Skip to Content

Kolven op het werk; van tips rondom kolfrecht tot ervaringen

Kolven op het werk; van tips rondom kolfrecht tot ervaringen

Borstvoeding geven is natuurlijk superfijn om te doen als het kan. Maar als je weer aan het werk gaat kun je je baby niet altijd meer live voeden. Gelukkig zijn er mogelijkheden om te kolven op je werk. Zo kan je baby ook moedermelk drinken als jij aan het werk bent, en blijft je productie goed op gang.

Kolven op het invalide toilet

Toen mijn oudste zoontje vier maanden was moest ik ook weer aan het werk. Ik vond het vreselijk en was het liefst lekker bij mijn mannetje gebleven. Dus met frisse tegenzin ging ik die eerste dag naar mijn werk, met mijn kolfapparaat onder mijn arm.

Van te voren had ik al contact gehad met mijn leidinggevende over dat ik wilde gaan kolven op het werk. Toen ik op het werk aankwam bleek dat alleen niet helemaal goed te zijn overgekomen.

Snel werd er een plekje gezocht waar ik kon kolven: op het invalidetoilet. Want daar had ik lekker de ruimte. Nog niet assertief genoeg nam ik genoegen met de plek en vervolgens zat ik eerst drie keer per dag op de klep van het invalidetoilet te kolven.

Na een tijdje begon ik met toch wel af te vragen of ik hier genoegen mee moest nemen. Ik werkte op een UMC, een groot gebouw en heel veel werknemers. Dus je zou verwachten dat er wel ergens een kolfruimte moest zijn. Na wat research bleek dat inderdaad het geval te zijn.

Kolfrecht; wat zegt de wetgeving van de overheid?

De wet is op zich vrij borstvoedingsvriendelijk. Als werkneemster heb je totdat je kindje 9 maanden is, recht om je werk te onderbreken om te kolven. Dit mag zo vaak en zo lang als nodig is met een maximale lengte van een kwart van je werkdag.

Dus als je acht uur werkt zou je twee uur mogen besteden aan kolven. Je mag deze tijd ook gebruiken om naar je kindje toe te gaan om het te voeden, of om naar huis te gaan om te kolven. Naast de kolftijden heb je ook nog recht op de gebruikelijke pauzes.

Je werkgever is verplicht om je een goed verwarmde, hygiënische en afsluitbare ruimte aan te bieden om te kolven. Een toilet is dus geen geschikte ruimte om te kolven. Nog wel van belang is dat je verplicht bent om voordat je weer aan het werk gaat bij je werkgever aan te geven dat je wilt gaan kolven.

Welke kolf heb je nodig?

Grofweg heb je twee verschillen kolven: handkolven en elektrische kolven. Voordat je gaat kolven op je werk is het handig om na te denken wat voor kolf je aanschaft. Een handkolf werkt wel, maar het duurt vaak langer dan een elektrische kolf.

En ik vond het zelf nooit echt fijn om lang van mijn werk weg te zijn. Als je voor je werk vaak op pad moet is het aan te raden om een kolf met accu te nemen.

Ik heb zelf de medela freestyle. Een heel goede kolf met ook een goede accu. Ik heb op de meest gekke plekken kunnen kolven: in de auto bij een collega op weg naar een cursus (met doek om me heen), en bijvoorbeeld in het magazijn van een laboratorium.

Hoe vaak moet je kolven?

Als je wilt weten hoe vaak je moet kolven op je werk kun je nagaan hoe vaak je kindje zou drinken in de tijd dat jij weg bent. Zo vaak zou je kunnen kolven. En meestal is dat twee of drie keer.

Maar drie keer kolven is wel vaak en niet altijd wenselijk, dus je zou kunnen proberen of het je ook lukt als je twee keer kolft.

Ik had zelf een reistijd van twee keer anderhalf tot twee uur. Dus mijn dagen waren zo lang dat ik in het begin wel drie keer moest kolven. Als je het kolven op je werk een tijdje doet merk je vanzelf wel wat voor jou het beste werkt.

En als je kindje ouder wordt en ook vaste voeding gaat eten zal je borstvoeding ook wat minder worden, waardoor je op het werk weer wat minder vaak hoeft te kolven.

Koelkast of koeltasje met koelelementen

Wat nog wel belangrijk is, is dat je van te voren moet nadenken waar je de gekolfde melk laat totdat je weer naar huis gaat. Is er een koelkast op je werk waar je de melk neer kunt zetten?

Zo niet, dan is het verstandig om een koeltasje met koelelementen bij je te hebben om de melk gekoeld in te bewaren. Anders is de melk niet meer goed tegen de tijd dat jij thuiskomt. En dat zou jammer zijn.

Ook als je, zoals ik, een lange reistijd hebt kan het handig zijn om een koeltasje met koelelementen mee te nemen om de flesjes onderweg gekoeld te houden.

Dan kun je eventueel kijken of het mogelijk is om de koelelementen op je werk nog in de vriezer te doen zodat ze ook op de terugweg nog koelen. Ik deed het koeltasje met elementen en de flesjes erin, in zijn geheel in de koelkast op het werk.

Dan waren de koelelementen ook aan het einde van mijn werkdag nog koud genoeg om de flesjes te koelen op de terugweg.

Tips

Nog even een paar tips voor als je wilt kolven op je werk:

  • Laat van te voren aan je werkgever weten dat je wilt gaan kolven. Dit is verplicht, maar ook handig omdat je dan eventueel samen kunt overleggen over waar je dat zou kunnen doen. Als je dat van te voren hebt besproken voorkomt dat, in de meeste gevallen, vervelende situaties op je eerste werkdag.
  • Probeer het kolven thuis al uit. Als je voor het eerst op je werk kolft kan het zijn dat je er niks uitkrijgt omdat je je gespannen voelt. Zorg dat je, voordat je weer aan het werk gaat, het kolven goed onder de knie hebt.
  • Zorg dat je tijdens het kolven ontspannen zit.
  • Neem een foto of een video van je baby mee. Dat is voor de meeste moeders niet moeilijk want waarschijnlijk staat je telefoon er vol mee. Als je die tijdens het kolven gaat kijken komt het toeschietreflex vaak wat makkelijker zodat je productie hoger wordt en je ook sneller klaar bent.
  • Om ervoor te zorgen dat de spullen een beetje schoon in je tas blijven kun je de afgespoelde en afgedroogde kolfkoppen en schilden in een hydrofielluier of theedoek wikkelen.
  • Neem ook even wat te eten mee. Als je tijdens het kolven even een broodje eet voorkom je dat je bloedsuiker een dip maakt na het kolven. Ander kun je je na het kolven meer goed concentreren op je werk. Iets wat waarschijnlijk toch niet al te makkelijk is omdat de kans groot is dat je ook nog kampt met een slaaptekort ?

Kolftas klaarmaken; wat heb je nodig?

Als je je kolftas klaarmaakt, zorg dan dat je dit er in hebt zitten:

  • Je kolf met alle toebehoren, dus kolfkoppen, kolfschilden, slangen, stekker…
  • Flesjes met doppen
  • Twee schone theedoeken of hydrofielluiers zodat je je kolfspullen weer schoon en droog kan maken
  • Eventueel een koelkastje met koelelementen
  • Een flesje water en wat te eten
  • Je telefoon voor foto’s of video’s van je baby

Hoe was het kolven bij jou op het werk geregeld?

Geke Douw