Skip to Content

Kraamvisite tips; wanneer, hoe lang en andere ‘regels’

Kraamvisite tips; wanneer, hoe lang en andere ‘regels’

Bij onze oudste ging de kraamvisite heel anders als bij onze jongste. Waar we bij de oudste een dagtaak erbij hadden aan alle visite inplannen, kozen we bij de jongste voor een kraamfeest.

En eerlijk: de kraamvisite is leuk en je wilt je kindje showen en het kan ook fijn zijn om de bevalling van je af te praten. Maar het kan ook zijn dat de bevalling tegenviel, je hormonen door je lijf razen en je geen puf hebt voor visite die continu elkaar aflost.

Als je kindje geboren is kun je kiezen voor kraamvisites op afspraak, je kunt ook een kraamfeest geven. Met een kraamfeest heb je zelf meer de controle. Zo bepaal je zelf de datum en ook de lengte van het bezoek.

Daarnaast heb je iedereen tegelijk gehad en maak je vaak vooral korte praatjes met de genodigden. Kraamvisite die bij je thuis komt spreek je intensiever en langer. Wat zijn nu tips om je kraamvisite relaxed en prettig te laten verlopen?

Wanneer is het een geschikt moment om de kraamvisite te laten komen?

Eerst gezinstijd houden

Als ik een tip mag geven, dan zou ik jezelf eerst de ruimte en tijd geven om samen met je partner aan jullie kindje te wennen. Negen maanden lang groeide dit wonder in je buik en nu is je baby er eindelijk. Logisch dat je dan je zoon of dochter eerst eens in alle rust wil bewonderen en mee wil knuffelen.

Daarnaast is een bevalling een echte marathonwedstrijd. Wat een inspanning en wat een kracht vraagt dit van een vrouwenlichaam! En ook voor de partner is dit een gebeurtenis die diepe indruk maakt.

Alle spanning komt er na de bevalling uit. En als je dan even niet de energie hebt om meteen een peloton aan familie of vrienden erbij te hebben, snapt iedereen dat.

Hangt af van je bevalling

Je kunt de kraamvisite al snel laten komen, net als je gedoucht en wel weer in een schoon bed ligt met baby. De ervaring leert dat veel ouders eerst familieleden bellen en goede vrienden en de dag erna de kraamvisite echt ontvangt. Dit heeft ook te maken met de soort bevalling en waar je op dat moment bent.

Als je voor langere tijd in het ziekenhuis moet blijven, maak je waarschijnlijk andere keuzes dan als je een vlotte thuisbevalling achter de rug hebt.

Schrijf je kraamvisitewensen op het geboortekaartje

Op het geboortekaartje zetten veel ouders al een voorkeur van tijd en dagen waarop de kraamvisite kan komen. Zo zijn er ouders die kiezen voor: ‘kraamvisite fijn, maar wel als dit in de kraamweek kan zijn’.

Het voordeel van kraamvisite in de kraamweek is bijvoorbeeld dat de kraamverzorgster de visite ontvangt en voorziet van een kopje koffie / thee en beschuit met muisjes.

Daarnaast zit je nog vol op de wolk van hormonen en is alle kraamvisite die komt bewonderen vaak heel welkom bij de kraamvrouw.

Een andere kraamvisite wens kan zijn: ‘mama en de baby slapen van 12.00 tot 15.00 en na 21.30 uur doet papa ook mee’. Dit om te voorkomen dat je tot ’s avonds heel laat nog kraamvisite hebt, terwijl de tijd tussen de voedingen in het begin nog heel kort kan zijn. Net als de nachten..

Eind van de ochtend, eind van de middag en in de avond kraamvisite

Wat mij persoonlijk goed beviel was om kraamvisite in drie delen op de dag in te plannen. De eerste ’s ochtends van 10.30 tot 11.30 uur, de tweede van 15.30 tot 16.30 uur en de derde van 20.00 tot 21.00 uur.

Door de begin en eindtijd door te geven, wist de visite ook een beetje hoe lang de kraamvrouw het zelf vol kon houden.

Qua voedingen kwam het niet altijd precies zo uit, dus het kon wel eens zijn dat het een kwartiertje later werd. Vroeg in de ochtend weet je vaak al hoe laat de voedingen die dag zijn en dan appte ik de visite of het een kwartier of half uur later ook uitkwam.

Plan het kraambezoek in als je partner er ook is

Niets zo fijn als je partner er ook bij kan zijn. Al is het maar om praktisch te ondersteunen met het smeren van de beschuit met muisjes en het zetten van koffie / thee.

Maar ook het volgen van de gesprekken kan soms best intensief zijn na veel korte nachtjes en vliegende hormonen. Als je het kraambezoek plant op de dagen dat je partner erbij kan zijn, is het voor hem of haar ook extra fijn.

Je beleeft het zo samen nog meer en je voorkomt dat de dagen na de kraamweek enkel bestaan uit kraamvisite en het verzorgen van jullie kindje.

Hoeveel kraamvisite per bezoek?

Het is prettig als je de kraamvisite ook even persoonlijk kunt spreken. Met maximaal vier personen is dit goed te doen en heeft iedereen ook de gelegenheid om de baby te bewonderen.

Over dat bewonderen: de één vindt het prima als de baby door iedereen vast gehouden wordt (en overgeheveld wordt). De ander heeft dat liever niet.

Wat je hier ook over besluit, jij bent de moeder en jouw moedergevoel spreekt. ☺ Het is wel fijn als de kraamvisite die komt even hun handen wast voordat ze aan je baby zitten. En kraamvisite met een koortslip of verkoudsklachten kun je beter vragen om langs te komen als de koortslip / verkoudheid voorbij is.

Hoe lang duurt een kraamvisite?

Tja, daar kunnen we redelijk kort over zijn. Maximaal een uur is echt prettig. Een kraamverzorgster die ik had vroeg of de kraamvisite 1 of 2 kopjes koffie/thee mochten. Dit kan ook een regel zijn vertelde ze.

Heb je iemand die veel kletst en langzaam drinkt, dan bied je geen tweede kopje aan om zo stilzwijgend aan te geven dat het weer tijd is om af te ronden. Zelf vond ik één uur voor mezelf ook fijn.

Zeker als ik er soms wat tegenop kon zien door andere redenen dan gaf het een stok achter de deur om na het uur het gesprek af te gaan ronden.

Wat is de rol van de kraamverzorgster als het om de kraamvisite gaat?

De kraamverzorgster ontvangt allereerst de visite. Ze zorgt ervoor dat iedereen de jassen en eventuele schoenen uit kan doen. Daarnaast checkt ze of je als kraamvrouw klaar bent voor kraambezoek (of je niet net moet voeden of moet plassen bijvoorbeeld).

Ook zorgt ze dat de stoelen er staan voor de kraamvisite. De kraamverzorgster brengt de visite (en ook jou) een lekker beschuitje met muisjes en drinken. Als er kinderen meekomen, krijgen die ook iets lekkers.

Verder kun je met de kraamverzorgster afspreken dat zij de kraamvisite het seintje geeft dat het bezoek ten einde loopt als je dit zelf lastig vindt. Een kraamverzorgster denkt daarnaast ook mee in de planning van de bezoeken is mijn ervaring. En dat vond ik zelf heel fijn, zij hebben zoveel ervaring en gaven goede praktische tips.

Bijvoorbeeld dat je op de 5e dag beter niet teveel kraamvisite kunt inplannen. ;)

Je kraamvisite vastleggen

Kraamvisite tips; wanneer, hoe lang en andere 'regels' - Mamaliefde

In een geboorteboek is er vaak een bladzijde waarin je kan opschrijven wie er kwam op kraamvisite.

Welke cadeaus jullie kregen en er is vaak ook ruimte voor het plakken van foto’s van de kraamvisite.

Leuk om dit later terug te kijken en te lezen! En ook leuk om een foto door te sturen aan de kraamvisite.

Deze vind je hier.

Wat als je vragen over cadeaus krijgt van de kraamvisite?

Het kan goed zijn dat je de vraag krijgt wat je wilt krijgen van de kraamvisite. Handige cadeaus zijn altijd tegoedbonnen. Van de Hema, de Prenatal, de Etos of Kruidvat.. allemaal winkels waar je geregeld komt als nieuwbakken moeder.

Daarnaast kun je ook kleding vragen, het is dan fijn als je de maat erbij zegt en of je iets met lange of korte mouw zoekt. Niet iedereen die op visite komt is helemaal thuis in babymaten. ;)

Al blijft de verrassing van het cadeau ook altijd erg leuk. Voorbeelden van verrassingscadeaus zijn de luiertaart, een groente/fruitpakket voor vader en moeder, een loopfiets met naam of een slaapzak met naam erop geborduurd.

Het geboortekaartje op tegel gedrukt of (houten) speelgoed met de naam van je kindje erop..

Omschrijving van de afbeelding

Mirjam de Stigter