Op 4 oktober is het dierendag, de dag om je trouwe huisdier eens extra te verwennen. Met een nieuw speeltje, een lekker bot, een extra lange wandeling of juist lekker kroelen.. deze dag draait om alle dieren. Kinderen vinden het leuk om iets rond en voor hun favoriete (huis)dier te knutselen. Zoek je wat inspiratie hoe je dit kunt aanpakken? Wij hebben 20 knutsel ideeën voor je verzameld om inspiratie op te doen.

Het is handig als je een bak met kosteloos materiaal in de kast hebt staan om tijdens een knutselmoment erbij te pakken. Denk aan restjes stof, houten knijpers ( stuk of heel ) ijslollystokjes, veertjes, kurk, papier, wc rollen, keukenrollen, plastic flesjes, doosjes in verschillende grootte, flessendoppen, knopen. Koop daarnaast wat wiebeloogjes, vilt, lint in verschillende dikte en kleuren, een bolletje wol en zorg voor een goede schaar en lijm.

Inhoud toon

In the picture! Fotolijstje van ijsstokje met de foto van jullie huisdier

Met 4 ijsstokjes creëer je een fotolijstje, versier de ijsstokjes met stickers en dergelijke om een extra gave look neer te zetten. Deze ijsstokjes zag ik ook bij de action liggen ( vak knutselspullen ) Foto van jullie hond, schildpad, kat, kip, vis, slang, paard, cavia, hamster of fret erin en je huisdier staat extra in de picture op dierendag!

De beschrijving vind je hier.

Speciaal voor alle kattenliefhebbers

Katten zijn grappig, kunnen heerlijk dutten en zich soms niks van je aantrekken maar ook komen voor een kroel en lekker op je schoot gaan liggen. In veel Nederlandse huishoudens is wel een kat te vinden. Als je een kat wilt knutselen kun je heel veel kanten op. Van lapjeskat met stukjes stof tot een 3d kat, hier zie je het allemaal.

Lapjeskat van kosteloos materiaal

Bewaar wat oude stukjes stof: bijvoorbeeld van oude sokken of doekjes. Teken een kat of print een kleurplaat van een kat uit. Nu mag je kind lekker aan de slag met lijm en schaar om van stukjes stof een lapjeskat te maken. Met knopen kan nog een neus, mond en ogen gemaakt worden. Hoe meer kleuren stof je gebruikt, hoe kleurrijker de lapjeskat wordt.

De beschrijving en printable vindt je hier.

Grappige kat van papieren bordjes

Maak van twee papieren bordjes en wit papier je eigen kat na. Het eerste bordje is het hoofd, het tweede bordje, het lijf. Zowel hoofd als lijf kan beplakt worden met vilt, stof of papier. Met wit papier maak je de poten en staart. En door met een roze papier een tong te maken die uit zijn mond steekt deze geknutselde kat een extra leuk effect. Wiebeloogjes ( te koop bij de hema en action bijv. ) maken dit grappige beest helemaal af.

De beschrijving vindt je hier.

Kat van mozaïek die voor alle leeftijden geschikt is

Deze knutsel is ook geschikt voor oudere kinderen. Print een kleurplaat uit en verdeel deze in vormen die op elkaar aansluiten. Geef gekleurd papier en laat elke vorm in een andere kleur uitgeknipt / opgeplakt worden.

De beschrijving vindt je hier.

Wat dacht je van een kat van waterverf?

Waterverf is ideaal, snel te pakken en ook snel op te ruimen. Jongere kinderen kunnen een kleurplaat verven en daarbij of fantasiekleuren gebruiken van de waterverf of zoveel mogelijk de kleur van jullie poes. Oudere kinderen kunnen de poes zelf natekenen en daarna met waterverf inkleuren.

Een heuse herfstkat

Deze kat heeft een dubbele functie, zowel je favoriete huisdier namaken als het weer van de dag aanduiden. En wat kan het herfstweer verschillen.
Met karton en papier kun je dit al maken. Maak een cirkel met vier vakken waarin je bewolkt, wind / storm, regen en zonneschijn uitbeeldt. Met een splitpen en een kartonnen pijltje kun je elke dag laten aanwijzen wat voor weer het wordt. Ook mooi om dit te combineren met de weersuitzending van het jeugdjournaal!

De beschrijving vindt je hier.

3d kat van papier

Bekijk deze DIY hoe je met papier, een wc rol, gekleurd papier, wiebeloogjes en een watervaste stift een schattige 3d kat op een simpele manier kunt knutselen!

De beschrijving vindt je hier.

Met strijkkralen een kat maken

Strijkkralen zijn ook altijd leuk om de poes, hond of cavia na te maken. Met een beetje bakpapier en de strijkbout maak je als ouder een mooie afdruk. En het is ook nog eens goed voor de fijne motoriek en concentratie!

Het patroon voor strijkkralen met een poes bestel je bijvoorbeeld hier.

Knutselinspiratie voor diverse honden

Zijn jullie de trotse bezitter van een hond als huisdier of is je kind weg van honden? Dit trouwe dier is er in heel veel rassen, wat knutselen over honden ook gevarieerd maakt. Van makkelijk een hondje vouwen van papier tot met blikken aan de slag om zo een creatie te maken, het kan allemaal.

Makkelijk hondje vouwen

Met deze vouwvolgorde kun je een leuk hondje van vouwpapier op een simpele manier vouwen. Gebruik een zwarte stift om de ogen, neus en mond te tekenen en de tong met een rode stift.

Meest schattige poedel ooit om te knutselen

Is hij niet superschattig deze poedel? Gemaakt van zwart papier en met bruin crêpepapier zijn de krullen gemaakt. Laat je kind van crêpepapier kleine propjes maken en met een klein beetje lijm vastplakken op de poedel. Van rood papier maak je een halsbandje en de tong en van wit papier de ogen.

De beschrijving vindt je hier.

Blije hondenkop op een makkelijke manier

Zo zien we onze hond het liefst, enthousiast en met de tong uit de bek als je thuis komt. Deze knutsel is niet moeilijk om te maken. Verf een papieren bord met bruine of zwarte verf. Knip van karton de oren uit en bevestig de beiden oren met een splitpen. Met wiebelogen bevestig je de ogen en met een stift teken je de neus, snorharen en mond. De rand kan versierd worden met pootafdrukken van de hond, door een wattenstafje kun je met verf afdrukken maken.

Vouwhondje om je studieboek of agenda op te fleuren!

Leuk voor oudere kinderen om je saaie agenda of studieboek wat te pimpen met je favorieten dier. Volg de stappen om zo dit hondje te vouwen.

Vrolijk hondje van kosteloos materiaal

Door wat restjes papier en wc rollen te verzamelen kun je op een goedkope manier hele leuke dingen knutselen. Daarnaast laat het ook veel ruimte voor eigen creativiteit en het bedenken van oplossingen omdat het niet uit een kant en klaar knutselpakket komt.

Teckel van kosteloos materiaal

Een ander voorbeeld van het knutselen van een hond met kosteloos materiaal is deze grappige teckel. Je hebt alleen bruin papier en een wc rol nodig. Wiebeloogjes zijn leuk, maar een oog kan eventueel ook met bruin en wit papier geknutseld worden.

Nog een variant van het knutselen van een hond met kosteloos materiaal: deze twee vrolijke viervoeters wil je toch meteen uitlaten? Vouw een wc rolletje om met papier, laat je kind dit of netjes naar binnen vouwen of inknippen. Maak van papier poten, een kop en staartje en maak met wol een lijn als halsband.

Geschikt als cadeau deze bureau organizer in de vorm van een hond, gemaakt van kosteloos materiaal

Naast dat het een tijd knutselplezier oplevert, is deze hond ook super leuk om als cadeau te maken voor vader – of moederdag. Met 5 wc rollen maak je het lijf, de kop kun je van papier knutselen en er aan vast lijmen en aan de achterkant de staart. Twee poten van papier en deze leuke hond is af.

Creatieve hond van plastic restafval

Bewaar de flesjes en doppen maar de komende tijd, want deze leuke hond kan helemaal van restafval gemaakt worden. Extra creatief en uitdagend om te kijken of je kind dit zelf kan knutselen, eventueel met elastiekjes om de boel eerst vast te zetten.

De beschrijving vind je hier.

Schelpenhondjes

Op de meeste stranden wel te vinden, al zijn grotere schelpen het meest geschikt. Door met verf er ogen op