Vanmorgen rook het voor het eerst naar winter. De mist hing nog in de straat en er ontsnapte steeds een wolkje uit mijn mond. De kerstversiering werd in de dorpsstraat opgehangen en meer was er niet voor nodig om de Kerstkriebels te krijgen. Winter en kou staan garant voor knutselpartijen op de grote tafel. Hoe knutsel je de Kerstsfeer in huis?

Lees ook: Wat te doen op eerste en tweede kerstdag? De leukste activiteiten & uitjes met familie / gezin en kinderen
Lees ook: leukste peuter activiteiten, ook voor kleuters of dreumessen van 1 en 2 jaar. Geschikt binnen, buiten of kinderopvang.
Lees ook: Originele ideeën kerstdecoratie zelf maken; voor buiten of op tafel
Lees ook: Knutselen met papier en karton; voorbeelden en ideeën om iets leuks te maken
Lees ook: De leukste kerstmis spelletjes en activiteiten
Lees ook: Elf on the Shelf pop kopen Nederland; Plus betekenis, verhaal en ideeën voor thuis

Kerstkaarten

Een traditie die over de hele wereld (!) bekend is, is de kerstkaart. Voor de één een feest om weer eens helemaal creatief los te gaan, voor de ander een kwelling of je bent er al mee gestopt. Een zelfgemaakte kerstkaart is het helemaal, maar kost meestal wel veel tijd. Op deze blog van ‘It’s Wendy’ vind je heel originele ideeën voor zelfgemaakte kerstkaarten, die ook nog eens in een mum van tijd gemaakt zijn.

Als je kunt handletteren is zelf kerstkaarten tekenen een leuke uitdaging. Met een simpel wit, zwart of gouden blaadje en een paar pennen maak je de mooiste creaties. Natuurlijk kun je standaardteksten tekenen, maar denk ook eens aan een regel van een songtekst zoals: ‘Joy to the world’ en ‘All I want for Christmas is you’. Hoe lief is het om zo’n kaartje te krijgen?

Je kunt natuurlijk ook met vouwen aan de slag, zie hier hoe je kerstmannetjes vouwt. En theezakjes kunnen natuurlijk nooit wegblijven uit kaartenmaakland…

Lees ook: Zelf kerstkaarten maken

Knutselen met IJslolliestokjes

Met ijslolliestokjes of knutselhoutjes kan je heel leuke ornamenten maken voor in de kerstboom. Met behulp van gekleurde stokjes, verf, papier, vilt, pailletten, kralen en dergelijke maak je vrolijke kerstallen, kerstbomen, sterren en andere knutselwerkjes.

Lees ook: Kerstknutselen met ijslolliestokjes

Sensopatische kerstballen voor baby’s en dreumesen

Een superleuk knutselwerkje voor baby’s. Deze transparante kerstballen vul je met diverse materialen waar je kind mee kan spelen. Zorg wel dat de ballen goed afgesloten zijn zodat de inhoud er niet uitvalt en je kindje het per ongeluk kan inslikken.

Lees ook: Sensopatische kerstballen maken van doorzichtige ballen

Kerststal DIY

Met Kerst draait het natuurlijk allemaal om de Kerststal. Dat is waar het eigenlijk omgaat, dus hoe mooi is het om zelf, of met de hele familie, een Kerststal in elkaar te knutselen? Er zijn ontzettend veel originele manieren, met diverse materialen van houten figuren tot kosteloze of natuurlijke materialen.

Lees ook: Kerstallen voor kinderen met figuren van hout en little people

Adventskalender

Ook een adventskalender kan je makkelijk zelf maken. Spaar bijvoorbeeld 24 wc-rollen, wikkel ze in mooi papier en stempel nummers op de uiteinden. Of maak mooie labels en hang die er met een touwtje aan. Zeker weten dat de kinderen in de rij staan om de wc-rol door te prikken!

Je kunt de wc-rollen allemaal achter elkaar plakken zodat een soort ‘weg’ wordt, met aan het einde bijvoorbeeld de kerststal. Of je plakt ze tegen elkaar in de vorm van een hart. Of een dakje erop, een dot watten of tissues uit de schoorsteen en klaar is je adventshuisje.

Je kunt de wc-rollen vullen met briefjes met quotes, kleine chocolaatjes, of je koopt een pak Lego en doet in elk wc-rolletje een onderdeel. Als je met z’n vieren thuis bent, kun je ook allemaal 6 briefjes schrijven. Over van alles, maar ook met een onderwerp, zoals: een briefje wat je fijn vindt van papa, van mama, van broertje/zusje en een wens voor papa, mama, broertje/zusje. Zo leer je elkaar als gezin beter kennen en ben je bewust met elkaar bezig. Maak er elke dag een gezinsmomentje van en je zult zien dat je naar elkaar toe groeit!

Lees ook: Adventskalender maken met opdrachten
Lees ook: De leukste speelgoed Sinterklaas adventskalenders

Decoratie

Je kent de uitspraak vast wel: het leven is leuk, maar je moet zelf de slingers ophangen. En waarom zouden we dat niet doen met Kerst? Als we veel binnen zitten, mag het er best een beetje extra gezellig uit zien! Hoe leuk is deze slinger: een paar boomstamrondjes, een mooi woord of quote (als je heel veel boomstammetjes hebt), mooi touw en klaar. Je kunt de quote erop schilderen, branden, of stiften. Boor een gaatje in de boomstammen, lintje erdoor (want dat is veel leuker dan een ijzerdraadje…) en klaar! Geen boor? Je kunt ook een lint óm het boomstammetje doen, strik erop en een uiteinde van de strik aan de slinger vastmaken. Alleen zie je dan de schors niet meer… Maar als je een mooi lint hebt is dat natuurlijk niet erg.

Kerstboompjes

Als je in je strijkkralen kunstwerkje een uitsparing maakt, en je maakt er nog één met de uitsparing aan de andere kant, kun je hem in elkaar schuiven. Hoe leuk is deze kerstboom? Als je erg creatief bent kun je dit zelfs voor meerdere dingen doen. Lukt het je om zelfs een strijkkralen kerststal overeind te krijgen?

Heb je een oud boek in de kast liggen of eentje die je toch nooit leest? Gooi je frustratie van dit jaar eruit en sla aan het scheuren! Satéprikker in stukje mos, sterretje als piek en je hebt een piekfijne kerstboom!

Is het familiediner dit jaar bij jou? Dan kun je de tafel heel snel mooi maken met deze kerstboompjes. Op de afbeelding is de kerstboom van vilt gemaakt, maar dit kan natuurlijk ook gewoon met een grote servet of dik papier. Het kersttakje maakt het helemaal chic…

Snowflake, o snowflake…

Hoe simpel kan het zijn? Haal een pak houten knijpers uit elkaar, plak de twee helften andersom tegen elkaar, verf ze wit en plak ze in een ster. Staat erg leuk voor het raam of in de kerstboom. Heb je een niet-witte muur? Dan kun je ze ook op verschillende hoogten tegen de muur hangen, zo lijkt het net of het binnen sneeuwt. Chocolademelk erbij?

Oh deer!

Dat wordt pinda’s eten… Want deze rendiertjes zijn supersnel gemaakt en toch leuk. Plak ze op cadeaukaartjes of bijvoorbeeld op het hoekje van een witte servet! Het gelige papier van het voorbeeld vind ik alleen vloeken met de pindaschil…

Hoe schattig zijn deze rendiertjes? Het kost je een paar avondjes haken, maar ach: dat kan met een kleedje op de bank! En je hebt er lang plezier van, je stopt ze in een doos en tovert ze volgend jaar zo weer tevoorschijn.

Een cadeautje heel snel voor het weggaan nog wat opvrolijken? Dat heb je met deze truc zo gedaan!

Of deze.

Gezellig hoekje

Wordt het geen witte Kerst terwijl je de slee al hoopvol van zolder had gehaald? Zet dan een plankje tussen de zijspijlen en maak er een gezellig hoekje mee. Niet zo leuk als sneeuw, maar dan wordt ‘ie toch nog nuttig gebruikt!

Heb je in de schuur nog wat lege glazen potten staan? Dan zijn die binnenkort waarschijnlijk snel gevuld! Kantje om de deksel en wat kleine winterfiguurtjes op de deksel en klaar ben je. En één groot voordeel: je hebt een enorm gezellig hoekje, en het is zó afgestoft.

En heb je nog een paar pieken op zolder liggen? Dan is dit té mooi om te maken.

Alternatieve kerstkrans

Op veel voordeuren zie je een kerstkrans hangen. Maak hem dit jaar eens anders! Verzin een mooi woord met een O erin, koop een krans en de rest van de letters bij bijvoorbeeld de Action of de Xenos. Bindt ze aan elkaar en je hebt een supermooie decoratie!

Christmas craft stockphoto from Shutterstock / s_oleg

Martine Pieters-de Wit