een bacterie. Dit kan de Staphyloccocus aureus zijn of de Streptococcus puogenes zijn. Bacteriën die met name in de mond en keel voorkomen.

Door een wondje of eczeem dringen de bacteriën het lichaam binnen. Deze komt het meeste bij jonge kinderen tot en met 12 jaar voor. Dit omdat hun afweersysteem nog niet voldoende is opgewassen tegen deze bacterie.

Volwassenen zijn minder vatbaar voor de bacterie. Er zijn veel mensen die deze bacterie bij zich dragen, zonder dat ze er klachten van ondervinden.

Hoe herken je krentenbaard?

  • Rode plekken, korstjes of gele blaasjes gevuld met vocht. Als de blaasjes opengaan door krabben bijvoorbeeld, worden het natte plekken met gele korsten.
  • Bij baby’s zit krentenbaard vaak op de huid rond de luier
  • Deze rode plekken komen voor bij de mond, neus, maar ook op andere plaatsen van het lichaam kan dit voorkomen
  • De eerste plekjes verschijnen vaak bij de mond en neus. Daarna verspreiden ze zich over de rest van het lichaam
  • Als het bultje in een blaasje is veranderd is het belangrijk om zoveel mogelijk hiervan af te blijven. Doordat er veel wondjes rond de mond en neus zitten, kan het lijken op een baard van wondjes. Vandaar de naam ‘krentenbaard’.
  • De infectie laat geen littekens na, mits er niet aan de blaasjes gekrabd wordt. Door te krabben kan de huid beschadigen.

Incubatietijd krentenbaard

Incubatietijd wil zeggen, de tijd die tussen de besmetting en het zichtbaar worden van de eerste plekjes of blaasjes zit. Bij krentenbaard is de incubatietijd 4 tot 14 dagen.

Is krentenbaard gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Krentenbaard is gelukkig niet gevaarlijk voor de ongeboren baby of zwangere vrouw. Er is ook geen vaccinatie voor.

Hoe ziet de uitbraak van krentenbaard er in de praktijk uit?

Op plaatsen waar de huid beschadigd is door een wondje of eczeem komen de eerste bultjes van krentenbaard.

  • De eerste bultjes of blaasjes komen vooral bij de mond en neus op.
  • De krentenbaard verspreidt zich daarna over de rest van het lichaam.
  • De bultjes veranderen in blaasjes gevuld met vocht.
  • Als een blaasje opengaat, wordt dit een natte plek met een honinggele korst.
  • De blaasjes of korsten kunnen snel in grootte toenemen.
  • Het plekje, blaasje of de korst gaat jeuken en kan pijn doen.
  • In zeldzame gevallen kunnen zich blaren ontwikkelen.
  • Grotere kans op krentenbaard bij een lage weerstand en eczeem.

Kinderen tot 12 jaar met een lage weerstand en eczeem hebben meer kans op het ontstaan van krentenbaard. Ook een muggenbult, schaafwond of de waterpokken kan meer kans geven om bij een uitbraak van krentenbaard mee te doen. Zonder uitbraak kan het ook door de bacteriën in eigen lichaam verspreid worden.

Wat kun je zelf doen bij krentenbaard?

Hoewel krentenbaard tussen de 2 en 3 weken vanzelf overgaat, zijn er dingen die je zelf kunt doen om de verspreiding tegen te gaan.

  • Allereerst helpt het mee als je kind de plekjes niet aanraakt of het vocht uit de blaasjes aanraakt. Daarnaast helpt het wassen van de handen met zeep ook. Droog de handen goed af.
  • Zorg ervoor dat je kind korte nagels heeft. Dit om de kans op littekens door krabben zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Voor baby’s kun je wantjes aandoen om te voorkomen dat ze de wondjes openkrabben.
  • Als er vocht uit de blaasjes op het speelgoed of andere spullen gekomen zijn, maak deze dan goed schoon en droog deze af.
  • Hoest zoveel mogelijk in de elleboog en nies in een papieren zakdoek.
  • Het helpt mee als je een schone handdoek en washand gebruikt als je kind krentenbaard heeft en deze na iedere afdroogbeurt vervangt.

Probeer dit te vermijden bij krentenbaard:

  • Ga niet samen in bad met je kind als deze krentenbaard heeft. Ook broertjes en zusjes kun je beter niet samen in hetzelfde water laten gaan.
  • Het gebruiken van schoonmaakdoekjes of ontsmettingsmiddel kun je beter niet gebruiken. Zeep blijkt het beste te werken tegen de verspreiding van de bacterie.
  • Gebruik liever geen pleisters. Dit gaat het ademen van de huid tegen, waardoor de plekjes minder snel zullen indrogen.

Krentenbaard en kraamvisite

Ga liever niet met je kindje met krentenbaard op kraamvisite. Het kan zijn dat de krentenbaard wordt veroorzaakt door de bacterie streptokok groep A. Kraamvrouwen die bij de bevalling een keizersnede of knip hadden of uitgescheurd zijn, hebben een verhoogde kans op kraamvrouwenkoorts.

Pas na het indrogen van de blaasjes mag je met je kind op kraamvisite. Ben je zelf de kraamvrouw? Weer dan bezoek met krentenbaard. Better save then sorry..

Wat kan de huisarts voorschrijven bij krentenbaard?

Huisartsen schrijven vaak een crème voor met fusidinezuurcrème. Deze antibioticum gaat de groei van de bacteriën tegen. Al na enkele dagen zul je verbetering zien van de huid. Ook drogen de plekjes hierdoor sneller in.

Meestal staat er op de bijsluiter dat je 3 keer per dag de crème licht aanbrengt. Soms kan het zijn dat je kind daarnaast last heeft van een lage weerstand en koorts. De huisarts schrijft dan wel eens een kuur met tabletten voor. Het is verstandig om altijd met krentenbaard even contact op te nemen met de huisarts.

Kind krentenbaard; mag je kind naar kinderopvang en wat zijn symptomen of behandeling? - Mamaliefde
Mirjam de Stigter