Het is winter. Buiten is het koud en nat. De kinderen vervelen zich. Dus wat doe je dan: juist, knutselen! Bij ons thuis is het altijd feest als we gaan knutselen, de jongens vinden het heerlijk. Ook als er vriendjes zijn ga ik wel eens met ze knutselen. Dat is een garantie tot succes. Knutselen hoeft niet duur te zijn. Je hebt vaak zelf al mooi knutselmateriaal in huis. Zo kun je heel leuke dingen maken met lege melkpakken.

Huizen knutselen van lege melkpakken

Hoe leuk is het om samen met je kind een eigen speelstad te maken. Neem daarvoor een grote plaat en teken daarop de weggetjes waar je kind lekker met de autootjes overheen kan rijden. De huisjes kun je maken van melkpakken. Je kunt het melkpak bekleden met papier en daarop kun je de details tekenen.

Huisjes met een schitterende poort.

Met verlichting

Om dit te maken knip je eerst de bodem van het pak af. Dan bekleed je het pak met papier. Vervolgens snij je met een scherp mesje raampjes en deurtjes uit het pak en achter de raampjes en deurtjes plak je dan crêpepapier. Als laatste zet je ze neer op de plek waar je ze wilt hebben en doe je het lampje er in.

Molentjes knutselen

Naast huizen kan je ook een typische Hollandse molen knutselen!

Iglo

Heb je heel veel melkpakken verzamelt, bijvoorbeeld met de hele klas dan kan je er ook dit gave project van maken. Een heuse iglo waar je zelfs in kan zitten!

Ster maken

Als je deze ster wilt maken kun je het pak steeds over de breedte doorknippen. Zo ontstaan er vierkantjes. De vierkantjes duw je een beetje in zodat er ruiten ontstaan. De ruiten plak je aan elkaar en bekleed je met een mooi lint of papier.

Bootje knutselen

Dit bootje van een melkpak kan ook nog eens echt varen, tenminste als je het niet al teveel verzwaard!

Auto

Naast bootjes kan je natuurlijk ook een autootje of een vrachtwagen knutselen.

Raket

Of als je kind graag astronaut wil worden; dan is deze raket een leuk idee om te knutselen!

Vogelhuisje

Mijn oudste zoontje heeft zich ook uitgeleefd op een melkpak. Hij heeft er een vogelhuisje van gemaakt. Eerst heeft hij een gat in het melkpak geknipt. Vervolgens heeft hij het melkpak geverfd. Voor het dak heb je dan wat extra karton nodig en mijn zoontje heeft hem bedekt met geverfde knijpers. Verder heeft hij zo hier en daar een veertje of een stukje kurk er op geplakt en het vogelhuisje is een feit.

Om dit je maken moet je eerst een opening maken in het pak. Voor het dak heb je nog een extra stukje karton nodig. Vervolgens ga je buiten op zoek naar stokjes van ongeveer dezelfde dikte. Met een snoeischaar knip je de stokjes op de gewenste lengte. Als laatste plak je de stokjes op het pak en je vogelhuisje is klaar.

Voederbakje

Je kunt van een pak melk ook een voederbakje voor de vogels maken. Iets boven de bodem van het pak knip je dan een stuk uit. Groot genoeg, zodat de vogeltjes erdoorheen kunnen met hun kop en hals. Vlak kun je een stokje bevestigen waar de vogeltjes op kunnen gaan zitten. Daarna kan het pak mooi versierd worden. Als het klaar is kun je vogelzaadjes op de bodem leggen en hem buiten neerzetten of ophangen.

Dieren knutselen

Je kunt van een melkpak ook dieren maken. Heerlijk om samen met je kinderen te doen. En als de dieren dan klaar zijn kunnen ze er lekker mee spelen. Je kunt bijvoorbeeld een koe, een uil of een haas maken.

Schoen (voor Sinterklaas)

Met Sinterklaas kan je ook heel eenvoudig van melkpakken een schoen knutselen. Ook handig als sinterklaas surprise bijvoorbeeld, of een keer een voetbalschoen ;-)

Lees ook: Sinterklaas knutselen

Plantenbak

Doordat de binnenkant bestand is tegen vloeibare stoffen kan je ze ook heel goed gebruiken als plantenbakje. Hoe schattig zijn deze haasjes bijvoorbeeld met pasen?

Moestuin

Melkpakken kun je ook gebruiken als begin van je moestuin. Over een tijdje kunnen de eerste zaadjes alweer in de grond om te ontkiemen. Ook dit is heel leuk om samen met je kinderen te doen. Je kunt het melkpak rechtop houden en de bovenste helft er af knippen. Je kunt het melkpak ook op zijn kant leggen en dan de bovenste kant er af knippen. Het pak kan dan naar lieve lust versierd worden zodat ze ook gezellig in de vensterbank staan.

Lees ook: Moestuin tips; ook voor beginners of weinig onderhoud

Vaasje

Naast een bloempotje kan je hem ook wat hoger houden en gebruiken als vaasje. Bijvoorbeeld voor een enkele tulp.

Lantaarns

Heerlijk voor op de zomeravonden, lantaarntjes met vrolijke kleurtjes.

Kerststal

Niet alleen voor Sinterklaas, maar ook voor Kerstmis kan je melkpakken gebruiken om te knutselen.

Lees ook: Kerstmis knutselen; met peuters en kleuters

Organizers

Melkpakken zijn ook uitermate geschikt om als bakjes te gebruiken voor kleine spulletjes. Je kunt dan de bovenkant van het pak er af knippen. De onderkant van het pak kun je zo mooi versieren als je wilt. Plak er gerust een stukje stof op of verf er een mooi patroon op. Als je klaar bent kun je ze op een plankje schroeven en aan de muur hangen, of je zet ze op het aanrecht of op je bureau.

Portemonnee

Het is even een uitdaging; maar met wat vouwwerk kan je deze portemonnee vouwen.

Knikkerbaan

Heb je oudere kinderen; dan is deze enorme knikkerbaan een behoorlijke uitdaging. Het stapelen van de melkpakken, maar ook de baan zelf om te zorgen dat de knikkers ook echt naar beneden rollen.

Kaarsen

Ok, dit is niet direct iets knutselen van de melkpakken. Maar wel knutselen met melkpakken; je gebruikt ze namelijk voor warm kaarsvet om daar vervolgens een lontje in te hangen.

Wat doe jij met oude melkpakken?

Lees ook

Geke Douw