Knutselen is een leuk tijdverdrijf. Maar als de kinderen groter worden zal een knutselwerk meer moeten zijn dan alleen een wc-rol beplakken. Een beetje technische inzichten benutten maakt het allemaal al een stuk interessanter. Of echt dingen maken die ook werkelijk gedragen of opgehangen kunnen worden zijn ook favoriet. Dus daarom hier wat inspiratievolle voorbeelden om met de kinderen (of zij zelf natuurlijk) aan de slag te gaan! 

Inspiratie voor knutselwerkjes

Even in het kort een lijst met ideetjes. Een aantal zullen er onder uitgewerkt worden!

 • Bouwen met satéprikkers
 • Werken met vilt
 • Vriendschapsarmbandjes
 • Miniatuurdorp maken met lucifers
 • Knikkerbaan maken met wc-rollen
 • Schilderij maken met draad en spijkers
 • Verven op nummer
 • Haken en breien
 • Papier maché
 • Knutselen met ijsstokjes
 • Dromenvangers
 • Armbanden maken met kralen en andere spulletjes
 • Glas in lood
 • Zelf een vlieger maken
 • Aan de slag met techniek met technische bouwpakketten
 • Modelbouw
 • Deurhanger maken (niet storen/ik slaap/privé enz.)

Bouwen met satéprikkers

Toen mijn kinderen nog op de basisschool zaten hielp ik mee met het crea-uur. Meerdere jaren heb ik met de kinderen bouwwerken gemaakt waarbij je alleen satéprikkers en elastiekjes nodig hebt. Het hele idee is dat de stokjes een constructie vormen. Met elastiekjes bind je de uiteinden aan elkaar door aan één stokje het elastiekje omheen te doen en vervolgens meerdere keren strak om de bij elkaar te houden stokjes wikkelt. Je zet het vast door het lusje weer om één van de stokjes te doen. Omdat het best wel ingewikkeld was, was het vooral voor de oudsten leuk om te doen. Begin klein en is de techniek bekend, dan kun je er natuurlijk helemaal op los gaan. Het wordt ook wel bamboestiek genoemd. Een filmpje over wat het precies inhoudt vind je op YouTube.

Je kunt er leuke raamhangers mee maken maar ook gaan voor het grote werk zoals de Eifeltoren! In de voorbeelden wordt er vaak gebruik gemaakt van grotere bamboestokken, maar met satéprikkers werkt het ook prima. Ook het jeugdjournaal besteedde er ooit aandacht aan. Als je op internet naar voorbeelden bamboestiek zoekt, vind je een aantal werktekeningen!

Tip: Naast elastiek kun je ook bijvoorbeeld klei of kikkererwten gebruiken. In plaats van satéprikkers kan je ook spaghetti gebruiken. En naast het kleine werk kun je natuurlijk ook in het groot oefenen.

Schilderij maken met draad en spijkers

Neem een houten plankje in het juiste formaat. Je kunt voor klein gaan of juist voor een groot project. Nog nooit gedaan? Dan is klein beginnen uiteraard de beste optie. Teken met potlood op de plank de tekening die je maken wilt. Vervolgens ga je met spijkers (messing draadnagels zijn hier onder andere geschikt voor) de contouren langs. De spijkers sla je dus in die vorm in de plank. Onderling houd je ongeveer anderhalve cm afstand. Daarna ga je met mooie kleurtjes de lijnen ‘inkleuren’, door het draad langs de spijkers te laten lopen. Je zet het draad vast door iedere spijker die je tegenkomt een paar keer te omwikkelen met het draad. Eerst maak je met bijvoorbeeld zwart alle lijnen en daarna ga je ieder vlak een kleur geven door voor zo’n kleur draad te kiezen. En voilà: je hebt een mooi schilderij!

Miniatuurdorp met lucifers

Hiervoor zul je even moeten sparen. Ik heb als kind ooit een voorbeeld in een vakantiehuis gezien en ben ijverig aan het sparen geslagen…helaas is het er nooit van gekomen om het ook te maken, maar goed: wie weet lukt het jou/jullie wel. Wat heb je nodig: kleine doosjes en lucifers. Uiteraard gebruikte… Dat was dus het zere puntje. Nu kun je natuurlijk ook gewoon de lucifers even zo aansteken als je niet al te lang wilt wachten. De kartonnen doosjes ga je beplakken met de lucifers. Uiteraard haal je er ramen en deuren uit met een mesje. De deur laat je aan één zijde vastzitten en beplak je ook met lucifers. Door te spelen met de richting van de lucifers kun je leuke variaties aan brengen. Hang voor de raampjes lapjes stof of plak er een papiertje achter waarop je gordijnen en een plantje bijvoorbeeld tekent.

IJsstokjes

Naast lucifers kun je ook leuke dingen maken met ijsstokjes. Je zou bovenstaande natuurlijk ook groter kunnen aanpakken en op grotere dozen met lolliestokken aan de gang kunnen gaan. Of laat je fantasie maar de vrije loop.

Maar verder kun je ook denken aan meubeltjes maken met ijsstokjes!

Dromenvangers

Dromenvangers zijn op meerdere manieren te maken. Maak je hem voor het raam of wil je een ketting? Of gewoon aan de muur natuurlijk. Een dromenvanger om op te hangen kun je maken met de grote ringen die je kunt kopen om in te haken. Deze wikkel je om met een mooie kleur draad. Vervolgens ga je met draad een soort web maken zoals jij het mooi vindt. Plaats er hier en daar eventueel een kraaltje in. In plaats van deze ring kun je ook kiezen voor een wegwerpbordje. Het midden haal je eruit. De rand van het bord is dan dus ‘de ring’. Ook hierin maak je het web. Dit kun je doen door het draad vast te plakken aan de rand, of je doorboort de rand. Laatstgenoemde hangt even af van het materiaal van het bordje of dit werkt. Als dit goed werkt, is het wel steviger dan vastplakken! Bij alle dromenvangers hang je onderaan de ring ook nog spulletjes. Veertjes horen hier zeker bij, maar je kunt ook kiezen voor kralen of schelpjes. Wil je een dromenvangerketting? Herhaal dan wat hierboven staat in het miniatuur. Een sleutelhangerringetje kan dan dienstdoen als de ring waarin/waaraan je het draad en de spulletjes bevestigt.

Glas-in-lood

Een mooie afbeelding maken voor het raam. Door op papier iets moois te tekenen of een tekening in te kleuren en het vervolgens aan de achterkant in te wrijven met een watje met slaolie, krijg een doorschijnende tekening die heel mooi uitkomt als je het op het raam plakt. Wil je een echt glas-in-lood effect, dan zorg je dat er zwarte streepjes te zien zijn. Dit zou normaalgesproken de randjes in het raam zijn. Maak bijvoorbeeld eerst zwarte vierkantjes of verschillende formaten vakjes en teken in ieder vakje een ander werkje. Of maak toch een grotere afbeelding, waarbij de zwarte streepjes er gewoon tussendoor lopen. Een ander idee is om zwart karton te kopen en hier vormpjes uit te knippen. Vervolgens plak je hier gekleurd vliegerpapier achter. Weliswaar een heel ander effect, maar ook erg leuk om te zien én te maken.

Vriendschapsarmbandjes maken

Nu je je vriend(inn)en moet missen is het misschien wel fijn om iets voor hem of haar te maken en op te sturen/door de brievenbus te doen! Maak een mooi vriendschapsarmbandje, zodat zij of hij aan je kan denken! Op internet zijn heel veel leuke ideetjes te vinden, zoals via Pinterest.

Lees ook

Wil Cats
Volg me via: