Skip to Content

Wat zit er een kraampakket en hoe zit het met vergoeding van de kosten?

Wat zit er een kraampakket en hoe zit het met vergoeding van de kosten?

Alleen wanneer je om medische redenen in het ziekenhuis bevalt, heb je geen kraampakket nodig. Verder moet je, zeker in het derde trimester, een pakket in huis hebben. De eerste keer ging ik met opgetrokken wenkbrauwen door mijn kraampakket heen: wat veel!

Dat kon ik toch onmogelijk allemaal nodig hebben? Wist ik veel… Uiteindelijk bleef maar weinig over na afloop.

Vandaag vertel ik wat er in elk geval in je kraampakket moet zitten, of je deze vergoed krijgt en wat je verder nog moet aanschaffen.

Waarom krijg je een kraampakket?

Of je nu thuis bevalt of in het ziekenhuis, een bevalling is een medische aangelegenheid. En met die paar pleisters en verbandjes uit je verbanddoos kom je er natuurlijk niet.

Het kraampakket is een speciaal pakket waarin alle (medische) voorzieningen zitten die nodig kunnen zijn tijdens of na je bevalling.

De inhoud van een kraampakket

De exacte inhoud van een kraampakket kan verschillen per merk of zorgverzekeraar. Over het algemeen vindt je hierin;

  • Kraamverband; het kraamverband ziet eruit als megamaandverband. En dat is het ook eigenlijk. Het is groter, dikker en luchtdoorlatend. Meteen een reden deze niet te snel te vervangen voor normaal maandverband: dat kan gaan broeien en zelfs infecteren. Moet je niet willen!
  • Matrasbeschermer; met een matrasbeschermer kan je het matras beschermen tegen alle vloeistoffen die je lichaam verlaten tijdens de bevalling. Denk aan het vruchtwater en in sommige gevallen ook bloed. Knispert lekker tijdens het omdraaien – alsof je niet genoeg redenen had om wakker te liggen in het derde trimester 
  • Navelklem; als je baby geboren is en de navelstreng geknipt, wordt het stompje afgeklemd met de navelklem.
  • Netbroekjes; de eerste keer dat ik deze aseksuele broekjes zag, kon ik me er niet zo heel veel bij voorstellen eerlijk gezegd. Maar eenmaal bevallen was ik dolblij! Sterker nog, ik had ze graag nog wat langer gedragen. Je wil en kan ook niet veel anders dragen dan een netbroekje.
  • Onderleggers; de (vaak) vierkanten onderleggers nemen vocht op tijdens de bevalling. Erg handig als je steeds kleine beetjes vruchtwater verliest, maar ook na de bevalling om te voorkomen dat je bloed lekt op je matras of de bank.
  • Ontsmettingsmiddel; in kraampakketten zit altijd een flesje alcohol (70%) om goed te kunnen ontsmetten waar nodig. Je kan dit ook gebruiken om de thermometer mee te ontsmetten voor en na gebruik bij je baby.
  • Steriele gaasjes; komen goed van pas als je bijvoorbeeld wordt ingeknipt of je scheurt (een beetje), of bij de verzorging van je baby.
  • Thermometer; zeker na de bevalling is het erg belangrijk dat je kraamverzorgster goed in de gaten houdt of jij/de baby koorts krijgen. Dat wijst namelijk meestal op een infectie en die moet zo snel mogelijk worden behandeld. Daarbij zijn digitale thermometers beter dan kwik.
  • Watten; handig om mee te desinfecteren.

Soms zitten er latex handschoenen in, desinfecterende handgel, een cadeautje voor je baby en wondkompressen voor het naveltje.

Checklist: wat heb je verder nog nodig?

Wil je thuis bevallen? Dan zal je van de kraamzorg en / of verloskundige een lijst krijgen met wat je nodig hebt. Naast het kraampakket heb je dan nodig:

  • Een rol keukenpapier (neus snuiten, ontlasting weghalen)
  • Goede verlichting
  • Hydrofiel luiers (o.a. om je baby in te kunnen wikkelen na de bevalling, maar ook voor de bevalling zelf)
  • Rietjes om uit te kunnen drinken
  • Twee emmers met daarin twee vuilniszakken (afval en vuile was)
  • Luiers, maatje 0 voor de baby (bij voorkeur met indicator)

Daarnaast is het belangrijk om je vluchtkoffer klaar te hebben staan en beschuit met muisjes.

Wat neem je mee tijdens je ziekenhuisbevalling?

Dat ligt er volledig aan of je poliklinisch gaat bevallen of dat je daar bent uit medische noodzaak.

In dat laatste geval verzorgt je ziekenhuis alles dat nodig is; bij een poliklinische bevalling word je geacht zelf een kraampakket mee te nemen – naast je vluchtkoffer en autostoel uiteraard.

Moet je betalen voor een kraampakket?

Ben je aanvullend verzekerd? Dan verzorgt je verzekeraar doorgaans een volledig kraampakket (kijk voor de zekerheid nog wel even in je polisvoorwaarden hoe dit voor jou geregeld is). Je moet deze dan wel tijdig aanvragen.

Mocht je dit pakket willen aanvragen, maar ben je niet aanvullend verzekerd, dan kan je het voor een paar tientjes alsnog bestellen.

Gelukkig kan je ze ook online bestellen, zoals bij ikwordmama.nl. Sommige vrouwen hebben liever vrije keus in hun pakket of geven liever iets meer geld uit aan een duurzaam kraampakket.

Wanneer vraag je het kraampakket aan?

Als je het pakket op tijd hebt aangevraagd, levert je zorgverzekering het rond maand zes of zeven. Vaak is het ook de richtlijn om je kraampakket in elk geval voor je zesde maand aan te vragen.

Moet of wil je het zelf aanschaffen, zorg dan het liefst dat je de spullen binnen hebt rond de tijd dat je aan je derde trimester begint. Het voordeel van het bestellen van je eigen kraampakket is natuurlijk dat je binnen enkele dagen alle spullen in huis hebt.

Stichting Baby Hope

Van onze kraampakketten gaat in een aantal gevallen niet alles op. De materialen die je overhoudt zijn zonde om weg te gooien.

Daarom zamelt Stichting Baby Hope deze in om vrouwen in India, Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa te kunnen helpen: doordat zij daarmee hygiënischer bevallen, is de kans dat hun kindje komt te overlijden lager.

Omschrijving van de afbeelding

Merel van Berkel