Het zal je vast niet ontgaan zijn dat het komende zondag moederdag is. En daar horen natuurlijk knutsels bij die je kinderen zelf hebben gemaakt. Toen ik afgelopen week onze dochter op ging halen van de peuterspeelzaal riep ze al ‘Mama, verrassing gemaakt, niet zeggen’. Als je weet dat het volgende week vakantie is, hoef je geen genie te zijn om te raden wat die verrassing zal zijn. Enigzins geprobeerd uit te leggen dat ze dat dan ook niet mag verklappen. En de volgende dag manlief haar laten ophalen, zodat op moederdag ook echt een verrassing is waar ze trots op kan zijn. Nu is het natuurlijk niet leuk om samen met je kind te knutselen voor jezelf, maar oma vind het vast ook leuk om een zelfgemaakte knutsel te ontvangen van je kind. Dus heb ik de leukste op een rijtje gezet.

Bij alle knutsels is het het belangrijkst dat je kindje zoveel mogelijk zelf doet. Het hoeft niet perfect te zijn, het gaat vooral om het idee. Natuurlijk kan je variëren in materialen zodat het verder niet veel uitmaakt hoe creatief je kind is. Een overzicht met wat voorbeelden van het afgelopen jaar, aangevuld met nieuwe ideeën of nog niet online gedeeld. Geschikt voor baby’s, dreumesen, peuters en ook kleuters vinden dit vast heel leuk.

Onze moeder is bij-zonder

Als basis maak je twee voetafdrukjes van je baby met gele verf, vervolgens maak je daar met zwarte verf bijtjes van. Tekst eromheen en klaar is je knutselwerkje.

Bloempotje knutselen met wasknijpers

Dit bloempotje is gemaakt van een half leeg blikje waar vervolgens vrolijk gekleurde wasknijpers omheen zijn geklemd. De kinderen kunnen zo zelf hun volgorde bepalen. In het midden een vrolijk plantje en klaar.

Waxinelicht houders

Van zoutdeeg en kralen en verf laat je de kinderen deze vrolijke waxinelicht houders maken, vervolgens waxinelichtje er in en klaar.

Puzzel van ijsstokjes

Gebruik een foto van het kind, of een van moeder en kind en plak deze op een aantal ijsstokjes naast elkaar. Vervolgens los snijden en je hebt je eigen persoonlijke puzzel.

Lees ook: IJsstokjes ideeën; voorbeelden knutselen met knutselhoutjes ter inspiratie

Kettinghangers

Deze vrolijke hangertjes zijn gemaakt van ijzeren ringertjes die zijn geverfd met nagellak. Lintje er omheen en je ketting is klaar.

Hartjeskaarten

Deze kaartjes worden gemaakt met gemarmerd scheerschuim, waarvan het hart is afgeplakt zodat die niet vies wordt.

Lees ook; Tekeningen maken met gemarmerd scheerschuim

Kralenhartje

In plaats van normaal draad rijg je de (strijk)kralen aan een ijzerdraadje die je vervolgens in een vorm naar keuze kan buigen zoals dit hartje.

Vaasje bloemen

Met behulp van stringart techniek worden deze zelfgemaakte bloemen van takjes en een crepepapier bloemetje op de kaart ‘gebonden’.

Zeeppompje

Van het flesje zeep wordt het etiket (aan de voorkant) vanaf geweekt. Vervolgens wordt er een foto van het kind gelamineerd en op zijn kop in de fles gestopt. Dop er weer op en klaar is je flesje zeep.

Doosje snoepjes

Van een wc-rolletje wordt dit doosje gevouwen, versierd en met een transparant hartje uitgesneden.

Cactus van klei

Ok, een cactus is erg prikkelig maar wel helemaal hip. Deze worden van klei gemaakt en in een potje gestoken. Met sateprikkers of bloemetjes en kralen de potjes versieren en klaar.

Badscrub maken

Hiervan weet je zeker dat de moeder heel blij gaat worden; een zelfgemaakte badscrub. Het recept vind je hier.

Tissuedoosje

Niet heel ingewikkeld dit versierde tissuedoosje; maar die tekst is zo veelzeggend!

Etagere

Van kopjes en schoteltjes, of zoals in dit voorbeeld plantenpotjes en schalen kan je een etagere maken. Vervolgens vrolijk versieren met verf en je hebt een echte eye catcher.

Koekjesmix

Een potje vullen met droge ingrediënten, zodat mama zelf feestelijke koekjes kan bakken! Recepten voor koekjes vind je hier.

Flesje liefde

Simpel, maar super lekker. Een flesje gevuld met snoephartjes.

Kopje thee

Van een lege eierdoos knutsel je dit gezellige kopje thee, op een kaart plakken, mooi versieren en zakje thee erin en klaar.

Helpende handjes

Hoe lief is dit keukenschort vol helpende handjes?

Voor de fanTAStische mama

Leuk woordgrapje; een linnen tas versieren en dan deze spreuk erbij.

Een bloemetje

Hoe lief is dit bloemetje?

Bloempot

Nog een bloemetje; maar dan in een pot met de tekst ‘thanks for helping me grow’.

Een kaarsje

Misschien niet heel origineel, maar blijft een leuk idee!

Bloemenvrouw

Voor de wat oudere kinderen een mooi projectje om te maken.

3d pop-up bloemkaart

Nog een knutselwerkje dat geschikt is voor oudere kinderen.

Bosje bloemen

Bosje bloemen geknutseld op papier, en vervolgens met een verfspray (bijvoorbeeld verdunde ecoline) regendruppels maken.

Handafdruk

Voor dit idee maakt het niet uit hoe oud je kind is. Van zoutdeeg maak je een medaille waar je vervolgens een handafdruk van je kind in plaatst. Iets kleiner met alleen een vinger afdruk in een hartjesvorm is natuurlijk ook mogelijk.

Bosje bloemen

Je laat je kind eerst flink wat kleuren op een vel gekleurd papier. Vervolgens trek je de handjes over en knipt deze uit. Vervolgens plak je ze op een groen rietje, eventueel wat bladeren erbij en een lintje er om heen en klaar is je bos bloemen die ook prima door de brievenbus past.

Scheerschuimschilderij

Men neemt een bus scheerschuim en wat verf en laat je kind heerlijk kliederen. Vervolgens knip je er een hartjesvorm uit, of maak je er een kaart van. Flink lang laten opdrogen en klaar is je schilderij met reliëf.

Waxinehouder

Heel eenvoudig, maar kan heel sfeervol zijn. Lekker met die handjes in de verf en kliederen maar. Eventueel nog wat glitters erbij en klaar. Voor de zekerheid kan je het nog even fixeren met een brandvertragende lak.

XXL knuffelkaart

DIY: XXL-hugg Valentijnskaart - Mamaliefde

Deze enorme kaart hebben we gemaakt voor Valentijnsdag, maar doet het ook prima voor verjaardagen of moederdag.

Enorme bloem

In plaats van een bosje bloemen, kan je ook een enorme bloem maken. Zeker als je kindje van kleuren houdt. Lekker veel vellen papier laten vol kliederen. Daar bloemblaadjes van knippen, bloem in het midden, eventueel nog wat van de crêpepapier stroken zoals op de foto en klaar.

Houten boekje

Als je de tijd hebt, en een beetje handig bent met hout. Is het ook heel leuk om een houten boekje cadeau te geven. De plankjes zagen, je kind zijn gang laten gaan en er vervolgens een zinnige volgorde in aanbrengen.

Lees ook: Zelf een houten boekje maken.

Lucht gedroogde kralen

Dit lijkt een beetje op de handafdrukken in zoutdeeg, maar dan net iets anders. Namelijk met de klei van de action die je aan de lucht laat drogen. Oudere kinderen kunnen het helemaal zelf uitsteken en versieren. Jongere kinderen moet je even een vingertje helpen. Mooi lintje eraan, doosje laten versieren en klaar!

Inpakken

Natuurlijk wil het oog ook wat, dus ga je het samen extra leuk inpakken.

Lees ook: Cadeau inpakken; originele en creatieve tips en ideeën

Wat ga jij maken voor Moederdag?

Lees ook

Linda van Aken