Bij het woord dennenappels denk ik altijd meteen aan het bos, lekker wandelen met een groep vrienden of familie, verstoppertje spelen tussen de grote bomen, paddenstoelen zoeken en picknicken met een warme koffie en vers gebakken cake. Dit is meestal een activiteit die we steevast in de herfstvakantie plannen. Gezellig samen en de kids ongestoord laten ravotten. Stiekem was ik als peuterjuf dan ook altijd naar de grond aan het kijken, op zoek naar stukken mos, kastanjes, eikeltjes, mooie takjes, gekleurde bladeren en natuurlijk dennenappels. Leuk om hier een herfsttafel van te maken en om met de peuters mee te knutselen. Enig idee wat je met dennenappels allemaal kunt doen? Lees het hieronder maar mee, daar laat ik het je zien.

Voorbereidingen treffen

Niet onbelangrijk om te weten dat je de gevonden dennenappels niet direct kunt gebruiken voor je creatieve uitspattingen. Er zitten altijd nog wel wat kleine beestjes en insecten in deze appels en er kunnen ook sappen inzitten die vlekken achterlaten. Om de dennenappels dus goed schoon te maken en diervrij kun je ze wassen of bakken en drogen in een oven. Hoe dit precies in zijn werk gaat lees je hier op de site. Als je deze stappen hebt gedaan kan het creatieve uurtje echt beginnen.

Egeltjes

Deze egeltjes hebben het lijfje van een dennenappel en het hoofdje is gemaakt van papier. Geef het hoofdje een paar vrolijke wiebeloogjes en teken met stift nog een neusje en een mond en eventueel nog wat wenkbrauwen. De stekeltjes kun je ook nog voorzien van een leuk kleurtje met verf en je hebt een vrolijk egeltje in je handen.

De uitleg vind je hier.

Flamingo

Ben jij een echte flamingofan? Dan wil jij natuurlijk graag deze roze beauty maken. Staat erg leuk op je kamer, in de vensterbank of op je bureau. Het leuke hieraan is dat je buigzame rietjes gebruikt. Je kunt dus ook nog een beetje spelen met de stand van de vogel.

De uitleg vind je hier.

Pluizig uiltje

Deze bonte uiltjes maak je met gekleurde veertjes, knoopjes en wiebeloogjes. Door de wiebeloogjes op een grote knoop te plakken krijgen de ogen een nog leukere uitstraling. Je kunt natuurlijk zelf kiezen of je de kleuren op elkaar afstemt of juist niet.

De uitleg vind je hier.

Pauw

Pauw, pauw pauw, ik ben lekker mooier dan jou. Pauw, pauw, pauw, steek je veren eens uit!

Dit leerde ik van mijn moeder, elke keer als we op de kinderboerderij waren riepen we dit, in de hoop dat de pauw hierop zou reageren en zijn verenpracht zou laten zien. En wauw, het werkte keer op keer. Bij het zien van dit werkje dacht ik ook meteen “oh wauw” en dus moet deze er uiteraard bij. Een leuk werkje waarbij je met (strijk)kraaltjes en glitterkarton deze bonte pauw kunt maken.

De uitleg vind je hier.

Vosjes

Iets meer werk maar het resultaat mag er zeker zijn, zijn deze vosjes. Hiervoor is er vilt gebruikt om de vorm wat duidelijker te maken. Wat ook wel heel schattig is, is het staartje.

De uitleg vind je hier.

Spinnen

Voor deze spin hoef je niet bang te zijn. Ook deze is gemaakt van een dennenappel. Slechts twee dingen maken deze spin af, 8 stukjes pijpenragers (pluizig draad met een ijzerdraadje erin) voor de pootjes en een paar grote wiebeloogjes. Hoe groter de ogen hoe enger je spin.

De uitleg vind je hier.

Rendieren

Of wat dacht je van deze rendieren?

De uitleg vind je hier.

(sneeuw)uiltjes

Een flinke hoeveelheid witte watten en wat gekleurd karton maken deze dennenappels tot sneeuwuiltjes. Een leuk knutselwerkje voor de winterperiode, staat bijvoorbeeld erg leuk onder de kerstboom.

De uitleg vind je hier.

Elfje

Hoe lief is dit elfje gemaakt met een lijfje van dennenappel? Vervolgens een houten hoofdje en vilten vleugeltjes en een kroontje.

De uitleg vind je hier.

Kabouters

En wat vind je van deze kaboutertjes? Ook zo leuk met die bungelende voetjes.

De uitleg vind je hier.

Engeltjes

Of deze engeltjes? Ook weer met vleugeltjes van veren en een hoofdje van een houten kraal. De dennenappel zelf is versierd met glitters.

De uitleg vind je hier.

Skiërs

Ook zo leuk zijn deze skiërs voor op de winterthematafel. Of je nu wel of geen wintersportfan bent.

De uitleg vind je hier.

Kerstboompje met ballen

Dit knutselwerkje is zeer goed te doen voor kleine knutselhandjes. Zelf knijp je hier en daar wat druppeltjes lijm op de dennenappel en je laat je kind het verder opvullen met verschillende pompoms. Kerst is natuurlijk een heerlijk excuus om over de top te gaan in je creaties. Niets is te gek en bling bling is juist heel welkom. Gebruik dus vooral ook die lekkere opvallende pompoms met glitterdraad. Of strooi er na het plakken van de ballen zelf nog wat glitters overheen.

De uitleg vind je hier.

Of wat vind je van deze kerstboompjes met een sterpiek?

De uitleg vind je hier.

Of deze reuze kerstboom waarvoor meerdere grotere dennenappels zijn gebruikt?

De uitleg vind je hier.

Stamboom

Een onwijs leuke originele manier om je stamboom weer te geven. Een leuk werkje ook voor de bovenbouw. Op een echte stamboom je gezin nabootsen met dennenappels. Probeer ook met de grootte van je broer en zus rekening te houden zodat het echt klopt. Ook leuk voor onder een stolp.

De uitleg vind je hier.