Kraamzorg is typisch Nederlands. Waar in andere landen de opvang van de kraamvrouw in handen van vrouwelijke familieleden ligt, staat in Nederland je (hopelijk) redster in nood voor je klaar die je kordaat door die onzekere eerste dagen heen loodst. Wanneer je contact met de kraamverzorgster moet opnemen, waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste kraamzorg en de antwoorden op tal van andere vragen omtrent dit onderwerp lees je hier.

Er zijn momenten in een leven die je niet zomaar vergeet. Vaak gebeurtenissen die emotioneel gezien een heel diepe indruk op je maken. Een positieve zwangerschapstest is er zo één. Of je nu een diepgewortelde kinderwens koesterde of diep van binnen heel hard hoopte dat het loos alarm zou zijn, in je baarmoeder groeit op dat moment leven. Een klein wezentje waar jij over gemiddeld zesendertig weken verantwoordelijk voor bent.

Wanneer neem je contact op met de kraamzorg?

Op het moment dat je met de test in handen staat, lijkt kraamzorg een ver-van-je-bed-show. Toch is het gebruikelijk dat je ergens tussen week 10 en 16, vaak na de eerstetermijnecho, contact opneemt met de kraamzorg. Het is belangrijk om hier op tijd bij te zijn, zodat de kraamverzorgster (zzp) of organisatie je in de planning kan zetten. Ook schrijven veel kraamzorgorganisaties dat ze alleen bij tijdige inschrijving de garantie kunnen geven dat je álle uren krijgt. Daarna kan het soms lastiger worden om daar volledig aan te voldoen. Het zou dus kunnen zijn dat je dan halve dagen kraamzorg krijgt.

Aanmelding en intakegesprek

Je kunt je kraamzorg telefonisch aanvragen of via internet, liefst dus rond de derde, vierde maand. In beide gevallen zul je een formulier moeten ondertekenen, waarna je een bevestiging krijgt van je aanmelding.

Het intakegesprek vindt later plaats. Vanaf 29 weken neemt de kraamzorgorganisatie contact met je op. Dit is hét gesprek waarin je alle vragen kan stellen en te horen krijgt hoeveel uren je krijgt. Daarnaast bespreek je de vergoeding van je zorgverzekeraar, wordt de uitzetlijst besproken voor de babykamer en geef je aan of je borstvoeding wil gaan geven. Mocht je voorkeur hebben voor een specifieke kraamverzorgster dan kun je dit nu ook aangeven.

Mogelijk belangrijke onderwerpen om te bespreken:

 • Speciale wensen die jullie hebben, zoals: het wachten met wassen tot de baby 24 uur oud is, co-sleeping, borstvoeding etc.
 • Andere gezinsleden
 • Verzekering en aanvullende modules
 • Hoeveel uren je kan krijgen en hoeveel uren jullie willen (wij kozen na de geboorte van May bijvoorbeeld voor halve dagen, omdat we lekker veel met ons gezin wilden zijn)
 • Schrijf vooraf je vragen op, zodat je zeker weet dat je niks vergeet.

Waar kies je voor?

ZZP

Voordeel van een ZZP’er is natuurlijk de persoonlijke band die je kan opbouwen. Je weet precies met wie je van doen hebt en in het geval van meerdere kinderen is het voor beide partijen prettig dat je met elkaar meegroeit. In een intieme situatie als de bevalling en de periode daarna, leert de kraamverzorgende je op je kwetsbaarst kennen. Dan is het wel prettig wanneer je elkaar al een beetje kent. Met een ZZP’er weet je vooraf waar je voor tekent, letterlijk en figuurlijk. Tegelijkertijd zit daar ook een nadeel in: wanneer ze ziek is of arbeidsongeschikt raakt, zal je alsnog (tijdelijk) een andere kraamverzorgster krijgen.

Organisatie

Kraamzorg die via een organisatie loopt is vaak iets minder persoonlijk. Afhankelijk van de hoeveelheid baby’s die worden geboren in een bepaalde periode is het soms mogelijk de kraamverzorgster van je voorkeur te krijgen, maar die garantie heb je niet. Je hebt dan ook contact met de administratie en niet met de persoon die je straks zal bijstaan. Aan de andere kant biedt een organisatie je wel de zekerheid van een alternatief als het niet klikt na de bevalling.

Kraamhotel / kraamcentrum

Soms kun je in een kraamzorghotel of kraamcentrum ook bevallen. Een andere keer is het geschakeld met een ziekenhuis waar de bevalling plaats dient te vinden. Het voordeel hiervan is dat je dag en nacht kraamzorg tot je beschikking hebt met de privacy van een eigen kamer. De visite kun je hier ontvangen en je partner mag blijven slapen, net als (eventueel) jullie andere kinderen. Ga vooraf eens kijken, laat je rondleiden en ontdek of het je bevalt.

Uren kraamzorg? En wat zijn de tarieven

In Nederland heb je recht op minimaal 24 uur kraamzorg. Het gaat dan echt sec om de kraamzorg, partusassistentie (de hulp die de kraamverzorgster biedt bij de bevalling) is daarbij niet inbegrepen. Het maximum is 80 uur, waarbij partusassistentie wél is inbegrepen. Overigens bestaat het Basispakket kraamzorg uit 49 uur zorg als je borstvoeding geeft en 45 uur wanneer je kiest voor kunstvoeding.
Kraamzorg wordt in elk geval gedeeltelijk vergoed. Of je ook het volledige bedrag terugkrijgt, is afhankelijk van je verzekeraar én eventueel aanvullende modules. Het is dus belangrijk vooraf goed uit te zoeken welke vergoeding jullie krijgen en eventueel de zorgverzekering vergelijken zodat je zeker weet dat je voor jouw situatie de beste optie hebt. Ook goed om te weten: elk uur kraamzorg kost je een kleine eigen bijdrage van € 4,30.

Bron 1 & Bron 2

Wat moet je in huis hebben voor de kraamzorg?

Of je nu in het ziekenhuis bevalt of thuis, het kraampakket moet je in huis hebben vanaf week 34. Als je aanvullend vergoed bent, krijg je het pakket van je verzekeraar. Anders kun je terecht bij o.a. Bol.com. De prijs en inhoud variëren, dus kijk vooral waar jullie behoefte aan hebben en kies daar je pakket op uit.

Kraamzorg na een thuisbevalling

Verderop kun je lezen wat je precies kunt verwachten van de kraamzorg als je thuis bevalt. Een belangrijk onderdeel is de partusassistentie (het bijstaan van de verloskundige tijdens de bevalling). Het voordeel hiervan is dat de kraamverzorgster hierdoor een wel heel bijzondere band krijgt met je kindje. Overigens gebeurt dit niet altijd. Zo beviel ik zelf binnen een paar uur en kpowam de kraamverzorgster een kwartier na de bevalling binnenlopen.

Partusassistentie

Binnen een uur na de oproep van de verloskundige moet de kraamverzorgster aanwezig zijn om hem of haar te kunnen assisteren tijdens de bevalling. In ons geval was dat ook wel het geval, maar omdat ik vrij laat belde én de bevalling supersnel verliep, kon ze onmogelijk op tijd zijn.

Waaruit bestaat deze partusassistentie?

 • In orde brengen van de kraamkamer en babykamer
 • Klaarzetten van de benodigdheden voor de thuisbevalling
 • Ondersteuning van de zwangere vrouw tijdens de bevalling
 • Assisteren van de verloskundige en indien nodig overleggen
 • Het geven van instructies (omtrent borstvoeding etc.) na de bevalling
 • Controleren en verzorgen van de moeder
 • Controleren en verzorgen van de baby
 • Belangrijke gegevens over de bevalling doorgeven aan de kraamorganisatie
 • Partusassistentie tijdens de bevalling heeft een verplichtend karakter.

Bron

Kraamzorg na een bevalling in het ziekenhuis

In principe start de kraamzorg gewoon op het moment dat je thuiskomt uit het ziekenhuis. Maar er zijn bijzondere situaties:
Je bevalt in het ziekenhuis zonder medische noodzaak en moet overnachten. In dit geval betaal je € 17,00 per dag voor het kind én € 17,00 per dag voor de moeder aan eigen bijdrage voor de zorg die je ontvangt na de bevalling. Beval je mét medische noodzaak, dan worden deze kosten wel vergoed en betaal je geen eigen bijdrage.

De kraamzorg start na de eerste tien dagen door bijvoorbeeld een vroeggeboorte en/of slechte conditie van moeder of kind. Je krijgt dan uitgestelde kraamzorg, die minder lang duurt dan onder normale omstandigheden. Het is belangrijk vooraf te informeren bij je verzekeraar of je deze kosten vergoed krijgt. Houd er daarnaast rekening mee dat je voor elke ziekenhuisdag 6 uur aan reguliere kraamzorg inlevert.

Wat zijn de taken van de kraamverzorgster?

Soms zie je wel dat mensen het idee hebben dat vrouwen in de kraamzorg veredelde huishoudsters zijn die toevallig tussendoor ook de controles van moeder en kind op zich nemen. Het