Skip to Content

Kraamtradities en geboorterituelen verschillende culturen

Kraamtradities en geboorterituelen verschillende culturen

Als je baby geboren is, wil je dit vieren. Hoe je dit viert en welke kraamtradities er zijn verschilt per cultuur. Daarnaast zijn er rituelen die bij bepaalde volken of geloofsovertuigingen horen, om zo de baby de beste start te geven.

In dit artikel gaan we er een aantal van dichterbij bekijken die in Nederland voorkomen. Hoe vier jij de geboorte van je kind?

Beschuit met muisjes

In Nederland is het vooral de gewoonte om de kraamvisite beschuit met muisjes te geven. Oudere broertjes en zusjes zullen ook vaak iets trakteren op school of bij het kinderdagverblijf wat iets met muisjes erop heeft. Een lange vinger gedoopt in muisjes, bijvoorbeeld.

Maar waarom doen we dat eigenlijk? Dat lees je hier. Muisjes zijn anijszaadjes die omhuld worden met suikerglazuur. Je serveert roze met witte muisjes bij een meisje en blauw met witte muisjes bij een jongen.

In deze tijd waarin steeds meer zaken genderneutraal moeten zijn, zijn er fabrikanten die er handig op inspringen. Zo kun je nu ook bijvoorbeeld kiezen voor groene en witte muisjes, rode en witte muisjes of zelfs groene en gele muisjes kiezen. Anijs werd ooit gezien als goed voor de borstvoeding.

En het zou de baarmoeder helpen om terug te keren naar de oorspronkelijke vorm. Met andere woorden: anijs zou dus goed zijn voor de kraamvrouw. Dat het muisjes zijn kan te maken hebben met het feit dat muizen heel vruchtbaar zijn…

Of de naam is gewoon ontstaan omdat ze wel iets weghebben van muisjes.

De kraamzuster en thuis bevallen

Echt Nederlands is de thuisbevalling én het feit dat de eerste week een kraamzuster in je huis rondloopt. Iets waar we zuinig op moeten zijn… Want hoe fijn is het om gewoon thuis in je eigen vertrouwde omgeving te mogen blijven?

Hoeveel rust geeft het niet om niet meteen met de baby te moeten sjouwen naar huis toe? En misschien nog wel het allermeest: hoe fijn is het om te weten dat je de eerste dagen iemand in huis hebt die precies weet waar je op moet letten en jou gewoon kan bijstaan om die nieuwe rol op je te nemen!

Een geschenk aan de moeder geven

Het was lang de gewoonte om als kersverse vader de net bevallen moeder goud te geven. Dit werd ook wel baargoud genoemd.

Uiteraard konden alleen rijke mensen dit doen. Tegenwoordig krijgen moeders zeker nog regelmatig een cadeau van hun partner. Al zal dit niet altijd nog goud zijn. Maar een mooi sieraad kan zeker wel.

Hierbij kun je dan ook denken aan bijvoorbeeld een ketting of ring met de naam van de baby erin gegraveerd. Maar vaders kunnen ook kiezen voor heel andere cadeaus waarvan ze weten dat ze daar hun vrouw/vriendin blij mee maken.

Geboortekaartje sturen

Voor ons heel gewoon, maar het blijkt helemaal niet overal zo te gaan: een geboortekaartje sturen. Mijn zus woont in Spanje en daar is dat helemaal niet zo gewoon om te doen.

Maar wat is er leuker dan met een mooi kaartje iedereen op de hoogte te stellen dat de baby geboren is? Je kunt er meteen veel informatie op kwijt én de mensen uitnodigen voor het kraamfeest óf om zo langs te komen!

Ooievaar in de tuin

De ooievaar staat bekend in Duitsland als de geluksbrenger. En daarmee is het meteen duidelijk waarom het de ooievaar is die onze baby’s bezorgt! Met een ooievaar in de tuin maak je op een leuke manier duidelijk dat de baby er is. Of kies je voor zo’n ooievaar waarvan het lijkt alsof hij door je raam heen vliegt?

Tegenwoordig wordt er niet altijd een ooievaar in de tuin gezet, maar vaak maken we het dan wel op een andere manier kenbaar. Een ander origineel bord in de tuin met bijvoorbeeld de naam van de baby. Of we hangen een slinger voor het raam.

En ja, dan houden we ook wel een beetje van humor. Dus borden met een grappige tekst komen ook nog weleens voor. Deze borden kun je huren, kopen of zelf maken.

Kraampakket of luiertaart geven

Heel leuk om te maken voor je zwangere zus, vriendin of dochter: een pakket met cadeautjes waar ze iedere dag van de kraamweek er 1 uit mag halen. In sommige families is dit eveneens een echte traditie geworden. Je kunt er heel leuk van alles indoen.

Kies je voor een thema? Voor bepaalde kleuren? Of ga je gewoon voor handige spulletjes? Een variant hierop is de luiertaart. Ook dat is heel leuk om zelf te maken én het is leuk om te ontvangen.

Dopen

Een ander ritueel is het dopen van de baby in de kerk. De baby is dan meestal een paar weken oud, maar hier is meestal niet echt een standaard leeftijd voor. Hiermee vraag je niet alleen aan God om voor je kindje te zorgen, maar geef je juist als ouders ook de belofte aan God dat je het kindje in het geloof zult opvoeden.

De inhoud kan per kerkelijke stroming verschillen, maar meestal zal de baby daarbij wat druppels water op zijn voorhoofdje krijgen. Het is heel gewoon dat de baby dan gekleed is in een wit gewaad.

Wat eigenlijk wel iets wegheeft van de sfeer van een trouwjurk. Het komt ook nog weleens voor dat de doopjurk ook werkelijk gemaakt wordt van de trouwjurk van de moeder. Daarnaast zijn er families die een soort familiedoopjurk hebben.

De moederkoek begraven

Bij bepaalde culturen is het de gewoonte om de moederkoek te begraven. In Hawaii bijvoorbeeld wordt dit heel ceremonieel gedaan. De placenta wordt begraven en daarbij wordt een boom of struik geplant.

Het idee erachter is dat hiermee wordt gezorgd dat het kind voor altijd een band zal hebben met het geboorteland en met de voorouders. Ook in Nederland wordt er steeds meer gedaan met de placenta en wordt het niet meer altijd gewoon weggegooid. Naast begraven worden er bijvoorbeeld pillen van gemaakt.

Het scheel eraf drinken

In Brabant hebben ze nog een andere traditie. Daarbij wordt de vader meegenomen door vrienden om even lekker te borrelen… Dit wordt gedaan omdat de baby anders scheel zou gaan kijken! Dit vindt meestal plaats binnen 3 weken na de geboorte.

Krentenwegge

In Twente krijgen de ouders een brood als geschenk van hun buren of bijvoorbeeld de familie. Deze krentenwegge is een melkbrood dat voorzien is van krenten, rozijnen en sukade. Dit wordt ook wel kraamschudden genoemd.

Baargoud

Baargoud is het cadeau wat een vrouw krijgt na de bevalling. Alleen… in Nederland krijgen de meeste vrouwen geen cadeau na de bevalling.

Ja, het cadeau is natuurlijk je baby, uiteraard. Maar in andere landen, vooral in Engeland, krijgen vrouwen een speciaal cadeau na de bevalling. Vaak is dat een sieraad, vandaar: baargoud.

Het is een soort bijdrage van de man, de vrouw heeft het kindje zo lang gedragen met alle ongemakken van dien, en de bevalling doorstaan. Daar mag ze best voor geprezen worden!

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)