Skip to Content

Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden

Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden

In de vakantie staat er altijd wel één activiteit standaard op de planning: Koekjes bakken. Het hele huis gaat er heerlijk van ruiken en het is een gezellig moment om samen zo in de weer te zijn. Als de koekjes na het bakken voldoende zijn afgekoeld, komt het leukste moment: versieren.

De koekjes worden dan nóg specialer met deze laatste finishing touch. Dan snel een flinke pot theewater opzetten, de boel opruimen en eindelijk smullen van het lekkere verse koekje….misschien is dát eigenlijk nog wel het allerleukste moment….

Verschillende manieren om koekjes te versieren

Het snelste koekje versieren

Weinig zin en tijd om uren in de keuken te staan? Dan sla je het zelf bakken over en pak je een verpakking koekjes uit de kast of koektrommel. Natuurlijk zijn ook dit soort koekjes al leuk genoeg om te mogen versieren. Denk aan een simpel theebiscuitje, een kaakje, een stroopwafel, een lange vinger, het maakt eigenlijk niet uit wat je als koekje gebruikt.

Maak een plakkerig laagje op de bovenkant van het koekje door een dun laagje boter erop te smeren, een beetje slagroom te spuiten of eventueel wat gesmolten chocolade te verdelen over het koekje. Dan snel een laagje snoepjes, strooisels of hagelslagjes erover verdelen en heel even in de koelkast hard laten worden, hierdoor kruimel je het minst op de vloer tijdens het oppeuzelen.

Taaitaai pop versieren

Ook kant-en-klare taaitaaipoppen zijn ideaal om te versieren. Je kunt er allerlei leuke grappige aankleedpoppen van maken. Zeker rond de periode van Sinterklaas is dit superleuk om met jonge kinderen te doen.

Glazuur maken

Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Het meest simpele eetbare lijmpapje maak je met poedersuiker en water. Met de juiste hoeveelheden kun je hier een mooi stevig mengsel van maken om je koekje een mooi glimmend wit laagje te geven.

Je kunt het volledig over de bovenkant uitsmeren, of het koekje voor de helft erin dippen, maar je kunt de suikerlijm ook in een kleine tube of spuitje gieten zodat je kunt schrijven of tekenen op je koekje. Voeg nog wat extra druppels kleurstof toe als je liever gekleurde glazuur wilt hebben.

Voorbeelden van koekjes met glazuur:

Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Royal icing

Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Zodra je bij je glazuur van poedersuiker en water eiwit toevoegt, ontstaat er een dikkere substantie wat ook knapperiger wordt na het uitharden. Dit noem je royal icing. Het werkt hetzelfde als de gewone glazuur en ook hier is met kleurstoffen verschillende kleuren glazuur te maken.

Voor beide vormen van glazuur geldt dat de koekjes echt goed afgekoeld moeten zijn om het mooiste resultaat te krijgen. Je zou bijvoorbeeld al een paar dagen van te voren het deeg kunnen voorbereiden zodat dit echt goed de tijd krijgt om in de koelkast te rusten. Als je de koekjes gebakken hebt, kun je ze ook nog beter een dag laten rusten zodat ze goed knapperig kunnen geworden voor de beste hechting van je glazuur.

Voorbeelden van koekjes met royal icing:

Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Gezonde roomkaasglazuur

Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Eigenlijk gebruik je dit glazuur vooral op cupcakes, cakes of taarten. Maar deze frisse laag crème past ook perfect op bijvoorbeeld redvelvetkoekjes of citroenkoekjes of wortelcakekoekjes. Zeer geschikt als gezonder alternatief voor bovenstaande opties.

Voorbeelden van koekjes met roomkaasglazuur:

Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Botercrème

Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Het basisrecept voor botercrème is altijd nog uit te breiden met verschillende kleuren en smaken. Zo kun je bijvoorbeeld ook mokka, chocola, karamel of citroenvariaties maken.

Voorbeelden van koekjes met botercrème:

Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Fondant

Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Om je koekjes onder een fijn laagje te verstoppen of in te pakken kun je een laagje fondant gebruiken. Fondant is kant-en-klaar te koop, en ook in allerlei mooie kleuren te verkrijgen. Uiteraard is het ook mogelijk om dit gewoon lekker zelf te maken.

Het werken met fondant geeft al snel een heel mooie creatie aan je koekje en de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt er bijvoorbeeld ook piepkleine vormpjes van maken om iets extra’s aan het koekje mee te geven.

Voorbeelden van versierde koekjes met fondant:

Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Marsepein

Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Net zo veelzijdig als fondant, maar net iets zachter van smaak is marsepein. Fondant wordt uiteindelijk toch iets harder en knapperiger na het opstijven en bij marsepein is dit minder het geval. En net als bij fondant kun je voor marsepein kiezen uit kant-en-klare variaties uit de winkel of zelfgemaakte versies.

Om de marsepein goed op smaak te krijgen is het aan te raden om ruim van te voren hiermee te beginnen. In de koelkast verpakt in plastic vershoudfolie kan het dan lang genoeg rijpen.

Ook met marsepein is het mogelijk om het volledige koekje te bedekken, maar ook kun je hiermee heel eenvoudig leuke kleine minifiguurtjes kneden om je koekje mee te versieren.

Chocola

Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Koekjes zijn ook erg leuk om met chocola te versieren. Ook dit kun je op verschillende manieren doen. Je kun chocovlokken of hagelslagjes strooien over het glazuur, maar je kunt ook chocolade smelten en hier je koekjes een lekker chocolaagje mee geven.

Het hele koekje voorzien van chocola of alleen een half koekje bedekken. Daarnaast is het ook leuk om witte en donkere chocola te mengen en zo een soort marmerlook te geven aan je koekje. Of je geeft je koekje een soort duo-penottielook door tweekleurig deeg te gebruiken.

Voorbeelden van koekjes met chocola:

Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Hoe leuk is het om eerst een spelletje domino te spelen en pas daarna de speelstenen op te kunnen eten. Weer een dag vol gepland in je vakantie! Vervelen hoeft echt niet!

Nog meer versierpogingen

Er bestaan duizenden manieren om je koekje nog leuker en lekkerder te maken. Denk bijvoorbeeld aan kleine snoepjes, chocoladehagelslag, strooisels, gesuikerde figuren, snoeppapier, stiften om mee te tekenen of een lieve boodschap te schrijven.

Hier vind je een aantal van dit soort decoratie voorbeelden:

Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde
Koekjes versieren; 20 ideeën en voorbeelden - Mamaliefde

Zoals je ziet kun je dus helemaal losgaan. Ga lekker aan de slag, maak een goed gevulde koektrommel, verras je opa of oma met een schaaltje lekkers en geniet samen bij de thee van jouw overheerlijke koekjes.

Isabell
Latest posts by Isabell (see all)