Welk kind houdt er niet van knutselen? Iedereen is weleens te porren om te knutselen. Ja, zelfs jongetjes. Er zijn talloze knutselwerkjes te verzinnen. Dit keer lees je over papieren knutsels. Want papier heeft iedereen wel in huis.

Knutselen met papier

Kleuren

Om makkelijk te beginnen, kun je prachtige tekeningen maken van papier. Je kunt gebruik maken van potloden, stiften of krijtjes. Ik ben zelf helemaal fan van ‘Crayon rocks’. Deze krijtjes liggen makkelijk in de hand en stimuleren de juiste pengreep. Bovendien gaan de krijtjes lang mee en brokkelen ze niet af. Het enige waar je op moet letten is dat ze niet op de grond vallen. Want dan eet de Labrador ze op. Althans, in ons geval ?. Niet dat dat erg is, want de krijtjes zijn gemaakt van natuurlijke materialen en daarom ook niet giftig voor baby’s of dreumesen als ze er een keertje op sabbelen. Deze krijtjes vind je hier.

Knippen

In diezelfde tekening kun je natuurlijk ook knippen. Onze 5-jarige dochter knipt tegenwoordig graag om de tekening heen, ze maakt dan allemaal ‘rafeltjes’ aan de zijkant. Dit doet ze nu ook met een ribbelschaar, dubbel zo tof natuurlijk. Hier koop je diverse kartelscharen speciaal voor kinderen.

Scheuren

Als je kind nog niet kan knippen is scheuren ook een heel goede oefening voor de fijne motoriek. Stiekem moet je nog best wat kracht hebben om een papiertje te scheuren. Als dit nog iets te ingewikkeld is, kun je ook tissuepaper gebruiken of crêpepapier. Dat scheurt een stuk makkelijker. De scheursels kan je vervolgens gebruiken voor een collage.

Plakken

Met lijm kliederen vinden veel kinderen natuurlijk helemaal het einde. Papier is goed te lijmen met een standaard kinderlijm. Heeft je kind moeite met doseren, kan je de lijm in een speciaal lijmpotje kopen en met een kwast laten smeren. Of in een afsluitbaar bakje doen met een spons waarbij de spons de lijm opzuigt en je daar dan het papier mee kan bestrijken.

Vouwen

Zodra je kind de fijne motoriek wat beter onder controle heeft kun je gaan oefenen met vouwen.

Lees ook: Papier vouwen; origami voorbeelden en inspiratie met kinderen

Regenboog op wolkjes

Men neemt een paar verschillende kleuren A4-papier, nietjes en watjes. Met deze drie producten knutsel je een regenboog op wolkjes. Het vormt een vrolijk geheel. Wil je hem wat minder vrolijk? Dan kan je er met touw nog papieren druppels onder hangen of met een kraaltje zodat ze iets verzwaard worden en goed naar beneden blijven hangen.

Hartjesslinger

Een slinger van hartjes. Liefde kan de wereld altijd gebruiken. Dit knutselwerkje is heel gemakkelijk te maken. Zelfs al door een 5-jarige met behulp van een volwassene uiteraard. Want samen iets knutselen laat ook de liefde groeien. Knippen, vouwen en nieten. Het komt allemaal aan de orde. En hoe stoer is het als je kind zelf op de nietmachine mag duwen om zo het nietje door het papier te laten gaan.

Slang

Deze slang wil je absoluut tegenkomen in jullie woonkamer. Kinderen vinden het vast geweldig om een echte slang te maken. En helemaal wanneer hun moeder er ook nog eens bang voor is. Veel plezier!

Handjes

Deze klappende handjes zijn op zichzelf al heel leuk. En wanneer er dan ook nog eens een leuke tekst op staat wanneer je de handjes uit elkaar trekt. Dan klapt iedereen toch in zijn handen wanneer ze dit cadeautjes ontvangen?

Schildpad

De lijst van het maken van dieren door middel van papier is eindeloos en spreekt veel kinderen aan. Dit driedimensionaal schattige kikkertje mag dan niet ontbreken. Het is voor kinderen heel interessant om te zien dat een kikker niet alleen maar 2D te maken is, maar dus ook 3D. Wanneer je je kind gedurende het hele proces meeneemt, dan leert hij alle facetten. Ook al is hij misschien nog te jong om zelf te lijmen. Afkijken is de eerste stap om vervolgens het gedrag te kopiëren.

Bootje

Ja! Het bootje ?. In je leven moet je minimaal één keer een eigengemaakt bootje laten varen over het water. Het is toch superleuk als je ook nog met je eigen knutselwerkje kunt spelen. Je weet wat je deze zomer te doen staat!

Hondje

Ach ja, nog meer dieren. Dieren is toch wat aanslaat bij kinderen. Elk kind en eigenlijk ook elke volwassene geniet van dieren. En om ze dan zelf na te maken is iets wat mijn hart heel blij maakt. Een hondje maken zonder dat er lijm aan te pas komt. Ideaal voor kinderen vanaf een jaar of 3 wanneer je nog geen zin hebt en het geklieder met lijm. Ik bedoel: dat tandpasta of pindakaas over het snoetje van je kind is één ding. Maar om daar nou ook lijm op te krijgen, is voor mij een brug te ver.

Olifantje

Op dezelfde manier als de hond, kan je ook een olifantje van papier maken. Een hele wand met allerlei zelfgemaakte dieren van papier. Dat is toch de wens van ieder kind! Het vouwen draagt bij aan de fijne motoriek van de kinderen. Mooi meegenomen naast al dat plezier. Hier vind je de beschrijving hoe je deze maakt.

Bloemetjesregen