Oké, of je aan moet komen met de term ‘knutselen’ bij je tiener is natuurlijk de vraag. Maar veel pubers vinden het wel leuk om gewoon lekker ergens mee bezig te zijn. Zeker in saaie vakanties of een langdradige lockdown… Maar wat nu als ze niet weten wát ze dan eens kunnen gaan doen? Misschien kan dit artikel jou of jullie wel de nodige inspiratie geven! De mogelijkheden zijn natuurlijk heel divers. Van heel klein, zoals een miniatuurpoppetje haken, tot heel groot, zoals een tafel voor je moeder in elkaar zetten…

Enkele voorbeelden als inspiratie

Een lijstje met leuke mogelijkheden. Hieronder in het kort en daarna zullen er een aantal uitgeschreven worden!

 • Bouwpakketten
 • Haken en breien
 • Vingerhaken of armbreien
 • Vilten poppetjes maken
 • Telefoonhoesje maken
 • Lightsaber maken
 • Houtbewerken
 • Dromenvanger maken
 • Fotolijstje maken
 • Diamond Painting
 • Stenen beschilderen met mooie tekst
 • Mandala’s maken
 • Handlettering of Zentangle
 • Kleuren voor volwassenen
 • Schilderen

Stenen beschilderen

Koop mooie stenen bij het tuincentrum of zoek ze gewoon buiten. Je kunt de steen eerst een mooi kleurtje geven maar dat hoeft uiteraard niet. Verf er een mooi patroontje op of een lieve tekst. Leuk om zelf te houden, maar ook om weg te geven. Kun je iemand een tijd niet zien? Verf je wens op de steen en zorg dat de steen bij je opa/oma of je beste vriend(in) terecht komt. Zo kan hij of zij aan je denken zodra hij de steen ziet!

Je kunt er ook iets grappigs van maken. Schilder de stenen bijvoorbeeld alsof het poppetjes zijn of wat dacht je van Minions? Maar je kunt ook meerdere steentjes in mooie patroontjes verven en deze als decoratie voor in je slaapkamer gebruiken. Door te kiezen voor mooie kleuren die echt in je slaapkamer passen heb je echt leuke blikvangertjes gemaakt.

Vingerhaken of armbreien

Wel wol in huis, maar geen naalden? Geen probleem…. Je kunt ook je vingers of je armen als naalden gebruiken. En zelfs als je die naalden wel hebt, is dit gewoon leuk om te doen! Bij vingerhaken wikkel je de draad om je vingers. Bij armbreien gebruik je extra dikke wol en je arm is dus gewoon de breinaald. Ontzettend leuk om sjaals mee te maken of andere eenvoudige patronen. Een lekkere omslagdoek bijvoorbeeld. Of wat dacht je van een lekkere extra deken voor op bed?

Diamond Painting

Een mooi, echt schitterend, portret maken voor in je slaapkamer of misschien wel als cadeau voor mama of oma? Diamond Painting is niet moeilijk, maar wel ontzettend leuk om te doen. De kleine steentjes geven het schilderij een prachtige uitstraling en er zijn zo ontzettend veel verschillende mogelijkheden. Zowel in grootte van het schilderij als in het patroon wat erop staat. Goed voor urenlang plezier. Ook leuk om met elkaar te doen. Ieder zijn eigen werk, of samen aan één en hetzelfde grote project: het kan allemaal. Waarom niet met elkaar een mooi groot schilderij maken voor in de huiskamer?

Telefoonhoesje maken

Niet alleen erg leuk om te doen, maar ook nog eens een voorwerp waar je wat aan hebt. Zelf een hoesje maken betekent meteen dat je een heel uniek telefoonhoesje hebt. Je kunt het met heel veel verschillende materialen maken. Haak een lap die je omslaat en de zijkant en onderkant aan elkaar naait. Met breien kan dat uiteraard ook. Maar waarom zou je ook niet kiezen voor vilt of zelfs foam! Natuurlijk pimp je het geheel met van alles en nog wat. Kraaltjes, patroontjes, of misschien wel belletjes en kwastjes? Wist je dat het ook zelfs met strijkkraaltjes zou kunnen? Op Pinterest vind je heel veel leuke voorbeelden!

Mandala kleuren of tekenen

Met mandala’s bezig zijn kan op meerdere manieren. Niet alleen heel inspirerend, maar het kan ook juist heel rustgevend werken. Bij een vriendin zag ik zelfs een gehaakte mandala, maar dat vond ik een behoorlijk kunstwerk (wel heel mooi!). Eenvoudiger is het uiteraard om mandala’s in te kleuren of nog leuker: om ze zelf eerst te ontwerpen en daarna in te kleuren. Ga je voor de handlettermanier en kies je voor zwart/wit, of kleur je hem juist in met mooie kleurtjes?

Kleuren voor volwassenen

Kleurboeken voor volwassenen zijn er natuurlijk al langer. Ook tieners kunnen hier heerlijk mee bezig zijn. Maar het is eigenlijk toch nog veel leuker als je echt met iets bezig bent waar je iets mee kan? Dus waarom geen verjaardagskalender? Deze zijn ook te koop. Natuurlijk kun je een mooi gelukte kleurplaat ook gewoon inlijsten…

Tekenen en schilderen

Gek op schilderen of tekenen? Ga voor mooie materialen om mee te werken en pak het eens serieus aan… of koop een schetsboek zodat je juist lekker wat aan kunt rommelen. Met ezel en al de natuur in, de tuin in of laat de kat eens het model zijn (of moeders, als ze tijd heeft…). Tekenen met enkel en alleen pennen is ook erg leuk en zie je echt overal. Mooie wenskaarten maken op deze manier (door handlettering of zentangle) is erg leuk om te doen. Of maak van een mooie spreuk een prachtig ingelijst exemplaar voor aan de muur!

Technisch knutselen

Iets maken wat echt kan bewegen of waarbij echt een lichtje kan gaan branden, of zelfs een klok die loopt op citroen zoals op de afbeelding.. Dit soort projecten worden op deze leeftijd een stuk interessanter dan alleen maar wat aan elkaar plakken… Ook op dit gebied kun je heel veel. En eerlijk is eerlijk: het helpt je tiener ook met zaken als ruimtelijk inzicht, maar ook natuurkundige inzichten kunnen bij sommige projecten aan de beurt komen. Maak bijvoorbeeld een hand die echt kan bewegen. Of een popje aan een rekstok die echt beweegt. Heb je wel tijd om te helpen en de nodige zaken in huis, dan kun je ook gaan voor grotere projecten waarbij er echt met batterijen en dus elektriciteit gewerkt kan worden.

Houtbewerking

Jongens en meiden die graag voor ‘stoerder’ te werk gaan, kunnen iets van hout maken. Uiteraard is dit een heel groot gebied. In het klein kun je denken aan een houten bordje die ze in een mooie vorm zagen, schuren, verven en van een mooie tekst voorzien. Maar je kunt ook aan grotere zaken denken zoals een mooi beeldje, bijvoorbeeld een uil of een konijn. Heeft je kind de smaak te pakken dan kun je natuurlijk ook echt iets in elkaar laten zetten zoals een tafeltje. Niet heel ingewikkeld, maar wel precies werk! Maar op deze leeftijd is deze uitdaging juist een stimulans om het aan te willen pakken en vol trots het werk te kunnen showen!

Lees ook

Wil Cats
Volg me via: