Kinderen hebben echt niet het allerduurste speelgoed nodig om zich te kunnen vermaken. Als je ze een kartonnen doos geeft kunnen ze er uren mee spelen en zullen ze hun fantasie goed gebruiken. Het knutselen met karton is overigens ook erg leuk! Je kunt er allerlei creatiefs mee doen. Om jullie hier wat inspiratie voor te geven, laat ik hieronder 25 dingen zien die je kunt maken samen met je kind(eren).

Gitaar knutselen met karton

Zing en musiceer met deze stoere gitaar, die je op een gemakkelijke manier in elkaar kunt knutselen. Hij ziet er zo gezellig uit, dat je hem gemakkelijk op de kinderkamer kunt neerzetten als heuse eyecather. Maak ook meteen een trommel erbij, dan kun je op een gemakkelijke manier een echte band beginnen!

Knikkerbaan

Voor het maken van deze knikkerbaan gebruik je toiletrollen (deze zijn tenslotte ook van karton). Je hoeft dus helemaal geen prijzige knikkerbaan aan te schaffen. Je maakt hem gemakkelijk zelf en kunt hem dus ook zelf een kleurtje geven. Leuk om samen te maken met je kleuter.

Brandweerauto

Ook een eierdoos is gemaakt van karton en daar kun je dus deze mooie brandweerauto van maken. Pak je brandweerrode verf maar uit de kast, want dit wordt een waar kunstwerkje! Voortaan dus zeker weten de lege eierdozen bewaren.

Egel

Leuk om te maken voor op de herfsttafel (ik heb begrepen dat steeds meer mensen tegenwoordig een seizoenstafel in huis hebben). De egel is niet moeilijk om te maken en je kunt hem daarna leuk beschilderen of beplakken.

Kikker

Wie kent het karakter Kikker van Max Velthuijs niet? Deze kikker is voornamelijk erg leuk om te maken met peuters en kleuters te knutselen met karton. Ze zullen het karakter meteen herkennen van het leuke televisieprogramma. Daarnaast zijn de boeken van Kikker een aanrader omdat ze gerelateerd zijn aan onderwerpen zoals bijvoorbeeld vriendschap.

Kasteel

Leuk om mee te spelen als je klaar bent met het knutselen met karton, door bijvoorbeeld LEGO- of Playmobilpoppetjes erop te zetten. Misschien heb je zelfs nog wel ergens een prinsessenpoppetje liggen? Of gebruik het kasteel als het kasteel van Sinterklaas (wel eventjes leuk beschilderen dan en pakjes er aan vast plakken natuurlijk).

Parkeergarage

Deze parkeergarage is net als de knikkerbaan hierboven, een goed alternatief voor de nogal dure (plastic) varianten. Je kunt hem zo groot maken als je wilt. Indien je eigenaar bent van een flink wagenpark zal je wel wat meer dozen moeten gebruiken natuurlijk.

Zelfportret maken

Leuk om te doen met het hele gezin. Daarna hang je ze uiteraard op, bijvoorbeeld in de keuken. Zorgt dat iedereen een spiegeltje heeft zodat het zelfportret helemaal kloppend wordt. Ook leuk om het kind een portret van jou als ouder te laten maken (en tja, als je dan een grote neus krijgt, dan zal dat vast wel kloppen, haha).

Vliegtuig

Ook een vliegtug kan niet missen in dit rijtje natuurlijk. Ik dacht zelf dat het een leuk idee is om er dan een touwtje aan vast te maken en hem een mooie plek te geven in de kamer van degene die hem gemaakt heeft.

Huis

Hier heb je natuurlijk wel een heel grote doos voor nodig (bijvoorbeeld van een koelkast), maar je kunt er dus echt iets heel erg moois en leuks van maken. Kinderen vinden het fantastisch om hun eigen stekkie te hebben, dus zo’n huis als dit valt vast en zeker in de smaak.

Armbanden

Dit past perfect bij een mooie prinsessenlook. Beplak de armbanden met gekleurd papier en wat edelsteen-stickers en je kunt shinen. Jongens kunnen er een stoere ridderarmbanden van maken..zeer geschikt voor bijvoorbeeld tijdens een kinderfeestje.

Fotocamera

Je kunt deze fotocamera maken, of een iets handzamer exemplaar, welke kan dienen als een soort van vlog-camera. Kinderen willen ook graag meedoen met de “grote mensen” dus het hebben van een mooie camera past daar prima bij.

Teenslippers

Naast dat ze er leuk uitzien, is het knutselen van deze teenslippers ook nog eens goed voor de motoriek. De kralen moeten over een touwtje heen geschoven worden, dus dat is bijvoorbeeld voor peuters en kleuters een heel goede oefening.

Engelse telefooncel

Dit ziet er zo goed uit om te knutselen met karton, dat je het zo als decoratie neer zou kunnen zetten. Ik stel me zo voor dat je een mooie plaat van Engeland ophangt (bijvoorbeeld in het toilet) en dat je deze telefooncel op een plankje neerzet.

Vulkaan

Wie wil er nou niet deze vulkaan na maken en te knutselen met karton? Niet alleen leuk voor bijvoorbeeld een schoolproject, maar ook gewoon voor thuis als je iets educatiefs wilt doen met kinderen. Wellicht is het een idee om van tevoren een filmpje over vulkanen te bekijken. Hier lees je hoe je er voor kan zorgen dat er ook echt een eruptie komt.

Kerstballen

Personaliseer de kerstboom door kerstballen te maken van karton en haakkatoen. Ook deze activiteit is weer goed voor de motoriek en ook nog eens erg leuk om te doen. Laat het kind zelf de kleurtjes van het katoen uitkiezen, zodat ze die daarna trots kunnen ophangen in de boom.

Taxi

Natuurlijk hoef je niet per definitie voor deze twee dieren te kiezen, je kunt namelijk ook met gemak een leeuw en een aap vervoeren in de taxi. Of een prins en prinses? Of jezelf met bijvoorbeeld je opa. Keuze genoeg dus, maar leuk is hij wel deze taxi knutselen met karton!

Olifant

Leuk om te maken omstreeks dierendag. Je kunt er ook voor kiezen om allerlei andere dieren erbij te maken en zo je eigen dierentuin te creëren. Ik raad dan echter wel aan om de dieren iets kleiner te maken, anders is het huis wel heel erg snel vol.

Vrachtauto

Voor liefhebbers van vrachtauto’s is het een uitdaging om zelf een leuke in elkaar te knutselen. Dit exemplaar is gemakkelijk te maken, maar je kunt natuurlijk ook het jezelf wat lastiger maken door er bijvoorbeeld nog een oplegger achter te plaatsen.

Kijkdoos

Vroeger maakte ik ze zelf altijd van een schoenendoos; kijkdoz