Spelen, of het zichzelf vermaken van kinderen hoeft niet heel moeilijk en ingewikkeld te zijn. Dat we ze overladen met speelgoed; het een nog groter en met meer lichtjes en muziek dan het andere is helemaal niet nodig. Het spelen met andere kosteloze materialen zorgt er voor dat kinderen hun fantasie moeten gebruiken. Ze bedenken zelf een functie voor iets en gaan er mee aan de slag.Met jonge kinderen is dit vaak ook een succes, ze gaan heerlijk ontdekken met de verschillende materialen.

Gratis, gratis. Het is een woord wat Nederlanders graag horen. En dan heb ik het niet over de gratis prulletjes die je bij €15,- spenderen ‘gratis’ bij je boodschappen krijgt. Nee. Ik heb het vandaag over materialen die je vaak al in huis hebt om mee te knutselen. En na wat gespard te hebben met mijn sparringsdochters, komen we tot een heleboel speelmaterialen.

Wat is kosteloos materiaal?

De maatschappij is steeds meer bezig met het tegengaan van de plastic soep en andere duurzame alternatieven zodat de wereld ook nog leefbaar blijft voor de generaties die na ons komen. Ook zelf kan je hier heel eenvoudig een bijdrage aan leveren. Het zal echt niet de eerste keer zijn dat je kind een cadeautje krijgt en het de doos of het strik dat eromheen zit interessanter vindt dan de inhoud, of het uren kan spelen met een paar pannen en een pollepel gevonden in de keuken.

Ook buiten vinden ze al snel de mooiste stokken, kastanjes en meer. Ze hebben nog geen besef van waarde en zien overal spelmateriaal in. Dit zijn de zogenaamde kosteloze (gratis) materialen om mee te spelen. Deze zijn zeer geschikt om te knutselen, en van kunst nieuwe creaties te maken, er muziek mee te maken of het te verwerken in het spel. Daarom een handig overzicht wat allemaal interessant kan zijn om te gaan verzamelen voor spel.

Natuur

Uit de natuur kun je een heleboel materialen halen om lekker mee te knutselen. Daarnaast zijn er heel veel spelletjes mee te verzinnen.

Bloemen

Als klein meisje kwam ik thuis met een blaasbloem achter mijn rug. “Mam! Ik heb een verrassing voor je.” Wat was mijn mama blij met deze bloem. Het is leuk voor kinderen om bloemen te plukken. Je kunt niet elke bloem plukken. Een paar margrietjes, boterbloemen of klaprozen en wat bladeren vormen al een prachtig boeket. Een boeket waar papa heel blij mee gaat zijn.

Stokjesspeurtocht

Er is niet altijd stoepkrijt nodig voor een speurtocht. Verzamel een paar takjes en leg ze achter elkaar en zet de speurtocht uit. In Hans & Grietjestijl.

Stenen

Er zijn heel leuke vormen te maken van steentjes. Zo kan je een smiley neerleggen van steentjes. De eerste die de afbeelding raadt, mag de volgende neerleggen.

Verpakkingsmateriaal

Voedsel is vaak verpakt in plastic, glas, blik, karton. Zonde om dit zomaar weg te gooien. Er zit namelijk uren plezier in. Vroeger gooiden ze al 10 gestapelde blikjes om op de kermis.

Kranten

Ouderwets een hoofd van papier maché maken. Je blaast een ballon op en je mag lekker kliederen met lijm en stukken krant. Kun jij je meester in detail namaken?

Met kranten kun je ook een hoedje van papier vouwen, zing je dat liedje dan gezellig mee? Of is dat te kinderachtig? Dan is krantenmeppertje wat voor jou ?. Ben je wat creatiever, maak dan een collage met het thema ‘mijn droomslaapkamer’.

Glazen potjes

Op donkere winteravonden kan een kaarsje in een potje niet ontbreken. De leukste knutsels blijven de knutsels die ook echt in gebruik worden genomen. En dan mag dochterlief natuurlijk stiekem langer opblijven om het kaarsje in haar jampotje echt te zien schijnen.

De WC-rol

Diverse scholen hebben ze uit de ban gedaan, vanwege hygiëne. Als je er zelf niet zo vies van bent, dan zijn er heel leuke knutsels mee te maken. Zoals:

 • Heuse speeltuinen
 • Verrekijkers
 • Boten
 • Toeters
 • Bruggen
 • Kaboutertjes
 • Drinkkarton

Lees oo:; Knutselen met wc-rollen

Melkpakken

Knutselmateriaal van ongekende klasse.

 • Lampion: Even omspoelen en je kunt er een lampion van maken die je dan weer leuk kunt gebruiken tijdens Sint Maarten. Loop je liever niet langs de deuren, laat dan het touwtje achterwege en zet hem als kaarshouder op tafel.
 • Vogelhuisje: Een vogelhuisje versierd met allerlei kleurtjes. Je hoort de vogels vast snel zingen, wanneer ze in zo’n leuk huisje mogen eten.
 • Portemonnee: Wist je dat je zelfs een portemonnee kunt maken van een drankkarton?! Kan je meteen nieuwe melk kopen met geld uit je eigen portemonneetje om dat vogelhuisje te knutselen.

Lees ook: Knutselen met melkpakken

Toetjesbakjes

Je kent ze wel, die 6 toetjesbakjes aan elkaar 3×2. Mijn kinderen willen deze toetjes heeeeel graag. Veel leuker dan zo’n toetje in een ‘drankkarton’. Nu ik dit schrijf strijk ik morgen over mijn hart. Want ik wil deze creaties heel graag zelf maken. Leuke varkentjes met een danoontje neus, guitige paddenstoeltjes of een auto met bierdopjeswielen.

Schoenendoos

De schoenendoos mag niet ontbreken in dit rijtje. Wie heeft er nou geen kijkdoos gemaakt?

Yoghurt emmertje

Allereerst mag je genieten van die volle yoghurt, het liefste met een dot honing en walnoten om het af te maken. Als hij daarna schoon wordt gemaakt door moeders, kun je er van alles mee maken. Heb je nou héél veel knutselspullen, zoals: bierdopjes, steentjes en kurken. Dan kun je deze mooi in dit emmertje bewaren. Vergeet niet om dit emmertje vrolijk te versieren!

PET-fles

De PET-fles. Natuurlijk niet geheel gratis, omdat je het statiegeld van € 0,25 cent niet meer terugkrijgt. Wat kun je dan allemaal doen met dit ‘niet-zo-gratis knutselmateriaal’?

 • Rammelaar: Stop wat Legoblokjes in een klein flesje. Dop erop en de kleine kan heerlijk rammelen.
 • Straaljager Proef: Een nog mindere gratis activiteit: Stop 5 Mentos-snoepjes in een volle fles cola en dan rennen maar. Laat de fles wel staan ?.

Eierdoos

Maak eens een:

 • Rups
 • Schatkist
 • Paasmandje gevuld met eieren
 • Krokodil: Als je een rups te lief vindt. Maak dan eens een krokodil. Held!

Bierdopjes

In de volksmond blijven het bierdopjes heten. Terwijl er zoveel andere flesjes worden gedopt. Maar bij deze term weet iedereen meteen wat er bedoeld wordt. Wat kun je er zoal mee doen?

 • Wielen: Uiteraard kunnen ze fungeren als wielen aan de auto van het Danoontjebakje
 • Fotolijstje: Versier de rand van een fotolijstje
 • Ketting: Versier je eigen dopje en prik er een gaatje doorheen. Haal er een draad doorheen

Kurk

 • Onderzetter: Mijn zwager maakte ooit een onderzetter van het kurk van al zijn lege wijnflessen.
 • Bootje: Steek een paar prikkers in het kurkje en hang er een stukje papier of stof aan en je bootje is klaar om gedoopt te worden
 • Muisjes: Een gekurkt lichaam e