Kokosolie staat niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dat houdt eigenlijk in dat je het bij uitzondering kunt eten; niet te veel en zeker niet te vaak. Zij bieden gezondere alternatieven zoals zonnebloemolie en olijfolie. Deze bevatten veel onverzadigde vetzuren en hebben een gunstig effect op je cholesterolgehalte. Ik deel 14 dingen met jullie, waarvoor je kokosolie allemaal kunt gebruiken, maar ik sla voeding e.d. over!

Massageolie voor je kleintje

Het is heel erg goed om je kleintje regelmatig te masseren. Niet alleen omdat het heel fijn is, maar ook omdat het de bloedsomloop, het gewicht en de groei kan bevorderen. Kokosolie is perfect om je kindje mee te masseren en dus niet alleen maar omdat het lekker ruikt. Onderzoek heeft uitgewezen dat vroeggeboren baby’s die gedurende 30 dagen werden gemasseerd met kokosolie meer aankwamen in gewicht, dan baby’s die met minerale olie werden gemasseerd, gedurende dezelfde periode.

Bescherming tegen de zon

Kokosolie kan worden ingezet tegen UV-straling en kan je huid dus beschermen tegen de zon. Het gaat hier wel om slechts 20% van de straling die tegengehouden wordt. Gewone zonnebrandcrème blokkeert ongeveer 90% van de UV-straling, dus zorg dat je ook altijd smeert met een (hogere) factor, om jezelf zo goed mogelijk te beschermen..

Goed voor tanden en kiezen

Je kunt kokosolie gebruiken bij de bestrijding tegen nare bacteriën in je mond. Deze veroorzaken namelijk tandplaque, tandbederf en ontstekingen aan het tandvlees. Als je dagelijks spoelt met kokosolie gedurende 10 minuten, dan werkt dit net zo goed als desinfecterende mondspoeling/mondwater. Overigens schijnt het ook zo te zijn dat je tanden witter worden na verloop van tijd.

Verlichting van eczeem en huidirritatie

Onderzoek heeft uitgewezen dat kokosolie goed gebruikt kan worden tegen eczeem en huidirritatie. Het werkt net zo effectief als minerale olie en conventionele crèmes. Er is zelfs een onderzoek geweest waar kinderen met eczeem werden behandeld met kokosolie en waarvan er bij 47% grote verbeteringen te zien waren.

Lees ook: Eczeem bij baby’s / kinderen; tips en ervaringen

Het hydrateert de huid

Wil je je huid hydrateren, smeer dan zeker wat kokosolie op je benen, armen en ellebogen. Indien je het op je gezicht wilt smeren, houd er dan rekening mee dat het wel vet kan aanvoelen. Ook is kokosolie een goed middel om te gebruiken als je last hebt van gescheurde hielen.

Pijn of jeuk verminderen na een insectenbeet

Kokosolie heeft een ontstekingsremmende werking en kan ervoor zorgen dat pijn en jeuk na een insectenbeet minder wordt. Tevens kan het zwellingen voorkomen evenals de kans op een infectie. Smeer de plek in en dek het af met bijvoorbeeld een pleister.

Wondgenezing

Om het genezen van kleine sneetjes of schaafwonden te herstellen kun je er wat kokosolie op smeren en daarna afdekken met een pleister. Kokosolie zorgt ervoor dat de huid minder vatbaar is voor onstekingen en verhoogt de aanmaak van collageen, wat een belangrijk onderdeel is van de huid.

Insecten op afstand houden

Mix de kokosolie met een basisolie en breng het daarna aan op de huid. Als er een insect is wat absoluut niet vrolijk wordt van deze combinatie, dan is het de mug. En die wil je juist op afstand houden, zeker als je nachtrust je lief is!

Lees ook: Anti-insecten tips; 10 tips wat te doen van muggen tot wespen van natuurlijke middelen en spray

Vlekken verwijderen

Heb je een vlek op je mooie tapijt of op je meubels, dan kun je de kokosolie combineren met dezelfde hoeveelheid baking soda. Breng het aan op de vlek, wacht 5 á 10 minuten en veeg de vlek weg!

Deodorant

Je kunt kokosolie ook gebruiken als (natuurlijke) deodorant. Door zijn antibacteriële werking maak je een fantastische natuurlijke variant, die dus een stuk beter is voor je huid. Er zijn online verschillende recepten hiervoor te vinden. Hierbij deel ik er vast eentje met je. Indien je zelf een fijn recept hebt, laat dit dan gerust weten in de comments.

Lees ook: DIY: Zelf deodorant maken met glycerine en baking soda zonder alcohol

Nagelriemen fixen

Heb je wel eens last van gescheurde nagelriemen? Met kokosolie kun je dit op een gemakkelijke manier fixen. Breng wat van de olie aan op de nagelriemen en masseer het daarna eventjes goed in. Indien je dit meerdere keren per week doet, zul je al snel resultaat zien.

Houten meubels laten glanzen

De olie zorgt ervoor dat de schoonheid van jouw houten meubels behouden blijft. Het versterkt het hout en werkt ook nog eens stofafstotend! Daarnaast ruikt het ook nog eens een stuk lekkerder dan al die chemische troep die je in de winkel koopt.

Make-up verwijderen

Kokosolie is een stuk beter voor je huid, dan de producten die je normaal gebruikt om je make-up eraf te halen. Breng het aan op een watje en haal je make-up eraf. Je zult merken dat je huid daarna ontzettend zacht is.

Vergeet Labello, kokosolie is the key

Gescheurde lippen? Smeer er kokosolie op, in plaats van Labello (of andere lippenbalsem). Het is een natuurlijk product en het zorgt ervoor dat je lippen urenlang gehydrateerd blijven. Ook biedt het een beetje bescherming tegen de zon. En het smeert ook nog eens makkelijk!

Kokosolie als haarmasker

Als je een paar lepels kokosolie verwarmt in de magnetron zodat het smelt en daarna laat afkoelen tot je het in je haar kan smeren werkt dit ook heel goed als voedend haarmasker. Je kan het gebruiken voor de haarwortels maar ook voor de puntjes. Na het insmeren twee tot drie uur laten intrekken en daarna goed uitspoelen en drogen en het ziet er een stuk beter uit.

Gebruik jij wel eens kokosolie? Zo ja, waarvoor?

Coconut oil stock photo from Shutterstock by Tatiana Bralnina

Lees ook

Amanda