Skip to Content

15 te gekke knutselideeën met dopjes

Ik schreef al eens een blog over gerecycled speelgoed. Ik ben dol op materialen die bijdragen aan een beter milieu. Waar ik nog meer van houd is speelgoed wat je zelf kunt maken met (jawel) gerecycled materiaal.

In dit geval 15 te gekke knutselideeën van dopjes. Vaak zegt men in de volksmond: “Bierdopjes”, alleen is dit niet meer van alle dag. Want er zijn ook cola-, sinas- of chocomelkflesjes inclusief dopjes.

Dus kijk lekker mee en kies de leukste knutselideeën uit om mee aan de slag te gaan.

Hoe kom ik aan dopjes?

Bovenstaande vraag is misschien wel de eerste vraag die bij je opkomt als je dit blog leest. Dat vroeg ik me namelijk ook af. Ik heb het volgende bedacht.

Ga eens langs een restaurant en vraag wat ze daar voor je kunnen betekenen. Zij hebben vast een krat vol staan voor je.

Is dit niet het geval dan zit er niets anders op dan heel veel flesjes met dopje zelf leeg te drinken. Is dat teveel van het goede? Dan is het tijd om je vrienden uit te nodigen. Vele monden maken licht werk.

Bierdoppenslang om hout

Om maar meteen met de goede deur in huis te vallen. Deze slang is echt te gek om maken. Je hebt er een boomstronk voor nodig.

Het is dus noodzaak om deze eerste op te zoeken in het bos. En na het zoeken natuurlijk mee naar huis te nemen. Wil je me een foto sturen als jij deze gekozen hebt om te maken?

Rendier

Dit rendier is een must om in huis te hebben als het Kerstmis is. Je hebt dus nog even de tijd om deze te maken.

Met dit leuke knutselwerkje bespaar je ook nog eens een ritje naar de kerstmarkt. Je kunt er natuurlijk gewoon naar toe gaan, maar dan simpelweg de hand op de knip houden.

Onderzetter

Deze onderzetter hoort natuurlijk in het rijtje thuis. Wie heeft er nou geen zelfgemaakte onderzetter in huis? Ik heb ze wel, alleen niet deze variant met dopjes. Dit wordt mijn eerste knutselwerkje met dopjes.

Windmobiel

Deze windmobiel is een eyecatcher in jullie voor- of achtertuin. En wanneer de wind dan ook van zich laat horen, gaan ze ook nog eens heen en weer en krijg je een bijzonder geluid. Nu ik dit allemaal typ, is er best veel te maken met dopjes. En er komen er nog elf aan. Ik ben benieuwd.

Bloemen

Als er iets veel geknutseld wordt, dan zijn het wel bloemen. En ja ook deze keer zijn er in het thema dopjes, ook bloemen te vinden. Ik heb twee varianten voor je opgezocht.

Ook dit is een ‘dopjesknutselwerk’ waar je mee kunt beginnen als je net als ik nog niet zo ervaren bent in het knutselen met dopjes.

Dobbelsteen sleutelhanger

Ik vind dit idee met dopjes weer iets heel anders. Klein en ook nog eens bruikbaar. Ik houd ervan als knutselwerkjes te gebruiken zijn, net als bijvoorbeeld de onderzetters.

Deze dobbelsteen voor aan je sleutelbos is ook leuk om cadeau te geven aan opa of oma. Of aan jezelf natuurlijk ?.

Foto in bierdopje aan de muur

Dit is volgens mij een idee van een winkel. Echt gemaakt in een fabriek. Maar dit is natuurlijk ook zelf te maken. Je moet dus eerst foto’s heel klein afdrukken of zelf printen (om eerst te testen wat het resultaat is).

Vervolgens moet je de foto gaan priegelen in het dopje. De uitkomst is heel leuk, maar je moet er wel wat voor over hebben. Als je ze klaar hebt dan moet je nog bedenken hoe je dit aan de muur wilt hangen.

Je kunt ze op kurk plakken of op karton. Je kan ze ook aan een touwtje knopen en laten hangen. Of je gebruikt een magneet op ze ergens op de ‘magnetiseren’.

Schildpad

Deze schildpad is niet echt 3D, zoals de slang, maar is liggend. Waardoor het naar mijn idee makkelijk is om te knutselen. Maar mijn voortschrijdend inzicht wat betreft knutselwerkjes laat het weleens afweten.

In dit geval is het handig om een lijmpistool te hebben. En niet alleen in dit geval. Het is sowieso handig wanneer je met dopjes knutselt.

Poes

Deze poes lijkt op de schildpad, maar is net weer even wat anders. Dat moet ook wel. Want een landdier is ook anders dan een waterdier.

Ketting

Soms denk ik weleens: waarom heb ik dit niet zelf kunnen bedenken? Het is dus heel makkelijk om een ketting te maken met een dopje. Je kunt bijvoorbeeld strijkkralen plakken aan de binnenkant van een dopje. Dat geeft een leuk geheel.

Ik zou er dan wel voor kiezen om geen ‘bierdopje’ hiervoor te gebruiken. Als hij dan per ongeluk omdraait en je kindje loopt met een ‘bierdopje’ om de nek, dan is dat een beetje een vreemd gezicht.

Sneeuwpop

Deze sneeuwpop is leuk om te maken tegelijkertijd met het rendier. Rond Kerstmis valt er meestal ook wel sneeuw. Oké, dat is niet vaak het geval. Dus dan moet je met deze leuke sneeuwpop maar een beetje sneeuw in huis halen.

3D hondje

Dit hondje vind ik zo zoet. Wanneer je geen hond als huisdier wilt hebben, dan is het maken van dit hondje een absolute must! Kijk hem dan schattig zitten.

3D robot

Wij hebben al een hond als huisdier, dus die hoeven we niet te knutselen. Dus ik ben gezwicht voor deze robot. Hij is toch geweldig, zeg nou zelf! Eerst even wat blikvoer eten en dan kan ik naar hartenlust aan de slag.

Klok

Dit vind ik dus ook superleuk. Ik merk dat ik meerdere dingen leuk vind, ik moet uitkijken dat ik niet mijn hele huis straks vol heb hangen met dopjes. Koop een klok bij de kringloopwinkel en bouw deze zelf om tot deze te gekke klok.

Een tafel

En wanneer je toch in de kringloopwinkel loopt, neem dan meteen een tafel mee. Deze tafel ziet er toch te gek uit. Je kunt ook kiezen voor een klein tafeltje, die je naast de bank kunt neerzetten bijvoorbeeld. Love it!

Meer inspiratie vind je hier.

Aan de slag!

En spring nu maar op de fiets en ga alle restaurant af. Die dopjes zijn voor jou!

Lees ook

Anita Schokker

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Grada

Wednesday 15th of March 2023

Ik vind de uil erg mooi,hoe plak ik de dopjes vast,ze vallen er steeds af

Yonina

Sunday 13th of November 2022

Welke lijm gebruik je?

Marion Reinacher

Tuesday 23rd of August 2022

Goedemiddag, ik zou graag de bloemen maken, zou je mij door kunnen geven wat de benodigdheden zijn. Lijkt me een leuk cadeautje

L.J.G.K.

Tuesday 1st of March 2022

Ik vindt die windmobiel mooi kan ik de beschrijvening ontvangen

Kirsten

Tuesday 23rd of November 2021

Mag ik vragen waar het lijfje van de 3D hond van gemaakt is?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.