Skip to Content

Kolven; tips wanneer en hoe vaak, wanneer beginnen, hoe afbouwen en tips voorraad aanleggen

Kolven; tips wanneer en hoe vaak, wanneer beginnen, hoe afbouwen en tips voorraad aanleggen

Kolven: als je borstvoeding geeft kom je er hoogstwaarschijnlijk mee in aanraking. Wat houdt kolven nu precies in, wanneer doe je dit en hoe doe je dit dan? Wat voor apparaten heb je hiervoor? En wat nu als het niet lukt?

Wat is kolven?

Bij kolven haal je zelf de moedermelk uit je borst. Dit kan handmatig zijn of met behulp van een apparaat. Allereerst zal je moeten zorgen dat de melk toeschiet, dit noem je de toeschietreflex.

Soms kan dit minder makkelijk gaan, want je lijf is hierin vooral gericht op je baby. Het zuigen van de baby stimuleert de borstvoeding. Maar ook het huilen van je baby kan al voor een toeschietreflex zorgen.

Waarom kolven?

Kolven; tips wanneer en hoe vaak, wanneer beginnen, hoe afbouwen en tips voorraad aanleggen - Mamaliefde

De redenen om te kolven kunnen heel verschillend zijn. De meest voor de hand liggende is de vrijheid die je daarmee hebt. Je kunt zorgen dat er moedermelk klaarligt zodat je man of de oppas de baby kan voeden terwijl jij even weg bent of naar je werk.

Maar er zijn meer oorzaken die om kolven vragen. Heb je bijvoorbeeld last van stuwing, waardoor je baby moeite heeft om de tepel vast te pakken, dan kan kolven een uitkomst zijn. Doordat je eerst de meeste druk er even afhaalt, is de tepel zachter en kan je baby weer gewoon bij jou drinken.

Drinkt je baby vervolgens niet zo veel als jij zou willen, of anders gezegd: blijven je borsten vol voelen? Dan kun je daarna ook nog even kolven. Doe dit tijdens stuwing niet tussen de voedingen door, want daarmee geef je juist het seintje dat er nog meer moedermelk nodig is…

Wat meteen verklaart dat je met kolven ook je melkproductie kunt stimuleren. Ook dat kan dus een gegronde reden zijn om te kolven.

Een melkvoorraadje klaar hebben liggen is eveneens een reden om af en toe te kolven. Zo is er niet meteen paniek in huis als jij bijvoorbeeld in de file komt te staan. Beval je te vroeg en kan je baby niet bij jou drinken? Ook dan kan kolven een uitkomst zijn.

Aan de ene kant omdat je zo jouw melk via een flesje kunt geven. En aan de andere kant omdat je zo wel de melkproductie op gang brengt en houdt, zodat je baby op een later tijdstip wel bij jou kan gaan drinken.

Welke kolfapparaten heb je?

Een kolfapparaat bouwt een vacuüm op en deze wordt daarna weer verbroken. Je zou kunnen zeggen dat dat ook is wat een baby doet bij het zuigen.

Dit kan jij handmatig met een kolfapparaat doen, maar er zijn eveneens diverse elektrische uitvoeringen. Ga je vaak kolven, dan is laatstgenoemde natuurlijk een fijnere oplossing.

Wil je alleen een kolfapparaat in huis hebben om af en toe het te kunnen doen (om een avondje weg te kunnen, bijvoorbeeld), dan is een handmatig systeem een veel goedkopere oplossing en prima te doen.

Bekijk rustig welke extra’s jij fijn vindt. Het moet immers wel voor jou fijn aanvoelen, want anders wordt het niks…

Wanneer beginnen met kolven?

Je kunt eigenlijk al direct na de geboorte ook gaan kolven, sommige kolven al tijdens zwangerschap. Door regelmatig de eerste dagen te kolven stimuleer je de melkproductie. Dit gaat de eerste dagen het beste met de hand.

Uiteraard zal dit echt niet altijd nodig zijn, want er zijn genoeg moeders die gewoon direct volop borstvoeding produceren enkel en alleen door de baby vaak aan te leggen.

Persoonlijk denk ik ook dat dat nog altijd de meest natuurlijke manier is en dat je juist je baby zo vaak mogelijk moet aanleggen. Wil je gaan kolven als je gaat werken, begin er dan al op tijd mee. Dit heeft twee redenen.

Jij moet leren om te kolven, want het is toch wel iets wat je even leren moet. Maar ook jouw baby moet leren om uit een flesje te drinken. En ook dat wil wel eens een probleem zijn.

Hoeveel en hoe vaak kolf je of hoe lang?

Hoeveel je kolft is afhankelijk van de reden van kolven. Kolf je even tussendoor extra af om wat voorraad aan te leggen, dan kan je gewoon zo veel kolven als je nodig hebt. Je kolft anders gewoon totdat de melk niet meer komt.

Nu kan het zo zijn dat dit komt omdat je gespannen bent of omdat de toeschietreflex niet opgewekt wordt. Je zou het dan ook nog op een ander tijdstip opnieuw kunnen proberen.

Hoe vaak je kolft is eveneens afhankelijk van de reden waarom je kolft. Ben je echter bijvoorbeeld een paar dagen weg en wil je kolven om de melkproductie op gang te houden, dan zul je dit eigenlijk zo moeten doen zoals je baby anders zou drinken. Een keer of zes tot acht per dag is dan wel noodzakelijk.

Extra kolven bij regeldagen

Heb je last van bijvoorbeeld regeldagen (of clustermomenten) en wil jij je baby helpen om de melkproductie te verhogen, dan kun je ook extra afkolven. Dit noem je clusterkolven of ook wel powerpumping.

Voorraad moedermelk opbouwen

Moedermelk kun je zowel in de koelkast als in de vriezer bewaren. Bij beide opties plaats je de melk zo snel mogelijk na het kolven in de koelkast/vriezer. Uiteraard zorg je dat de bakjes die je hiervoor gebruikt schoon zijn. Voorkom dat je materialen gebruikt die BPA bevatten. Dit chemische stofje zit in veel kunststof verpakkingen e.d.

Kies voor de zekerheid voor producten die echt voor moedermelk bedoeld zijn, zoals moedermelkflesjes of bewaarzakjes. Bewaar in de koelkast de melk op de koudste plek en voeg nooit nieuwe warme melk toe.

Wil je meerdere bij elkaar voegen, doe dit alleen als alle delen goed gekoeld zijn. Wil je melk toevoegen aan ingevroren melk? Ook dan zorg je ervoor dat de nieuwe melk al in de koelkast is afgekoeld!

Let bij de vriezer op dat je uiteraard bewaarverpakkingen gebruikt die bedoeld zijn voor in de vriezer. De moedermelkbewaarzakjes zijn hierbij een goed voorbeeld.

Tip: zorg voor kleine porties in de vriezer, zo kun je het sneller ontdooien en zul je minder weg hoeven te gooien.

Kolven op je werk

Als je werkt kolf je op de tijdstippen dat je anders je baby zou voeden. Je zult dus meerdere keren per dag op je werk moeten kolven.

Jij hebt het recht om hier de tijd voor te nemen en je moet een plek hebben waar dit rustig en zonder anderen om je heen kunt gebeuren.

Kolven tussen de voedingen door

Kolven tussen de voedingen door kun je doen om de melkproductie te verhogen of om een voorraadje aan te leggen. Bedenk wel dat ook jouw melkproductie niet oneindig is. Zorg er dus wel voor dat je baby gewoon drinken kan en leg die voorraad niet opeens in 1 dag aan.

Tips als kolven niet lukt

Als kolven niet lukt, probeer dan deze tips:

  • Zorg voor rust! Door spanning en stress kan de borstvoeding niet op gang komen. Plan dus genoeg tijd ervoor in
  • Probeer verschillende tijdstippen
  • Leg je baby aan je ene borst (die zorgt dan voor een natuurlijk toeschietreflex) en de andere borst kolf jij af
  • Kolf na als je baby heeft gedronken
  • Beide borsten tegelijk kolven schijnt meer melk op te leveren
  • Kolf als je borsten echt vol zitten
  • Massage en je borsten warm maken kan ook helpen
  • Zorg voor een manier van afkolven die goed voelt. Voelt het niet fijn, dan is dat een bron van stress…en dus komt dat niet ten goede aan ‘de opbrengst’
  • Zorg dat de borstschilden de juiste maat hebben
  • Als je problemen blijft houden of als je gewoon advies wilt: overleg dan eens met een lactatiekundige.

Kolven afbouwen

Het afbouwen van kolven gaat gewoon mee in het ritme van het afbouwen van borstvoeding. Dit doe je dus geleidelijk aan, zodat je lichaam snapt dat de productie minder mag worden. Hoe snel je afbouwt kun je echt op gevoel doen.

Heb je geen last meer van stuwing, dan kun je rustig aan weer een voeding laten gaan. Je kunt er met kolven ook voor kiezen dat je de hoeveelheid die je kolft rustig aan afbouwt. Blijven je borsten zacht, dan kun je weer een beetje minder of minder vaak kolven.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)