De kastanjes zijn dit jaar al erg vroeg gevallen. Toen oma zoonlief thuisbracht nadat ze samen naar Muziek op Schoot waren geweest kwam de eerste lading ons huis binnen. Het idee was om er figuurtjes van te maken met saté prikkers. Daar vind ik ze echter nog te jong voor. Nog geen week later vond manlief er een heleboel op de parkeerplaats waar hij stond en nam ook een volle zak mee. De kastanjes hebben ondertussen hun weg gevonden nog naar de thematafel bij ons in huis. Maar ook op de peuterspeelzaal waar de medewerkers er geen meer hadden gevonden omdat ze dit jaar zo vroeg waren gevallen. Het was ook daar dat ik een hele leuke herfstactiviteit zag die ik vervolgens op mijn eigen manier met onze zoon heb gedaan.

Knutselen met kastanjes

Diverse diertjes

Met kastanjes kan je alle kanten op zoals je in bovenstaand voorbeeld kan zien.

De beschrijving vind je hier.

Kastanjeslakken met klei

diy kleien met slakken - Mamaliefde

Een ander leuk idee kwam ik tegen op pinterest. Namelijk deze slakken. Eigenlijk erg eenvoudig. Je maakt gewoon een slangetje van de klei, lekker vrolijk in diverse kleuren. Als het lukt twee kleine voelsprietjes. Neerleggen, kastanje er op en je bent al klaar! Welke kleur slak zal het snelste zijn?

Rups

Met bolletjes klei en kastanjes kan je ook deze rups maken.

Vleermuizen maken

Leuk alvast voor Halloween.

Kistje vol dieren

Hoe schattig is dit kistje vol kastanjes ingepakt in een warm vachtje.

De beschrijving vind je hier.

Egeltjes

Met een witte stift maak je deze lieve egeltjes.

Kastanjefiguren maken

Met kastanjes, eikeltjes, dennenappels en andere natuurlijke producten in combinatie met sateprikkers, stiften en oogjes maak je deze vrolijke poppetjes en diertjes. Met andere accessoires maak je het helemaal af om het mooi decoratief neer te zetten.

Kettingen maken

Als je een gaatje boord in de kastanjes en er een touw doorheen rijgt en afwisseld met vrolijk gekleurde kralen krijg je deze vrolijke unieke kettingen.

Kastanje art decoratie

Of wat vind je van deze kastanjes die perfect kunnen dienen als decoratie.

Spelend leren

Je kan kastanjes zelfs gebruiken als educatief materiaal zoals deze letterkastanjes om te oefenen met spellen. Maar natuurlijk kan je ook cijfers gebruiken.

Kastanje herfstkrans maken

Ook met kastanjes kan je prima een herfstkrans opvrolijken. Om neer te leggen op tafel, of om aan de deur te hangen.

Iets teveel van het goede; met ijzerdraad kan je ook deze krans maken in de vorm van een hart of iedere willekeurige andere vorm.

Verven met kastanjes

c

DIY verven met kastanjes - Mamaleifde

Wat ze daar hadden gedaan was een papier uitgeknipt in de vorm van een herfstblad en onderin een schoenendoos neergelegd. Daar gingen vervolgens een paar klodders verf op en drie houten kralen. Door de doos te bewegen kreeg je allemaal sporen op het papier en ontstond er een erg leuk effect. Leuk voor een peuter die dat geduld heeft, maar niet voor een dreumes. Ik haalde een van de lege schoenendozen uit de voorraad, plakte onderin een vel papier. Deed hier ook wat klodders verf op en gebruikte in plaats van kralen drie kastanjes. Met schilderstape plakte ik de doos dicht zodat zoonlief er vervolgens met hartelust mee kon schudden, rammelen en zelfs op de grond laten vallen / gooien. Voor de sfeer gebruikte ik herfstachtige kleuren zoals rood, groen en geel. Eerst met de kinderverf, en later een tweede vel met de mettalic verf van manlief. Dat laatste zag er echt heel erg gaaf uit. Ik heb het gelaten bij deze twee vellen. Maar je kan ze vervolgens ook nog uitknippen in een speciale vorm om ze vervolgens een mooddi plekje te geven in huis.

Spinnenwebben maken met kastanjes

Een absolute klassieker is toch wel het maken van spinnenwebben met kastanjes, sateprikkers en touw.

Herfst thematafel met kastanjes

In de herfst is het natuurlijk ook altijd leuk om een thematafel in te richten. Lekker de natuur van buiten naar binnen halen. Mooie bladeren verzamelen en drogen, zodat ze niet vergaan. Kastanjes, eikeltjes, dennenappels en nog meer wat je onder andere aan decoratie kan vinden bij winkels zoals de Action, Xenos en Wibra. Denk bijvoorbeeld aan vosjes, eekhoorntjes en spinnetjes.

Recepten met kastanjes

Verschil tamme (eetbare) en wilde paardenkastanjes

Vanaf september / oktober zodra de eerste herfststormen geweest zijn vind je ze weer op de grond; stekelige bolsters of losse kastanjes. Dit zijn heerlijke en gezonde herfstnoten die je kan oprapen om mee te knutselen of zelfs opeten!

Tamme kastanjes

Tamme kastanjes zijn rauw eetbaar en smaken dan nootachtig, als je ze poft, roostert of gebruikt voor een puree zijn ze wat zoeter en worden ze vaak als lekkerder ervaren. Je kan de tamme kastanjes gebruiken in diverse gerechten zoals taarten, puddingen, toetjes of bij het avondeten. Je ziet in zuidelijke landen vaak dat dit als delicatesse vanuit kraampjes op straat worden verkocht. De kastanje is een stuk minder vet dan andere noten. Wel zitten er de nodige koolhydraten, vezels en eiwitten in. Verder bevatten ze vitamines uit de B-groep, vitamine E, kalium, foliumzuur en zink. Een portie van 100 gram levert zo’n 185 kcal.  Wil je weten of je tamme kastanje nog goed is? Leg het dan even in een bak water, zinkt hij naar de bodem is de kans groot dat je hem kan opeten. Als hij blijft drijven is hij uitgedroogd of van binnen opgegeten door insecten.

De tamme kastanjes hebben een bolster met stekelige naalden en lijken wat harig. De kastanjes zelf zijn niet zozeer rond maar eerder ovaal of druppelvormig met aan de bovenkant een afplatting en wit stukje. In een bolster kan je twee of drie kastanjes vinden.

Wilde paardenkastanjes

De wilde paardenkastanjes zijn erg bitter en kunnen giftig zijn. Deze herken je aan een bolster die kortere en stompere stekels heeft dan de tamme variant. Deze prikken dan ook niet zo erg. In de bolster zit vaak maar één kastanje, die bijna helemaal rond is en zeer glanzend.

Knutsel jij ook graag met natuurlijke materialen?

Lees ook